Statul taie pensii speciale, dar va plati contributii pentru militari si politisti. Cat pierde si cat castiga?

Autor: Adelina Mihai 18.02.2010

Statul ar putea inregistra un minus per ansamblu la nivelul bugetului ca urmare a aplicarii legii de eliminare a pensiilor speciale, economiile la bugetul de stat prin micsorarea pensiilor speciale putand fi depasite de cheltuielile necesare pentru plata contributiilor militarilor si politistilor la sistem, care vor fi platite tot de la bugetul de stat.
Ministrul muncii Mihai Seitan a sustinut ieri intr-o conferinta de presa, pe baza unor simulari, ca economiile pe care le-ar putea aduce reducerea pensiilor speciale la bugetul de stat ar putea fi cuprinse intre 240 si 450 mil. euro pe an. El a spus ca circa 20.000- 25.000 de persoane care beneficiaza in prezent de pensii speciale vor fi afectate de recalcularea din legea pensiilor si vor pierde, in medie, cate 1.000- 1.500 de euro lunar.
Pe de alta parte, pentru cei 250.000 de militari, politisti si angajati ai serviciilor secrete activi care nu platesc decat 5%, statul va trebui sa sustina inca 26,3% din salariul brut pentru contributii, ceea ce inseamna ca la o masa salariala de peste 2 mld. euro, cheltuielile totale ar ajunge la 590 mil. euro, potrivit unui calcul al ZF. Seitan nu a explicat ieri care ar putea fi costul majorat al statului pentru aceste contributii, dar a sustinut ca, per ansamblu, economiile vor depasi cheltuielile suplimentare. "Contributia militarilor este la fel de valoroasa ca a celorlalte categorii de persoane care primesc pensii, iar salariile lor vor decide de acum incolo valoarea pensiilor pe care le vor primi. Costurile statului vor fi mai reduse prin cresterea salariilor brute ale militarilor decat cele pe care le implica acordarea de pensii fara ca acesti bugetari sa contribuie", a spus Seitan.
Daca ministrul spune ca se vor reduce costurile, secretarul de stat spune ca ele vor fi aceleasi. "Practic, se transfera banii de la bugetul de stat la bugetul de salarii pentru a ajunge, intr-un final, tot la bugetul de pensii, iar costurile vor fi aceleasi", a explicat Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.
El a precizat ca deficitul la fondul de pensii este acoperit in prezent de la bugetul de stat pentru a se putea plati pensiile aflate in plata la ora actuala, iar banii pentru cheltuielile suplimentare aferente contributiilor pe care urmeaza statul sa le plateasca de acum incolo vor veni tot de la bugetul de stat. Oricum, desi premierul Boc afirma ca legea de eliminare a pensiilor speciale va reduce deficitul de la bugetul de pensii, de 1,5 mld. euro in 2009, cheltuielile cu pensiile speciale aflate in plata sunt de fapt numai de la bugetul de stat.
Statul ar putea pierde intre 140 si 350 mil. euro prin introducerea in baza de contributie a militarilor si politistilor, in conditiile in care trebuie sa majoreze salariile brute ale acestor categorii de beneficiari.
"Atat timp cat costurile statului ar putea creste, nu vad ce sens ar avea acest transfer de fonduri de la bugetul de stat la bugetul de asigurari sociale prin cresterea salariilor", crede Emilia Dragu, partener la firma de consultanta fiscala TaxHouse.
De altfel, estimarile ministrului muncii, de o economie cuprinsa intre 240 si 450 mil. euro sunt diferite de cele avansate de reprezentantii Guvernului cu cateva zile in urma, care spuneau ca statul va face economii intre 500 si 800 mil. euro prin recalcularea pensiilor speciale.