BRD asteapta revenirea economiei inainte de a da drumul la bani

Autor: Razvan Voican 16.02.2010

Reducerile dobanzii-cheie la lei operate de BNR la acest inceput de an ar putea ajuta la incurajarea creditarii in 2010, insa BRD estimeaza ca nu va reusi sa majoreze soldul imprumuturilor acordate cu mult peste 2%, evolutia finantarilor fiind dependenta de iesirea economiei din recesiune, afirma Guy Poupet, presedintele BRD-SocGen.

"Vrem sa contribuim la dezvoltarea economiei, dar nu ne concentram pe volume de business, ci pe calitatea creditelor, pe siguranta operatiunilor si pe profitabilitate."

Bancherul francez care a preluat conducerea BRD la 1 ianuarie considera ca 2010 va fi un an de tranzitie pentru Romania. "Conjunctura economica internationala nu este inca stabilizata, iar caracteristica generala este incertitudinea. Iesirea din criza va fi progresiva si mai degraba lenta."

Totusi, el sustine ca BRD priveste anul acesta "cu seninatate", bazandu-se pe soliditatea financiara si pe disponibilitatea ajutorului de la banca-mama, Société Générale.

Dupa ce in 2009 a acordat 3.800 de credite in valoare de 135 mil. euro in cadrul programului "Prima casa", avand o cota de piata de circa 30%, BRD se arata gata sa intre in noua faza a programului, in functie de cererea venita de la clienti.

Poupet se asteapta la o ameliorare din punctul de vedere al acumularii de credite neperformante, dupa ce in 2009 ponderea acestora a urcat la 10,5% fata de o medie de 15,4% la nivelul pietei. Costurile BRD cu provizioanele s-au majorat cu 128% fata de 2008, pana la 1,1 mld. lei (262 mil. euro). In aceste conditii, banca a alocat peste 400 de angajati pentru activitatile de supraveghere a creditelor.

La capitolul reglementare, seful BRD spune ca nu se asteapta ca BNR sa relaxeze cerintele de constituire a provizioanelor, pentru ca oricum banca sa este relativ conservatoare la acest capitol.

In schimb, BRD resimte efectele obligatiei de reevaluare a mijloacelor fixe. Poupet spune ca, potrivit estimarilor din acest moment, profitul net al bancii de 792 mil. lei (187 mil. euro) anuntat ieri si neauditat ar putea fi corectat negativ cu circa 15 mil. lei din cauza procesului de reevaluare care inca este in curs. Pe bilantul bancii scaderea din reevaluare este preconizata la 225 mil. lei, pana la 48,2 mld. lei (11,5 mld. euro), in timp ce la nivelul solvabilitatii se va reflecta intr-o ajustare de la 12,7% la 12,2%.

Adaugand rezultatele companiilor afiliate de leasing, consumer finance si brokeraj bursier, grupul BRD a strans un profit net de 192 mil. euro (812 mil. lei), dupa ce in 2008 facea un profit de un milion de euro pe zi.

Scaderea drastica a volumului de operatiuni ale clientilor s-a vazut in franarea cresterii anuale a veniturilor din comisioane la numai 7% fata de 31% in 2008. Totusi, acestea au adus 38% din venitul net bancar (diferenta dintre dobanzile incasate si cele platite, comisioane, plus veniturile trezoreriei). Majorarea veniturilor din trezorerie a incetinit de la 38% la 13%.

Sursa de baza a profitului ramane marja de dobanda. BRD a redus ieri cu inca jumatate de punct procentual dobanzile la depozitele in lei, cea mai mare bonificatie fiind de 8,25% pe an la depunerile pe trei luni. Poupet sustine ca banca este gata sa mai scada si dobanzile la credite, in functie de miscarile de pe piata.

In contextul prabusirii cererii de credite, reteaua teritoriala a fost inghetata la 930 de unitati, iar numarul angajatilor a scazut cu 363, pana la 9.080, reduceri de personal fiind inregistrate mai ales la BRD Finance, firma de credite de consum a grupului, care a raportat o scadere de aproape 19% a finantarilor acordate in magazine, pana la 467 mil. lei. Numarul clientilor companiei s-a redus cu 58.000 fata de 2008, pana la 352.000.

Avand in vedere oprirea extinderii retelei si a deschiderii de noi subsidiare ale grupului, investitiile BRD s-au ridicat anul trecut la 40 mil. euro, din care jumatate in IT, fata de 64 mil. euro in 2008.

Pentru anul acesta, Poupet spune ca nu vor fi investitii importante, banca aflandu-se intr-o faza de consolidare si analiza a pietei.

Actiunile BRD au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri cu o scadere de 0,68%, ultimul pret fiind de 14,7 lei. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la circa 2,5 mld. euro. Seful BRD estimeaza ca politica de dividende nu se va schimba semnificativ. Pana acum rata de distribuire a fost de circa 40%.