Cine va conduce BVB in urmatorii patru ani: Farmache ramane presedinte, dar Bursa de la Bucuresti intra in zodia lui Tepes

Autor: Andrei Chirileasa 21.02.2010

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au schimbat aproape in intregime Consiliul de Administratie al BVB in urma alegerilor de vineri, care ar putea fi un moment de cotitura in strategia viitoare a principalei burse locale.



Marele castigator al alegerilor de vineri a fost Daniel Tepes, actionarul majoritar al firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, care a reusit sa castige impreuna cu aliatii sai sase dintre cele noua locuri ale Consiliului de Administratie si a pus umarul decisiv la realegerea lui Stere Farmache in functia de presedinte al Bursei.

Farmache, care se afla la carma Bursei inca de la infiintarea ei in 1995, a castigat alegerile din primul tur, cu 57% din voturi, fiind urmat de Dan Paul, cu 21,6% din voturi, si Mircea Botta, cu 17,5% din voturi.

Rezultatul alegerilor de vineri poate fi considerat surprinzator, avand in vedere ca firmele de brokeraj ale bancilor, care deruleaza cele mai mari afaceri de pe Bursa, nu au reusit sa castige niciun loc in Consiliul de Administratie.

In schimb, brokerii independenti sunt foarte bine reprezentati in noua conducere a Bursei, IFB Finwest, prin Octavian Molnar, Broker Cluj, prin Ciprian Zah, si Estinvest Focsani, prin Lucian Isac, au castigat fiecare cate un loc in Consiliul de Administratie. Ionel Uleia de la Prime Transaction si Cosmin Gheorghiu, director de tranzactionare al Delta Valori Mobiliare, sunt alti doi aliati ai lui Tepes care au prins locuri in noul Consiliu de Administratie al Bursei.

Singurii de pe lista initiala a lui Tepes care nu au prins locuri in CA sunt Lucian Isar, candidatul EFG Eurobank Securities, si Cristinel Popescu, presedintele Voltinvest, ei cedand locurile catre Siminel Andrei si Mircea Botta, in urma negocierilor din culise.

De altfel, jocurile s-au facut aproape in intregime cu o seara inainte de AGA, cand Tepes si-a convocat toti aliatii pentru a stabili ultimele detalii, potrivit unor surse din piata. In acest grup intra circa 20-25 de societati de brokeraj, care se numara printre cei mai mari actionari ai Bursei de la Bucuresti, dar au si participatii semnificative la Bursa din Sibiu, si militeaza pentru o strategie comuna a celor doua piete si o eventuala fuziune, in urma careia ei ar controla cele mai mari pachete de actiuni.

Pentru actionarii BVB care nu-l sustin pe Tepes principalul semn de intrebare este privind modul in care se va realiza fuziunea cu Sibex, in conditiile in care pozitia dominanta pe care Tepes si ai lui o au la Bursa din Sibiu ar putea genera un conflict de interese in privinta evaluarii celor doua piete in vederea fuziunii. Tepes detine 4,2% din actiunile BVB si aproape 8% din cele ale Bursei din Sibiu, iar Broker Cluj are 3% din BVB si 6,5% din Sibex si ar fi printre cei mai mari actionari si in urma unei viitoare fuziuni. O alta miza este deschiderea Bursei de la Bucuresti fata de pietele internationale si o eventuala vanzare a BVB.

Pana atunci, Bursa de la Bucuresti trebuie sa rezolve o serie de preobleme, cum ar fi scaderea puternica a valorii tranzactiilor in ultimii doi ani, pana la un nivel mediu zilnic de circa 5 mil. euro, care a generat mari probleme pentru majoritatea firmelor de brokeraj.

De asemenea, cresterea numarului de emitenti si lansarea unor noi instrumente reprezinta o alta provocare pentru noua conducere a BVB.

Actionarii Bursei au mai aprobat vineri si listarea actiunilor BVB pe propria platforma in termen de sase luni. Bursa are in prezent 319 actionari.

Stere Farmache (53 de ani), presedintele in exercitiu al Bursei de Valori Bucuresti (din 2008), a asteptat pana in ultimul moment sa-si depuna candidatura la functia de presedinte, alimentand speculatiile privind neintrarea sa in cursa. Cu sprijinul a circa 20-25 de firme de brokeraj grupate in jurul lui Daniel Tepes, el a reusit sa castige insa un nou mandat.

Farmache a condus Bursa de la Bucuresti in calitate de director general din 1995 pana in 2008, cand a renuntat la functie pentru a o prelua pe cea de prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank. Din acel moment el a pierdut sprijinul unei parti dintre actionarii Bursei, acesta fiind principalul motiv care i-a determinat pe Dan Paul si pe Mircea Botta sa candideze impotriva sa.

In programul sau, pa baza caruia a castigat un nou mandat, Farmache sustine ca piata de capital autohtona este fragmentata si macinata intern ca urmare a frictiunilor dintre operatorii de piata, actionari, conducere si reglementator (CNVM) si este necesar un factor de coeziune, un proiect comun la nivelul actorilor pietei. Printre directiile strategice de actiune pe care le propune se numara parteneriate strategice cu celelalte piete din Romania (Sibex, BRM, OPCOM) si infiintarea unui grup consultativ care sa identifice politicile si masurile structurale necesare dezvoltarii pietei.

