Aspirina, cel mai longeviv brand din industria de medicamente, genereaza inca vanzari de milioane de euro

Autor: Ioana David 17.02.2010

Produsele care au in componenta acidul acetilsalicilic au generat vanzari cumulate de 9,9 mil. euro in perioada decembrie 2008 - noiembrie 2009, adica 0,5% din intreaga piata farmaceutica, care anul trecut a atins 1,9 mld. euro, conform datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania.



Medicamentele pe baza de acid acetilsalicilic (substanta activa din brandul Aspirin) au resimtit puternic anul trecut reducerea puterii de cumparare, vanzarile scazand cu 20% in volum si cu 11% in valoare, conform datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim.

Criza nu a ocolit nici Aspirina, "batranul" brand de medicamente, prezent pe piata romaneasca inca din 1929 si care treptat a fost preluat si de majoritatea producatorilor locali si realizat in facilitatile proprii.

"Este un brand cunoscut, prezent de foarte mult timp in Romania. Eu sunt farmacista de 11 ani si lucrez cu el. Oamenii vin si cer Aspirina si pentru temperatura si durere, dar cardiologii o prescriu si pentru inima", spune o farmacista din Bucuresti.

Desi este unul dintre cele mai vechi produse, nu se numara si printre cele mai ieftine. Pentru produsele romanesti pretul este de peste 3,5 lei, iar pentru cele din import sare de 11,5 lei.

Companii precum Zentiva, Ozone, Biofarm si Gedeon Richter se numara printre cei pentru care Aspirina a devenit un business, ei aducand pe piata brandul acid acetilsalicilic.

Vanzari de aproape 10 mil. euro

"Acidul acetilsalicilic este o substanta activa generica, utilizata si de alte companii farmaceutice in componenta unor medicamente. Asa cum se stie, o companie farmaceutica care produce un medicament poseda o licenta de exclusivitate ce dureaza in medie 15 - 20 de ani. Dupa aceasta perioada, oricine cunoaste formula si are tehnologia necesara poate produce medicamente care au compozitie asemanatoare, fara a avea voie sa utilizeze numele brandului care a adus inovatia pe piata", a spus Mirela Loghin, director de comunicare si PR la Bayer Romania.

Astfel, numai compania germana Bayer poate utiliza brandul Aspirin sau Aspirina, restul produselor avand denumiri derivate de la acidul acetilsalicilic. Bayer se numara printre primele 20 de corporatii cu activitate pe piata locala, cu vanzari totale de 203,3 mil. lei anul trecut (48,4 mil. euro), conform datelor Cegedim. Activitatea din industria farmaceutica este numai o parte din prezenta Bayer in Romania, grupul mai avand afaceri in industria auto si agricultura. In total, compania are afaceri totale de peste 90 mil. euro in Romania.

Grupul Bayer este prezent pe aceasta piata cu trei produse in prezent: Aspirin Cardio (pentru bolile de inima), Aspirin Plus C (raceala si gripa), Asprin (durere). Piata de raceala si gripa, estimata la 75 mil. euro anual, este extrem de competitiva.

Pe primul loc in topul vanzarilor de medicamente ce au in componenta acidul acetilsalicilic se afla Aspenter de la Terapia Ranbaxy, care se afla si in top zece al celor mai vandute medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC-uri) de pe piata locala, top condus de Nurofen.

Paradoxal insa, inventatorul Asprinei, grupul german Bayer, se afla pe locul trei in aceasta piata, cu vanzari de aproape un milion de euro, nivel dublu fata de cel raportat in 2008. Pe locul doi se afla acidul acetilsalicilic de la Zentiva.

Majoritatea produselor prezente pe aceasta piata au avut scaderi ale vanzarilor anul trecut, corelate cu evolutia intregii piete de OTC-uri, care a suferit in conditiile reducerii puterii de cumparare.

A rezistat mai bine de 100 de ani pe piata mondiala

Daca in Romania a fost inregistrata in 1929, Aspirina a fost inventata in 1899, an in care era comercializata sub forma de pulbere, pentru ca in 1900 sa apara sub forma de tableta, unul dintre primele medicamente din lume distribuite sub aceasta forma.

In medie un medicament rezista pe piata in jur de 20 de ani sub patent si inca 10-30 de ani dupa ce este preluat de producatorii de generice. Aspirina este unul dintre putinele produse care au avut o durata de viata de cel putin doua ori mai mare. Va mai rezista inca pe atat? Ramane de vazut.