Rusii de la Surgut au o oferta pentru pachetul de 21% din MOL

Autor: Catalina Apostoiu 18.02.2010

Un om de afaceri ruso-britanic a lansat o oferta pentru achizitionarea participatiei de 21% detinuta de compania rusa Surgutneftegaz in cadrul grupului energetic MOL, scrie Portfolio.hu.
Omul de afaceri respectiv este Kirill Kasatkin, al carui nume are de asemenea legatura cu compania maghiara de energie si gaze Emfesz.
Kirill Kasatkin, reprezentant al Sinocor, o companie energetica internationala cu birouri in Londra si Geneva, a oferit recent actiuni in cadrul companiei Ineos, cu sediul in Marea Britanie, a treia mare companie din industria chimica la nivel mondial, pentru participatia detinuta de Surgut in cadrul MOL.
Cele doua parti au renuntat in cele din urma la aceasta idee, iar tranzactia a cazut. Acest lucru indica faptul ca firmele ruse au dezvoltat un interes serios fata de sectorul energetic maghiar
Participatia de 21% a fost subiect de dezbateri aprinse luni intregi. MOL s-a aflat mai intai in conflict cu grupul austriac OMV care a acumulat un pachet de 21,1% din actiunile sale in decursul mai multor ani. Compania a "explodat" mai apoi, impreuna cu guvernul maghiar, cand a aflat ca Surgut a achizitionat pachetul respectiv de la OMV in schimbul a 1,4 miliarde de euro, dublul pretului pietei, in martie 2009.
Saptamana trecuta, ziarul rus Vedomosti anunta ca MOL se afla in negocieri cu Surgut privitoare la rascumpararea pachetului de 21%. Ministerul Finantelor a negat informatiile conform carora Ungaria se afla in discutii cu Rusia la nivel guvernamental in vederea incheierii respectivei tranzactii. MOL a infirmat la randul sau faptul ca ar purta negocieri cu Surgut in acest sens.
Intrebati de cotidianul ungar Nepszabadsag daca au intrat in contact cu Sinocor sau nu, oficialii MOL au dat un raspuns negativ. Astfel, MOL nu poate fi suspectata de a se afla in spatele ofertei omului de afaceri Kirill Kasatkin.
Conform Nepszabadsag, se pare ca managementul Surgut a realizat probabil intr-un final ca nu va putea incheia o alianta strategica cu MOL, hotarand prin urmare sa scape de participatia din cadrul companiei.