Exclusiv online - Reportaj: cate kilograme de cartofi intra intr-o punga de chips-uri?

Autor: Mihaela Popescu 22.02.2010

Primul lucru care-ti vine in minte cand intri intr-o fabrica de chips-uri este mirosul intens, de ulei si cartof, care te izbeste pe strada in dreptul fiecarui restaurant Mc Donald's. In spate nu e insa doar o sita care scufunda cartofii in ulei incins de palmier, ci o masinarie pe care cartoful, asa cum e scos din pamant, parcurge cateva sute de metri pentru a fi transformat in chips, fara a fi nevoie de mai mult de zece maini care sa intervina in tot acest proces.

Fabrica Intersnack de la Ghimbav, inaugurata la sfarsitul anului trecut in urma unor investitii de 7 milioane de euro, are 140 de angajati, insa in spatiul de productie, cu un aer dens pe alocuri din cauza caldurii, lucreaza mai putin de 10 oameni pe tura.

Singurele maini care ating cartofii sunt ale celor doua femei care ii "pandesc" la iesirea din cuvele de spalare si cojire, pentru a taia imperfectiunile, precum punctele negre sau verzi de pe suprafata legumelor.

A doua verificare, cea mai importanta, se realizeaza automat.

"Rebuturile sunt identificate de calculator, pe baza unor poze. In momentul in care sesizeaza o imperfectiune, calculatorul activeaza un jet de aer care extrage chips-ul de pe linia de productie si-l duce la rebuturi. Rebuturile reprezinta cel mult 10% din productie", spune Cezar Sasu, directorul de productie al Intersnack Romania.

Sasu lucreaza in fabrica de snacks-uri din 2002, de cand Intersnack a demarat productia in Romania, si este fost manager al fabricii de ciocolata Poiana din Brasov, pe care Kraft Foods a inchis-o anul trecut.

Una dintre cele mai interesante etape ale fabricarii chips-urilor este cojirea cartofilor. Coaja, care reprezinta maxim 20% din cartof, este indeparata tot in mod automat, prin smirgheluire: cartofii sunt invartiti intr-o cuva mare cu smirghel inainte de a ajunge in aparatul care ii taie in rondele subtiri. Sunt prajiti apoi in ulei de palmier, materie prima utilizata frecvent in industria alimentara, iar inainte de ambalare sunt presarate foarte fin condimentele.

In punga de chips-uri nu este oxigen, acesta a fost eliminat in momentul ambalarii pentru a permite produsului sa reziste 16 saptamani in aceeasi stare in care iese pe usa fabricii.

Intr-un kilogram de chips-uri intra 4 kilograme de cartofi

"Din patru kilograme de cartofi iese, in medie, un kilogram de chips-uri", spune Cristian Rey, directorul general al Intersnack Romania.

Prajirea elimina foarte multa apa din cartof, dar si rebuturile si cojile sunt "responsabile" de aceasta contractie.

Astfel, un calcul simplu arata ca intr-o punga de 150 de grame de Chio Chips intra aproximativ patru cartofi de dimensiune medie (600 de grame).

O punga Chio Chips de 150 de grame ajunge in comert la pretul de 3,5 lei (TVA inclus). Cele 600 de grame de cartofi utilizate pentru productia a 150 de grame de chips-uri costa in piata aproximativ 0,9 lei. Producatorul obtine insa un pret mult mai mic de la fermieri, pentru ca fiecare cultivator de cartofi livreaza fabricii din Ghimbav cel putin 200 de tone.

Cartoful este 13-30% din pretul chips-urilor

Rey precizeaza ca business-ul Intersnack cu producatorii de cartofi este de circa 2 milioane de euro anual, ceea ce reprezinta intre 13% si 30% din vanzarile de chips-uri realizate de companie in 2009, tinand cont ca chips-urile au o contributie de 20-40% la cifra de afaceri (potrivit datelor furnizate de producator). In portofoliul producatorului chips-urilor Chio mai intra alunele prajite Felix si Fiesta sau pop-cornul Chio.

Materia prima este insa doar un element al costului de productie al chips-urilor, alte categorii importante fiind amortizarea liniilor, salariile sau utilitatile.

Cartofii din care se fac chips-urile Chio provin 100% din productia locala, a mai precizat Rey. Compania germana colaboreaza cu 30 de fermieri care exploateaza impreuna aproximativ 1.000 de hectare de teren, potrivit datelor furnizate de Intersnack. Recoltarea cartofilor incepe in luna iunie si se incheie in octombrie-noiembrie, perioada in care cultivatorii transporta materia prima la depozitele Intersnack.



Cele mai populare sunt chips-urile simple, cu sare

Directorul fabricii Chio spune ca sarea, cascavalul si ardeiul sunt cele mai folosire arome pentru chips-uri. La nivelul pietei, chips-urile cu sare, cele mai simple, reprezinta circa un sfert din consum.
Odata cu demararea productiei la Ghimbav, Intersnack a inlocuit colorantii artificiali cu boia de ardei in procesul de fabricare, iar glutamatul de sodiu - un compus chimic ce are rolul de a da mai mult gust alimentelor, folosit pe scara larga in industrie - a fost inlocuit cu drojdia de bere. Aditivii naturali sunt insa mai scumpi decat cei artificiali, explica Mihaela Bendic, managerul de calitate al fabricii Chio.

"Noi am inregistrat o crestere a costurilor cu condimentele de circa 30% ca urmare a eliminarii complete a aditivilor artificiali din procesul de productie", afirma ea. Compania mizeaza insa pe cresterea vanzarilor in urma acestor schimbari. Tinta pentru 2010 este cresterea vanzarilor cu peste 10% fata de 2009, an in care afacerile Intersnack Romania s-au redus cu aproximativ un milion de euro fata de valoarea inregistrata in 2008.

Doi giganti pe o piata de 100 mil. euro

Fabrica Intersnack de la Ghimbav si cea detinuta de Star Foods langa Bucuresti sunt cele mai mari unitati de productie a chips-urilor din Romania; ele alimenteaza o piata estimata la aproape 100 mil. euro.

Star Foods este detinuta de compania americana PepsiCo, activa in Romania si pe piata bauturilor racoritoare cu Pepsi Americas.

Alti producatori importanti de chips-uri sunt companiile cu actionariat romanesc Standard Snacks si European Food.