Fondul de Garantare a platit bancilor 27 mil. euro pentru firme care au intrat in insolventa

Autor: Ciprian Botea 16.02.2010

Platile efectuate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNCGIMM) catre banci au crescut de sase ori anul trecut fata de 2008, pana la 27 de milioane de euro, peste jumatate din plati fiind generate de procedurile de insolventa, a declarat Aurel Saramet, presedintele institutiei.

Cea mai mare parte a platilor au fost efectuate pentru creditele in cazul carora valoarea garantiilor acordate de FNGCIMM erau de 50-60% din total si unde bancile au vazut o sansa foarte buna de a-si recupera creantele.

"Pentru creditele la care garantiile Fondului au fost mai mici de 45% nu s-a facut nicio plata. Asadar, acolo unde a existat sansa unei incasari imediate, bancile nu s-au mai gandit la o eventuala restructurare si au executat imediat creditele. Catre 14 banci am platit despagubiri mai mari decat valoarea comisioanelor incasate de la ele", a spus Saramet.

Seful Fondului de Garantare spune ca institutia a dat anul trecut garantii in valoare de 410 milioane de euro pentru creditele contractate de IMM-uri, dar se asteapta ca valoarea garantiilor acordate sa scada pe masura ce increderea dintre sistemul bancar si economia reala se va restabili. "Fondul de Garantare este tratat ca o manta de vreme rea, pentru ca, in alte circumstante, bancile gasesc alte solutii pentru garantarea creditelor", a notat el.

Saramet a mai spus ca anul acesta, Fondul are in vedere unele masuri de restrictionare in cazul creditelor garantate in proportie de 50-60%, pentru a preintampina situatiile in care bancile nu mai recurg la restructurari avand siguranta recuperarii creantei in cea mai mare parte.

In acelasi timp, Saramet a spus ca media dosarelor pentru "Prima casa" primite zilnic de FNGCIMM a urcat pana la 130-140 de dosare in ultima perioada de desfasurare a programului, fata de 90-100 de dosare in ianuarie. Pana acum Fondul a primit circa 14.000 de dosare prin "Prima casa", cu o valoare de peste 600 mil. euro, adica 60% din valoarea plafonului aprobat de Guvern.

Saramet a spus ca in aceasta saptamana Guvernul va discuta demararea celei de-a doua etape a programului si inclusiv majorarea plafonului de garantare la 75.000 de euro pentru locuintele care urmeaza sa fie construite. El a reiterat ca Fondul va continua sa primeasca si sa solutioneze orice dosar pentru care antecontractul a fost semnat inainte de 15 februarie.