Pe termen scurt doar SIF-urile vor mai impulsiona piata

Autor: Vlad Anastasiu 18.02.2010

Bursa locala a inregistrat si ieri o evolutie moderata, pe o lichiditate redusa, in­di­cele BET, al celor mai li­chide zece titluri din piata, inregistrand o apreciere de doar 0,4% fata de cotatia de miercuri. Societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, au inregistrat o corectie de 0,9%, coborand din nou sub pragul suport de 30.000 de puncte. Rulajul pietei s-a ridicat la 7,5 mil. euro, insa peste 1,2 mil. euro au reprezentat tranzactii pe piata de obligatiuni, 0,3 mil. euro au reprezentat tranzactii futures, iar 1,1 mil. euro au fost tranzactii deal pe titlurile Zentiva (SCD). Astfel rulajul pe piata de actiuni s-a ridicat la putin peste 4,8 mil. euro. Titlurile companiei farma au inregistrat una dintre cele mai mari aprecieri din piata din sedinta de ieri, de 4,5% fata de referinta. Brokerii se asteapta si in urmatoarea perioada ca piata sa evolueze in linie, pe o scadere a volumelor de tranzactionare.
"In momentul de fata nu ma astept la cresterea volumelor de tranzac­tionare. Ba mai mult, apreciez o scadere a volumelor pe o piata in scadere cu corectii moderate. Pe termen scurt, doar SIF-urile vor mai impulsiona ceva Bursa, pe masura ce speculatorii vor intra in piata in apropierea dezbaterilor din Comisia de buget-finante", a explicat Rares Nilas, directorul executiv al societatii de intermediere BT Se­curities.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat si de aceasta data cel mai mare rulaj din piata, valoarea tran­zactiilor depasind 4,1 milioane de lei.
Actiunile au consemnat in schimb cea mai mare coretie de la categoria SIF-uri, de 1,2% fata de referinta, coborand astfel la pretul de 1,61 lei/actiune. Toate SIF-urile au inschis in scadere ieri, cea mai mica corectie fiind inregistrata de tilurile SIF Muntenia (SIF4), care au coborat cu doar 0,6% fata de cotatia de miercuri.
"Pe masura ce factorul speculativ cu privire la majorarea pragului de de-tinere pe SIF-uri dispare, ma astept ca lichiditatea pietei locale sa nu depaseasca zilnic 2-3 milioane de euro. La acest rulaj, BVB este aproape inexistenta, in conditiile in care pe alte piete din regiune se tranzactioneaza de zece ori pe atat. Acest lucru ne arata clar o diferenta de structura intre piata locala de capital si altele din regiune", a explicat Nilas.
Titlurile BRD au inregistrat ieri cresteri dupa publicarea rezultatelor, actiunile bancare urcand cu aproape 1,4% fata de referinta, insa pe un rulaj redus. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au reluat corectia, coborand cu 0,5% fata de cotatia de miercuri. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au avansat cu 0,8%, pana la nivelul de 115,4 lei/actiune.
"Volatilitatea ridicata era singurul lucru care mai impulsiona piata de la Bucuresti. Pe fondul raportarilor financiare si al alegerilor, speculatorii si-au redus activitatea saptamana aceasta. Din pacate, dupa aceasta perioada, nu cred ca vom asista la o reintrare a investitorilor in piata", a incheiat Nilas.
Titlurile Petrom (SNP) au con­tinuat ieri aprecierea, pe fondul cresterii pretului la titei, actiunile companiei urcand cu 0,7%. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat apre­cieri moderate, de 1,3 procente si respectiv 0,4%.

De urmarit astazi