Romanii sunt supraindatorati; un sfert din venituri merge in plata ratelor la credite. Cum comentati?

Autor: Ciprian Valentin Botea 21.02.2010

Romanii isi platesc din ce in ce mai greu ratele lunare la banci, a caror valoare a ajuns sa reprezinte 22,4% din venitul disponibil al populatiei in septembrie anul trecut, fata de circa 5% la sfarsitul lui 2004, arata datele Bancii Nationale.



Gradul ridicat de indatorare si ajustarea in continuare a veniturilor nu vor permite reluarea rapida a creditarii persoanelor fizice in ciuda semnalelor de relaxare monetara transmise de BNR si va pune mai multa presiune asupra restantelor, care s-au triplat in 2009.

"Capacitatea populatiei de a-si acoperi serviciul datoriei a continuat sa se deterioreze, ceea ce poate conduce la majorarea ratei restantelor si in viitor", apreciaza Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala.

In Romania, comparativ cu tarile europene, serviciul datoriei ocupa una dintre cele mai mari ponderi in total venituri avand in vedere ca media la nivelul zonei euro este la jumatate, adica 11%. Doar polonezii platesc o parte mai mare din venitul disponibil pentru rambursarea creditelor, circa 35%, in timp ce spaniolii ajung la o pondere de 18% a ratelor lunare in total venituri.

In aceste conditii, creditarea persoanelor fizice ar putea stagna si in perioada urmatoare, sperantele bancherilor indreptandu-se anul acesta spre acordarea de imprumuturi companiilor si spre cofinantarea de proiecte care beneficiaza de fonduri europene.

"Potentialul de crestere a creditarii persoanelor fizice este limitat pe termen scurt pentru ca veniturile vor continua sa se ajusteze, iar Banca Nationala a exprimat foarte clar faptul ca bancile nu ar trebui sa reia prea agresiv creditarea", noteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen. El spune ca referindu-ne strict la populatia indatorata, serviciul datoriei ajunge la 40% din venitul disponibil al acesteia.

La sfarsitul anului trecut, restantele mai mari de 30 de zile ale persoanelor fizice ajungeau la 2,8 mld. lei (circa 675 mil. euro), fata de 981 mil. lei in decembrie 2008. Pe segmentul creditului privat restantele depaseau 3,8%, fata de 1% in anul anterior, portofoliile fiind cele mai afectate pe segmentul creditelor de consum fara garantii si pe cel al cardurilor de credit.

Rata restantelor ajungea la aproape 13% in cazul creditelor mai mici de 5.000 de lei. "Riscul de credit este in crestere ingrijoratoare, in special pentru expunerile negarantate si cele de mica valoare", spune Dragulin

De asemenea, portofoliile de credite acordate companiilor s-au deteriorat rapid pe parcursul anului trecut pentru ca vanzarile au scazut, iar numarul falimentelor si al intrarilor in insolventa a crescut exponential. Cele mai mari probleme sunt pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), unde rata restantelor a urcat la peste 5,5%, fata de 1,5% in cazul corporatiilor. Circa 75% din creditele pentru companii sunt acordate IMM-urilor.

Datoria populatiei a stagnat anul trecut la circa 20% din PIB, comparativ cu 55% media zonei euro si peste 30% media tarilor din Europa Centrala si de Est. In ciuda gradului redus de indatorare raportat la Produsul Intern Brut, capacitatea de indatorare a persoanelor fizice ramane limitata avand in vedere averea financiara si salariile mai mici din Romania. Averea financiara neta a romanilor - care cuprinde depozitele bancare si investitiile in actiuni, fonduri mutuale si fonduri de pensii - era la sfarsitul anului trecut de 33,3 mld. lei, o valoare de circa doua trei ori mai mica decat in Cehia sau Ungaria, tari cu un PIB similiar, dar cu o populatie la jumatate fata de Romania, potrivit unui studiu al UniCredit. Creditarea mediului privat a stagnat anul trecut atat pe fondul prudentei bancilor care se confruntau cu deteriorarea rapida a portofoliilor, cat si in conditiile scaderii cererii de imprumuturi ca urmare a incertitudinilor legate de evolutia economiei.

"Stagnarea creditarii anul trecut este explicata si de cererea timida, ceea ce face ca perspectivele de crestere a economiei sa fie scazute. Companiile si populatia pastreaza pozitia de debitor net fata de sistemul bancar, dar nevoia de finantare s-a diminuat ca urmare a unei schimbari in comportamentul acestora", spune Dragulin.

In decembrie 2009, soldul creditului acordat populatiei si companiilor era de aproape 200 mld. dolari, similar cu nivelul de la sfarsitul anului anterior, timp in care creditul guvernamental a crescut de 2,5 ori, pana la 47 mld. euro. Bancile s-au orientat spre finantarea statului pe fondul incertitudinilor din economia privata si in conditiile unor randamente de circa 10% pe an.