Ce sanse are Romania la gaze mai ieftine din Rusia dupa vizita vicepresedintelui Gazprom la Bucuresti?

Autor: Roxana Petrescu 17.02.2010

Singura veste buna care a rezultat din vizita vicepresedintelui Gazprom, Alexander Medvedev, la Bucuresti a fost faptul ca rusii si-au manifestat intetersul ca odata cu finalizarea contractelor de furnizare in vigoare sa aiba o relatie directa cu Romgaz.

"Gazprom si-a manifestat interesul ca, odata cu finalizarea contractelor de furnizare in vigoare, sa aiba o relatie directa cu Romgaz", au declarat reprezentantii Ministerului Economiei.

Declaratia autoritatilor de la Bucuresti vine in contextul in care vecinii de la sud deja au batut palma cu rusii pentru a lua gazele direct si au semnat si un acord de infiintare a unei companii mixte care sa construiasca Sotuh Stream pe teritoriul lor in urma vizitei pe care Gazprom a avut-o cu doar o zi inainte in Bulgaria.
La Bcuresti in schimb s-au discutat "subiecte de interes pentru cooperarea bilaterala in sectorul energetic."

Romania este alimentata cu gaz rusesc indirect, prin doi intermediari agreati de Gazprom, unul dintre acestia fiind controlat in proportie de 50% de catre gigantul rus iar celalalt fiind detinut de catre omul de afaceri rus Vitali Machitski, sub controlul caruia se afla combinatul Alro Slatina. Cele mai mari companii locale care cumpara gazul rusesc, adica Romgaz, GDF Suez Energy Romania si E.ON Romania au contracte cu intermediarii care expira in 2011-2012. Adevarata problema este faptul ca rusi au randul lor contracte cu intermediarii pana in 2030 ceea ce ar putea duce automat la o prelungire a contractelor de import pentru companiile din Romania dupa 2011-2012.
In majoritatea discursurilor politice a fost sustinut faptul ca prezenta acestor intermediari inseamna pentru Romania sute de milioane de euro in plus la factura de gaze pe care o achita Rusiei, desi niciodata nu au fost aduse date concrete.

Pe de alta parte, companiile care au contracte cu acesti intermediari, cum ar fi de exemplu GDF SUEZ Energy Romania, fostul Distrigaz Sud, au precizat in interviurile acordate presei ca preturile cu care cumpara gazele din import nu sunt mult diferite fata de pretul pe care il platesc alte state europene pentru gazul rusesc, un lucru important in negocierile cu rusii fiind si cantitatea de gaze pe care un consumator decide sa o importe.
In anii de evolutie economica buna, Romania importa cam o treime din consum, lucru care s-a schimbat total in 2009 cand consumul de gaze naturale a scazut cu 15% pana la 13,2 miliarde de metri cubi. Din aceasta cantitate, doar 13% a fost importata, ceea ce in bani inseamna circa 610 mil.$. Gazprom face peste 60 de miliarde de euro anual.