Fimul dezvoltarii shoppingului in Romania: Un mall nou la fiecare cinci saptamani

Autor: Cristi Moga 22.02.2010

Mallul a fost unul dintre magnetii puternici din comert in ultimii trei ani, cand dezvoltatorii scoteau cate un proiect nou la fiecare cinci saptamani. Consumatorii nu mai sunt insa la fel de dispusi in prezent sa-si lase salariul la cumparaturi.



Piata mallurilor a fost asaltata in ultimii trei ani de catre investitorii straini, dar cel mai mare proprietar de centre comerciale este in continuare ieseanul Iulian Dascalu, proprietarul a patru proiecte sub brandul Iulius Mall, in Iasi, Suceava, Cluj si Timisoara.

Proiectul din Timisoara este de altfel cel mai mare mall din afara Bucurestiului, dupa ce spre sfarsitul anului trecut a fost inaugurata o noua aripa care a dus suprafata inchiriabila a proiectului la 64.000 de metri patrati, devansand mallul Polus Center din Cluj al austriecilor de la Immoeast.

Titlul de "cel mai mare mall" a fost deseori disputat de catre proprietari, miza fiind pozitionarea drept zona cu cea mai bogata oferta comerciala.

Daca pentru o buna perioada proiectul Plaza Romania din Drumul Taberei a fost cel mai mare mall din Bucuresti, in 2008 acest titlu a fost castigat de centrul Baneasa Shopping City, aflat in portofoliul miliardarului Gabriel Popoviciu.

De anul trecut insa, Cotroceni Park a preluat "coroana", iar in aceasta saptamana proiectul Sun Plaza, un mall de dimensiuni similare - circa 80.000 de metri patrati inchiriabili - ar putea deveni noul lider.

Marea majoritate a acestor proiecte au fost insa dezvoltate cu ajutorul unor credite bancare, astfel ca o analiza asupra a 25 dintre mallurile din Romania indica datorii de 1,5 miliarde de euro la sfarsitul anului 2008. Cel mai bun an in ceea ce priveste inaugurarea de centre comerciale a fost 2008, cand au fost deschise 16 proiecte noi in toate zonele tarii.

Ritmul de dezvoltare al pietei a incetinit puternic de mai bine de un an, astfel ca numarul proiectelor anuntate pentru acest an este redus.

In afara Capitalei, printre proiectele a caror inaugurare este asteptata in acest an se numara Atrium Center in Arad, Gold Plaza Baia Mare sau Polus Center in Constanta.

O serie de alte proiecte se afla intr-un stadiu avansat de constructie, dar au totusi un viitor incert, din cauza unor probleme de finantare sau de gasire a unui numar suficient de chiriasi. Printre acestea se numara Euromall Galati, West Gate Center Craiova sau Tiago Mall din Oradea.

Primele semnale ca dezvoltatorii de malluri reincep constructiile au fost date la inceputul anului de companiile Centerra si Avrig 35.

Centerra a anuntat ca va incepe lucrarile la un parc de retail pe platforma Tractorul din Brasov, in timp ce Avrig 35 face un mall pe bulevardul Theodor Pallady la iesirea din Bucuresti catre Constanta.

"Piata va continua sa se dezvolte. Chiar si noi, AFI Europe, ne propunem sa incepem constructia unui nou mall in acest an", a spus Reuven Havar, directorul companiei israeliene, care urmeaza sa plece din AFI.

Cu toate acestea, la pastrare sunt inca zeci de terenuri destinate constructiei de malluri, al caror viitor este momentan incert.