De ce vine un "tar" al gazelor naturale la Bucuresti

Autor: Roxana Petrescu 17.02.2010

In cursul zilei de azi, o delegatie a Gazprom din care va face parte si Alexander Medvedev, membru al consiliului director al Gazprom si directorul general al Gazprom Export se va intalni la Bucuresti cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, ai Romgaz si ai Transgaz.

Secretul care invaluie aceasta intalnire este aproape complet, singurul lucru comunicat oficial fiind numai data vizitei lui Medvedev. In rest, numele celor care vor face parte din delegatia romana sau al celor care vor compune delegatia rusa nu a fost comunicat. Nici subiectele de discutii dintre cele doua parti nu au fost comunicate in mod clar.
"Inca se lucreaza pentru aceasta vizita. Din partea noastra va fi Transgaz, Romgaz si reprezentanti ai Ministerului Economiei. Nu stim cine vine de la Gazprom. Nu anunta astfel de lucruri", spuneau ieri surse din Ministerul Economiei. Nici reprezentantii Romgaz sau ai Transgaz nu au putut comunica componenta echipelor care se vor duce la intalnirea cu Medvedev si nici subiectele care vor fi discutate.

Reprezentantul Gazprom, business de peste 60 de miliarde de euro, vine in Romania pentru prima data dupa vizita din 2006 cand a parafat patrunderea unui alt intermediar pe lantul alimentarii pietei locale cu gaze rusesti.

Printre posibilele subiecte de discutii dintre Gazprom si partea romana s-ar putea numara si proiectul South Stream, gazoduct facut la initiativa gigantului rus cu singurul scop de a ocoli Ucraina in ceea ce priveste tranzitul gazelor rusesti spre piata europeana. Desi Romania a sustinut de multe opri ca prioritatea ei este Nabucco, nu a avut nicio problema in a pune la dispozitia rusilor date legate de platoul continental al Marii Negre pe unde ar putea trece conducta rusilor.
Interesul rusilor in ceea ce priveste posibila includere a Romaniei in South Stream a venit numai dupa ce au inceput sa apara anumite probleme cu Bulgaria. In acele conditii, Romania devenea alternativa.

Venirea rusilor la Bucuresti azi are loc insa la numai o zi dupa ce Bulgaria, tara care deja a semnat un acord interguvernamental cu Rusia, a primit o vizita chiar din partea presedintelei Gazprom, Alexei Miller. La finalul vizitei de ieri, Rusia si Bulgaria erau gata sa semneze un acord de infiintare a unei companii mixte cu scopul de a facilita constructia pe teritoriul bulgar a gazoductului South Stream, asa ca ramane de vazut care va mai fi rolul Romaniei in investitia rusilor.
O alta tema de discutii ar putea fi colaborarea cu Romgaz, companie cu care rusii au semnat la jumatatea anului trecut un acord de cooperare prin care se presupune ca vor fi demarate investitii in depozite de inmagazinare printre care si cel de la Roman-Margineni, precum si in domeniul producerii de energie electrica.