Presedintele Eximbank: Nu castig mult

Ziarul Financiar 18.02.2010

Ionut Costea, presedintele Eximbank, una din cele doua banci detinute de stat, afirma ca salariul sau este in concordanta cu "nivelul de jos" al remuneratiilor din bancile de pe piata. Costea nu si-a facut public salariul, dar informatiile vehiculate in piata indica un salariu lunar de 20.000-25.000 de euro.
Intrebat de Gandul (www.gandul. info) daca remuneratia primita reflecta performantele bancii pe care o conduce, Costea, cumnatul presedintelui Senatului Mircea Geoana, a raspuns ca "Salariul este in concordanta cu valoarea din bancile private si de stat de pe piata, dar la nivelul de jos".
Un presedinte de banca comerciala din top 10 are un salariu net lunar cuprins intre 20.000 si 30.000 de euro, la care se adauga bonusuri si beneficii care pot dubla acest castig.
Cat despre o eventuala comparatie cu salariul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, seful Eximbank a spus ca nu se poate pronunta: "Nu am cautat pe Google", a raspuns el zambind, ca o reactie la afirmatia premierului Emil Boc, care a spus ca a cautat pe Google salariul guvernatorului BNR Mugur Isarescu. Nici Isarescu nu si-a publicat salariul, dar informatiile anterioare indica un venit lunar de 6.000-7.000 de euro.
Premierul a cerut recent Eximbank sa reduca salariul conducerii de la circa 20.000 de euro in prezent la 1.000 de euro, corespunzator indemnizatiei unui secretar de stat, dupa modelul Fondului Proprietatea, avertizand ca altfel vor fi identificate si alte solutii pentru a efectua diminuarea.
La sfarsitul anului trecut si presedintele Traian Basescu, a spus ca EximBank ar fi trebuit sa ramana in regimul institutiilor statului si sa fie supusa legii unice de salarizare a functionarilor publici, fiind o banca alimentata cu bani de la buget.
Costea a lucrat in Ministerul Finantelor, a fost reprezentantul Romaniei la BERD si a condus mai multe banci private. El conduce Eximbank de mai bine de un an.