In 2010 se termina banii de la UE pentru firmele care vor sa faca investitii: Grabiti-va sa luati bani pentru hale de productie. 400 de companii mai pot primi fonduri

Autor: Adriana Rosoga 21.02.2010

Ultimii bani din fonduri europene alocati pentru investitii se vor epuiza in acest an odata cu lansarea ultimelor apeluri de proiecte. In 2010 autoritatile vor pune la bataie intreg bugetul de 225 mil. euro ramas disponibil firmelor care vor sa achizitioneze linii de productie, echipamente, sa investeasca in retehnologizari, modernizari, constructie de hale de productie.



IMM-urile si intreprinderile mari (cu peste 250 de angajati sau cifre de afaceri nete de peste 50 de milioane de euro - n.red.) au avut alocat pana in 2013 un buget total de 550 mil. euro de la UE pentru investitii. Pana in prezent, jumatate din acest buget a fost pusa la dispozitia firmelor care au depus peste 3.000 de proiecte. Numarul ridicat al cererilor a determinat autoritatile sa aloce mult mai repede banii disponibili, astfel incat anul acesta firmele vor avea la dispozitie intreg bugetul ramas de 225 mil. euro prin lansarea a trei apeluri de proiecte.

Conform calendarului orientativ de lansare a programelor europene publicat pe site-ul autoritatii care gestioneaza fondurile structurale (ACIS), anul acesta se vor epuiza banii destinati IMM-urilor pentru investitii de pana la 250.000 de euro, investitii intre 250.000 si 1,5 mil. euro. De asemenea, se lanseaza si ultimul apel de proiecte pentru investitiile productive in intreprinderi mari unde valoarea maxima a finantarii acordate pentru un proiect este de 18,5 mil. lei, dar nu mai mult de 5 mil. euro. Banii sunt alocati in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), " Un sistem de productie inovativ si ecoeficient."

Fondurile pentru IMM-uri s-au triplat

IMM-urile au avut alocat pentru investitii in perioada 2007-2013 un buget de 368,3 mil. euro. Pentru apelurile lansate in ultimii trei ani au fost puse la bataie 274 mil. euro si au fost semnate 477 de contracte cu o valoare a finantarii nerambursabile de circa 100 mil. euro. Pentru apelul din 2009, proiectele sunt inca in etapa de evaluare. "Pentru aceasta operatiune, suma alocata pentru anul 2009 a fost majorata de aproximativ trei ori fata de alocarea stabilita, datorita interesului crescut manifestat in anul 2008. Prin ordine ale ministrului, pentru aceasta operatiune s-au alocat urmatoarele bugete anuale: in 2007 si 2008 bugetul cumulat a fost de 94,2 mil. euro, iar in 2009 au fost alocati 180 mil. euro", explica reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri terminarea bugetului odata cu lansarea in acest an a ultimelor apeluri de proiecte pentru investitiile firmelor.

Astfel, pentru investitii de pana la 250.000 de euro a mai ramas un buget de 70 mil. euro, apelul de proiecte urmand a fi lansat in luna mai, conform calendarului orientativ publicat de ACIS, in timp ce un buget mai redus de 45 mil. euro este disponibil pentru investitii intre 250.000 si 1,5 mil. euro, apelul de lansare urmand a fi in iulie, ceea ce inseamna ca aproximativ 337 de firme vor mai putea sa ia bani europeni.

Intreprinderile mari mai au la dispozitie un buget de 110 mil. euro care urmeaza sa fie pus la bataie in februarie. Acesta este cel de-al doilea apel lansat pentru intreprinderile mari, dupa ce anul trecut 28 de companii au beneficiat de finantari europene in valoare de 235 mil. lei (58 mil. euro) pentru modernizarea fabricilor sau achizitionarea de utilaje. In cursa pentru aceasta finantare s-au aflat 123 de companii cu o valoare cumulata a proiectelor care depasea de patru ori bugetul alocat. Practic anul acesta vor primi finantare ultimele 56 de intreprinderi mari. Bugetul alocat pentru perioada 2007-2013 pentru acest program este de 179 de milioane de euro.

Intrebari fara raspuns

"Cele mai solicitate finantari nerambursabile pentru investitii productive sunt pe sfarsite. Asta inseamna ca pana in 2013 nu vor mai fi alte oportunitati de finantare din fonduri UE, asta in cazul in care nu se vor mai face alte realocari intre operatiuni de finantare. In plus, guvernul nu a dat semne ca ar suplimenta cu apeluri din fonduri nationale (pentru ajutoare de stat- n.red.) unde bugetul este pe terminate. Deci ce vor face firmele? Cu ce bani vor investi si crea locuri de munca?", spune Adrian Bucica, manager de proiect in cadrul firmei de consultanta Compass Consulting.

El precizeaza ca "desi finantarile pentru noi proiecte se vor termina anul acesta si anul urmator, banii pentru proiectele depuse anterior si contractate nu sunt inca platiti. Doar aproximativ 10% din sume sunt platite catre beneficiari pe programul de crestere a competitivitatii conform monitorizarii ACIS la 31 ianuarie."

Trei firme au luat bani de la UE pentru investitii pana la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an. Firmele spun ca banii europeni i-au ajutat sa-si dezvolte afacerea.

"Noi am terminat deja un proiect de investitii prin care am achizitionat cinci utilaje pentru a dezvolta divizia de infrastructura, constructii de drumuri si autostrazi. Este mai greu inceputul pana sa iei banii europeni, actele sunt mai multe si mai greu de intocmit. Insa faptul ca am primit jumatate din cheltuielile eligibile, adica circa 500.000 de euro, ne-a ajutat sa realizam investitii mai mari pentru dezvoltarea firmei noastre. Banii de la UE au venit in doua luni de la depunerea cererii de rambursare", spune Zinca Laurentiu, directorul executiv al firmei de constructii T Dancor Romconstruct din Bucuresti.

Compania a depus anul trecut un al doilea proiect pentru achizitia de macarale si basculante, valoarea acestuia fiind de 1,2 mil. euro. "A mers mai usor intocmirea celui de-al doilea proiect pentru ca am mers pe un drum pe care deja il cunosteam. A fost aprobat si acest proiect si acum urmeaza sa achizitionam utilajele", adauga Zinca.