Final de negocieri la Dacia: bugetul salarial urca cu 16 mil. €

Autor: Alexandru Anghel 17.02.2010

Automobile Dacia va majora salariile celor 14.000 de angajati cu 300 de lei in suma fixa in acest an, in doua transe, in urma negocierilor cu sindicatul care dureaza de aproape o luna.

Reprezentantii companiei si ai sindicatului Dacia au declarat ca prima majorare, de 220 de lei, se acorda retroactiv incepand cu ianuarie 2010, in timp ce restul de 80 de lei se vor acorda incepand cu data de 1 aprilie.

"Acordul prevede o crestere generala de 300 de lei pentru angajatii cu nivelurile de responsabilitate de la 1 la 8. Salariatii cu nivelurile de responsabilitate 9 si 10 (sefii si adjunctii de departament - n.r.) vor beneficia de o crestere individuala de 8%, care va fi acordata in luna aprilie", au declarat oficialii Dacia. Majoritatea salariatilor sunt incadrati in niveluri de responsabilitate de la 1 la 8. Dupa indexare, salariul minim brut de incadrare in uzina a urcat la 1.650 de lei, iar salariul mediu brut a urcat la 2.050 de lei.

"Am semnat acordul privind salarizarea. A fost o negociere satisfacatoare. Acum urmeaza sa se mai discute aspecte legate de celelalte capitole, precum conditiile de munca, protectia muncii. La Dacia insa conditiile de munca sunt bune", a declarat Ion Iordache, vicelider sindical la Dacia.

In urma negocierilor de majorare salariala pentru Contractul Colectiv de Munca din acest an, Automobile Dacia a acordat si o prima de participare la profit, in suma de 700 de lei, care va fi platita in luna mai, si o prima exceptionala de 600 de lei. Cei 600 de lei vor fi platiti in doua transe, 300 de lei in luna martie si 300 de lei in septembrie, pentru Ziua Constructorului de Masini.

Adaugand primele suplimentare la majorarea salariala, bugetul de salarizare a urcat cu 15,8 mil. euro in 2010.

Negocierile dintre Sindicatul Automobile Dacia (SAD) si conducerea companiei au inceput la jumatatea lunii ianuarie, principala revendicare a sindicalistilor fiind o majorare in suma fixa de 520 de lei. Primele doua oferte ale Dacia, de 170 de lei si apoi de 200 de lei, au fost respinse.

Constructorul a incheiat 2009 cu un rezultat de 54 mil. euro (230 mil. lei), potrivit datelor prezentate in raportul de fuziune prin absorbtie cu filiala Auto Chassis International, sub profitul de 60,2 mil. euro (222 mil. lei) din anul anterior, in mare parte datorita devalorizarii monedei nationale in raport cu euro.

Urmeaza negocieri si la furnizori

Potrivit SAD, dupa semnarea contractului colectiv de munca al angajatilor Dacia au loc negocieri salariale si in cadrul furnizorilor de componente.

"Dacia da semnalul, iar apoi restul companiilor se adapteaza in functie de posibilitati si de situatia financiara. In urmatoarele saptamani se negociaza si contractele angajatilor din cadrul companiilor furnizoare", a spus Iordache.

La SAD sunt afiliate mai multe sindicate, astfel ca numarul membrilor ajunge la 17.000.

Ce au negociat salariatii:

300 de lei in plus la salariu (majorare in doua transe)

700 de lei - prima de participare la profit

Prime de Craciun si de Paste

600 de lei - o prima exceptionala anuala (in doua transe)