Misterul scaderii veniturilor bugetarilor: Ministerul spune ca au gresit contabilii, sindicatele acuza primarile

Autor: Adelina Mihai 17.02.2010

O parte din bugetari au avut venituri mai mici in prima luna din an, desi reprezentantii Ministerului Muncii au sustinut ca niciun bugetar nu va primi mai putini bani fata de luna decembrie 2009.

In cadrul Primariei din Ploiesti, de exemplu, veniturile angajatilor pe ianuarie au fost mai mici, desi s-au calculat conform celor aferente lunii decembrie, fara sa se ia in considerare zilele de concediu fara plata acordate la finalul anului trecut. Reprezentantii primariei spun ca scaderea veniturilor angajatilor nu a fost cauzata de o eroare de calcul a contabililor din institutii, asa cum au sugerat ieri reprezentantii Ministerului Muncii referindu-se la salariile diminuate din luna ianuarie ale unor bugetari.

"Salariile nu au scazut, dar au scazut veniturile, intrucat anul acesta nu mai avem dreptul sa negociem contractul colectiv de munca si am pierdut sporurile negociate in anii trecuti: sporul pentru utilizarea calculatorului (15% din salariu) si sporul de relatii cu publicul (15%). Personal, am pierdut 1.000 de lei net din venit", sustine Corina Radu, director de resurse umane in cadrul Primariei din Ploiesti, fara sa precizeze care este valoarea salariului mediu din primarie.

Cu toate acestea, reprezentantii Ministerului Muncii au anuntat recent ca bugetarii isi vor pastra salariile si sporurile pe care le-au primit in luna decembrie, fara sa se ia in considerare scaderea aferenta zilelor de concediu fara plata luate in ultima luna din an.

Exceptie fac insa unele sporuri care au fost acordate ilegal pana acum in administratia publica, cum ar fi sporul de zambet sau sporul de tinuta, care vor disparea, au mai spus oficialii. Totusi, angajatii Primariei din Ploiesti nu au luat anul trecut sporuri considerate ilegale, iar sumele pierdute au fost negociate in contractul colectiv de munca. Cine sunt vinovatii?

"E vina primarilor si a presedintilor de consilii judetene care nu au vrut sa mai negocieze anul trecut un contract colectiv de munca, pentru ca absolut aceleasi venituri pe care le luau functionarii in decembrie trebuiau sa fie luate si in ianuarie 2010", explica Valer Suciu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA). El a mai precizat ca o parte din bugetari au pierdut si tichetele de masa sau tichetele cadou, beneficii care nu se vor mai acorda anul acesta.

Reprezentantii Ministerului Muncii nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru explicatii cu privire la cazul angajatilor Primariei din Ploiesti.

Profesorii au pierdut salariile de merit, iar medicii nu sunt platiti suplimentar

In ceea ce priveste salariatii din scolile de stat, o parte din profesori au pierdut in ianuarie un spor de 15%, corespunzator salariului de merit.

"Veniturile din ianuarie au fost in general aceleasi ca in decembrie, insa pentru o parte din profesori au fost mai mici, pentru ca nu se mai acorda anumite sporuri, cum ar fi salariul de merit", precizeaza Carmen Crudu, directorul Scolii Generale nr. 147 din Bucuresti. Si medicii au avut de pierdut in ianuarie, pentru ca nu s-au mai platit orele suplimentare. Insa urmeaza si alte diminuari in veniturile acestora: "In general, veniturile pentru ianuarie nu au scazut. Ar fi totusi o mica scadere pentru o parte din medici, de 15% din salariu pentru orele suplimentare, iar incepand cu aprilie, cei care au luat pana acum salarii de merit nu le vor mai primi", spune Florian Stroe, director financiar-contabil la Spitalul Clinic de Urgenta din Bucuresti.