Avizul Comisiei de buget-finante la SIF-uri, cea mai asteptata stire

Autor: Vlad Anastasiu 21.02.2010

Brokerii asteapta saptamana aceasta decizia Comisiei de buget-finante privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri la 5%, fiind de parere ca aceasta va avea cel mai mare impact asupra votului final din Camera Deputatilor.

"Decizia de saptamana aceasta a comisiei este una extrem de importanta, pentru ca va avea cel mai puternic impact asupra votului din plenul Camerei. Membrii comisiei au chemat toate partile participante la piata de capital si nu se va mai merge pe o apreciere unilaterala, ca in cazul Comisiei economice, unde au participat doar sefii SIF-urilor", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest din Arad.

Societatile financiare au inregistrat vineri cea mai mare apreciere din piata, de peste 1,7% fata de referinta, indicele BET-FI depasind din nou pragul suport de 30.000 de puncte. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare crestere din categorie, de 2,4%. Restul SIF-urilor au inregistrat aprecieri cuprinse intre 1,2% pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) si 2,3% pe actiunile SIF Muntenia (SIF4).

"Avizul negativ dat de Comisia economica a taiat din avantul investitorilor si a mai temperat entuziasmul din piata. Lucru care s-a vazut prin diminuarea volumelor de tranzactionare de saptamana trecuta. Pe masura ce ne apropiem de ziua dezbaterilor din Comisia de buget-finante, vor creste atat volumele de tranzactionare, cat si volatilitatea in piata, pe fondul reintrarii speculatorilor", a adaugat Chisu.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de vineri a depasit 23,1 mil. euro, insa peste 18,3 mil. euro au reprezentat transferuri pe piata de obligatiuni. Valoarea tranzactiilor cu obligatiuni de la inceputul anului si pana in prezent se ridica la aproape 200 mil. euro, peste jumatate din valoarea transferurilor realizate in 2009.

"Cresterea rulajelor pe piata de obligatiuni este un lucru foarte bun, dar din pacate piata nu este reprezentativa. Numarul transferurilor dintr-o sedinta este foarte mic, sub 10-20 de tranzactii in medie pe zi, ceea ce face ca piata de obligatiuni sa semene mai mult cu transferurile deal. Ar trebui si numarul de transferuri sa fie ridicat, pe un rulaj la fel de ridicat, pentru ca piata sa fie reprezentativa", a explicat Chisu.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) au consemnat vineri una dintre cele mai mari cresteri din piata, de 7,4%, in ciuda rezultatelor in scadere publicate de companie, in vreme ce actiunile Transgaz (TGN) au continuat sa urce, cu 1,3%, pana la nivelul de 198,5 lei/actiune. Si titlurile Petrom (SNP) au inregistrat cresteri, de 2,2%, pe fondul cresterii sustinute a pretului titeiului din ultima saptamana.

"Piata a inglobat rezultatele financiare, iar asteptarea de saptamana trecuta nu cred ca a fost cauzata de perioada de raportari. Acolo unde au existat elemente care au surprins si astfel au fost depasite asteptarile investitorilor s-a vazut imediat in piata", a adaugat Chisu.

Titlurile Aerostar Bacau (ARS) au inregistrat vineri cea mai mare scadere din piata, de 5,2% fata de referinta, in ciuda rezultatelor in crestere raportate de companie pentru 2009. Scaderi ceva mai pronuntate au consemnat si actiunile Armatura Cluj (ARM), care au coborat cu 4%, pana la cotatia de 0,14 lei/titlu.

De urmarit astazi