Grecia are un singur miliardar in euro: Spiros Latsis

Ziarul Financiar 17.02.2010

Cei mai bogati greci au in general afaceri in sectorul naval, industrial dar si de telecomunicatii, insa numai unul dintre acestia poate fi numit miliardar in adevaratul sens al cuvantului. Potrivit FinancialMirror.com, Spiros Latsis avea in decembrie anul trecut o avere estimata la circa 2,6 mld. euro, construita pe baza unor afaceri in domeniul financiar, petrolier, naval si imobiliar. Latsis, care detine un doctorat obtinut la London School of Ecobomics, a fost numit la finalul lui 2008 membru al consililului din cadrul Institutului de Studii Avansate Princeton.

Printre companiile in cadrul carora miliardarul grec detine participatii considerabile se numara banca EFG, prezenta si in Romania prin intermediul Bancpost, dar si Hellenic Petroleum, cea mai importanta companie de rafinare a petrolului din Grecia. Tatal sau, de la care a mostenit averea, a fost un armator elen foarte respectat, din generatia legendarilor Stavros Niarhos si Aristotel Onassis.

Latsis se poate lauda cu prietenia mai multor lideri de talie mondiala. In timpul Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004, el a oferit intreaga sa flota de iahturi pentru a fi pusa la dispozitia unor personalitati politice precum actualul premier rus Vladimir Putin sau fostul presedinte american George Bush. Anterior, i-a avut drept oaspeti pe Mihail Gorbaciov, Margaret Thatcher sau Boris Eltin.

In ierarhia celor mai bogati greci urmeaza familiile Canalleopoulos si Papalexopoulos, cu o avere cumulata de 607 mil. euro si afaceri in industria cimentului, si Vardis Vardinogiannis, care detine 560 mil. euro si activitati in sectorul petrolier, naval si in industria media. Acesta din urma este tatal lui Giannis Vardinogiannis, principalul actionar al clubului de fotbal Panathinaikos. Nicos si Evangelos Stassinopoulos se situeaza pe pozitia a patra in topul celor mai bogati greci, iar averea acestora se ridica la putin peste 400 mil. euro. Lista este completata de Ioannis Costopoulos, care detine 335 mil. euro si afaceri in domeniul bancar.
Printre cei mai bogati englezi si americani cu descendenti greci se numara si cantaretul George Michael si actrita Jennifer Aniston, cu averi de 90 mil. lire sterline (103 mil. euro), respectiv 160 mil. dolari (117 mil. euro).