Ce poate schimba Ponta in PSD cu oamenii lui Geoana in spate?

Autor: Iulian Anghel 22.02.2010

Ce poate aduce nou in principalul partid de opozitie PSD Victor Ponta si de ce ar fi el mai bun ca Mircea Geoana? La Revolutie avea 17 ani. Dar a ajuns pe cai mari sub obladuirea unor oameni politici, in special a lui Adrian Nastase, care au beneficiat din plin de pe urmele comunismului. Garda care il va inconjura va fi, in mare, aceeasi care de ani de zile invarte treburile in, candva, partidul-stat din Romania.



Victor Ponta a propus congresului de sambata care l-a ales in fruntea partidului un proiect intitulat "O Romanie corecta". Vorbeste in acel proiect despre constructia unei alternative serioase la actuala guvernare (Basescu - PD-L). In timpul congresului a sustinut ca orice idee de coruptie ar trebui eliminata din partid. Dar, practic, nu programul sau a castigat, ci votul anti-Geoana. "Micul Titulescu", vorba de alint pentru care trebuie sa-i multumeasca aceluiasi Adrian Nastase, a beneficiat de sprijinul tacit al lui Ion Iliescu si de cel fatis al lui Miron Mitrea sau Radu Mazare care, toti, au avut sau au probleme cu justitia. Si toti doresc sa-si impuna influenta in partid.

Inconjurat de vechea garda

La 38 de ani ai sai, fostul procuror ajuns acum sef al PSD se poate uita in jur. Cu cine sa innoiasca partidul? Cu ce nume noi? Sunt putine acestea. Daciana Sarbu, sotia sa, Nicu Banicioiu, seful tineretului social-democrat, sau Robert Negoita, omul de afaceri ajuns parlamentar PSD. In rest, este garda veche.

Ce model doreste sa urmeze Victor Ponta? Primul pe care l-a indicat sambata a fost Adrian Nastase. Pe rand, el le-a multumit lui Ion Iliescu, Mircea Geoana, Miron Mitrea, Radu Mazare si lui Ilie Sarbu, socrul sau.

Si l-a dorit in echipa pe Cristian Diaconescu, a spus-o de mai multe ori sambata. Dar Diaconescu a renuntat sa mai candideze la presedintia PSD si i-a dat sprijinul sau lui Mircea Geoana. Va trebui sa colaboreze cu 15 vicepresedinti (intre care Marian Vanghelie) si un secretar general, Liviu Dragnea, care au fost de partea lui Geoana.

In galeria liderilor de sub 40 de ani

La 38 de ani, Ponta a ajuns, asadar, sef al PSD si, o spune raspicat, vrea sa aduca partidul pe primul loc intre partidele romanesti. Din punctul de vedere al varstei, Ponta se inscrie in galeria oamenilor politici care au cucerit functii importante inainte de a atinge 40 de ani.

Vladimir Putin nu avea 40 de ani cand a ajuns presedinte al Federatiei Ruse. Fostul premier britanic, Tony Blair, avea si sub 40 de ani cand a preluat sefia Partidului Laburist. Premierul Zapatero al Spaniei si premierul Boc al Romaniei aveau cam aceeasi varsta cu Ponta cand au ajuns in fruntea partidelor lor.

Pe seama lui Blair s-a glumit ca are un castig si de zece ori mai mic decat a nevestei sale, cat despre Zapatero s-a demonstrat ca avea un salariu sub cel al unui controlor de trafic. Ponta a castigat anul trecut 200.000 de euro din avocatura.

De ce vrea sa ajunga in fruntea politicii si sa castige, daca ajunge presedinte al Romaniei sau premier (de obicei presedintii partidelor sunt primii vizati pentru aceste functii), mult mai putin?

"Pentru ca Romania are nevoie de noi", spune Ponta. Romania are nevoie de modernizare, adauga el. Sunt vorbe pe care le auzi zi de zi din gura unui om politic. Dar cum va face Ponta aceste lucruri?

Cat va cantari lipsa notorietatii solide?

Ponta este cunoscut din emisiunile tv. Vorbeste bine, pare riguros in argumentatie. A fost votat de delegatii la congresul PSD si, este de presupus ca acestia au stiut ce voteaza. Dar cati posibili votanti ai PSD din orasele mici, acolo unde PSD isi are bazinul electoral, urmaresc show-uri politice? In plan extern nu are nici pe departe notorietatea unor, sa spunem, Adrian Nastase, Adrian Severin sau Mircea Geoana - acesta din urma si el, candva, cel mai tanar ambasador al Romaniei intr-o mare tara a lumii, SUA.

Ponta nu-si pune acum aceasta problema, se va concentra pe chestiuni interne, spune el.

Adversar pentru Crin Antonescu

In mintea celor din PSD ajungerea la guvernare s-ar putea produce mai inainte de alegerile legislative din 2012. Se mizeaza pe uzura actualei puteri. Ponta nu-si ascunde intentia de a fi liderul ofensivei anti-PD-L.

"Tanarul" Crin Antonescu, seful PNL, a devenit, prin alegerea lui Victor Ponta in fruntea PSD, cel mai varstnic sef al unui partid important.

Antonescu are 50 de ani. Avea 49 cand a preluat sefia PNL. Emil Boc, seful PD-L, are 43 de ani. Avea varsta lui Ponta (38 de ani) cand a preluat presedintia partidului.

Boc este insa la putere, iar Antonescu si Ponta sunt in opozitie. Antonescu a facut o figura frumoasa la alegerile prezidentiale din iarna trecuta si, intr-un segment al electoratului, a fost considerat chiar lider al intregii opozitii.

In lipsa lui Traian Basescu care nu va mai putea candida la prezidentiale, el este considerat in unele cercuri drept un candidat cu mari sanse pentru a cuceri prima functie in stat la viitoarele alegeri din 2014.

Da, Antonescu a fost un sprijin onest pentru PSD in alegerile prezidentiale recente si va fi un candidat redutabil la alegerile viitoare, admite Ponta.

Insa, spune el, PSD trebuie sa faca in asa fel incat liberalii sa-i sustina pe social-democrati in viitoarele alegeri si nu invers.

Prin tot ce a spus sambata, Ponta a lasat sa se inteleaga ca nu-i va lasa drum liber lui Antonescu sa se manifeste ca lider al opozitiei la actuala putere. Antonescu l-a felicitat pe Ponta, dar i-a raspuns cu aceeasi moneda: lupta politica va fi fara manusi.

Victor Ponta (38 ani)