"In perioada urmatoare BVB trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a reusi sa convinga fondurile de pensii, societatile de asigurari, fondurile de investitii si bancile comerciale sa investeasca intr-o mai mare masura disponibilitatile financiare pe care le acumuleaza pe piata de capital din Romania. lnvestitorii privati trebuie de asemenea incurajati prin toate mijloacele. Listarea Fondului Proprietatea va trebui sprijinita consistent, dar BVB nu trebuie sa ignore sectorul privat al economiei romanesti, de unde pot fi convinse companii viabile sa utilizeze mecanismele pietei de capital pentru a-si asigura accesul in finantare", mai spune Farmache in programul pe care l-a sustinut vineri in fata actionarilor BVB.

Lucian Isac (37 de ani)

director general al Estinvest Focsani

Conduce de aproape 10 ani cea mai mare societate de brokeraj din zona Moldovei, cu tranzactii de 54 mil. euro intermediate in 2009.

Isac lucreaza pe piata de capital din 1997, dupa ce a absolvit Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

Din 2007 este presedinte al Fondului de Compensare a Investitorilor, iar din 2009 este membru in CA al Depozitarului Central.

Estinvest detine 1,68% din actiunile BVB si 3,3% din actiunile Bursei din Sibiu. Firma de brokeraj este controlata de Vasile Epure.

Cosmin Gheorghiu (29 de ani)

director de tranzactionare al Delta Valori Mobiliare

Este cel mai tanar membru al Consiliului Bursei, avand o experienta de doar cinci ani pe piata de capital, unde a lucrat ca broker si apoi ca director de tranzactionare la firma de brokeraj Delta Valori Mobiliare.

A absolvit Facultatea de Finante din cadrul ASE in 2005.

Delta Valori Mobiliare detine 1,42% din actiunile BVB si a intermediat anul trecut tranzactii de 15,8 milioane de euro.

Firma este controlata de omul de afaceri de origine israeliana Jacob Fonea si de firma Alpha Import Export 2000.

Ciprian Zah (37 de ani)

broker al Broker Cluj

Si-a inceput activitatea pe Bursa in 1995, la doar 22 de ani, fiind brokerul fratilor Cristescu, doi dintre cei mai bogati intreprinzatori locali.

A fost director general si actionar al firmei de brokeraj Investco, care a fost absorbita in 2007 de Broker Cluj.

Broker Cluj este una dintre cele mai mari firme de brokeraj independente de pe piata, cu tranzactii de 102 mil. euro in 2009, si totodata singura societate de intermediere listata la Bursa.

Broker detine 2,96% din actiunile BVB si 6,58% din actiunile Bursei din Sibiu.

Octavian Molnar (43 de ani)

director general adjunct al IFB Finwest Arad

De profesie inginer proiectant, Molnar si-a inceput activitatea pe piata de capital in 1994, ca referent in cadrul departamentului de finantare al SIF Banat-Crisana.

Din 1999 pana in 2004 a fost director general al firmei de brokeraj IFB Finwest din Arad, iar din 2004 este director general adjunct.

Anul trecut a fost ales membru in Consiliul de Administratie al BVB in urma demisiei lui Petru Prunea.

IFB Finwest a fost anul trecut cea mai mare firma de brokeraj independenta de pe Bursa, cu tranzactii in valoare de 196 de milioane de euro.

Firma din Arad detine 1,55% din actiunile Bursei de la Bucuresti si 2,63% din actiunile Bursei din Sibiu.

Printre actionarii semnificativi ai IFB Finwest se numara SIF Banat-Crisana, cu 6,5%.

Siminel Andrei (49 de ani)

director general al NCH Advisors

Este reprezentantul unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii straine de pe piata locala, Broadhurst Investment, din 1994 si unul dintre cei mai cunoscuti specialisti de pe piata de capital.

A fost presedinte al Asociatiei Brokerilor si presedinte al Bursei Electronice RASDAQ, iar in 2006 a candidat la presedintia Bursei de Valori Bucuresti, fiind invins de Septimiu Stoica.

Controleaza indirect doua societati de brokeraj: Tradeville (fosta Vanguard) si Active International. Tradeville este una dintre cele mai mari firme de brokeraj de retail, cu tranzactii de 100 mil. euro in 2009, in timp ce Active International a intermediat transferuri de 20,6 mil. euro. Cele doua firme detin impreuna aproape 3% din actiunile Bursei.

Ionel Uleia (41 de ani)

presedinte si director general al Prime Transaction

Are o experienta de peste 12 ani pe piata de capital, iar din 1999 conduce firma de brokeraj Prime

Transaction din Bucuresti, la care detine si pachetul majoritar de 75% din actiuni.

A absolvit Facultatea de Comert din cadrul ASE in 1997.

A fost membru in Consiliul de Administratie al RASDAQ in perioada 2003-2004.

Prime Transaction a intermediat anul trecut tranzactii de 40 milioane de euro, ocupand locul 20 in topul brokerilor.

Firma detine 1,54% din actiunile Bursei de la Bucuresti si 4,61% din titlurile Bursei din Sibiu.

Uleia propune promovarea unor initiative legislative care sa aduca avantaje pentru companiile care se listeaza la Bursa de Valori din Bucuresti.

Daniel Tepes (35 de ani)

actionar majoritar al HTI Valori Mobiliare

Este unul dintre cei mai mari actionari ai Bursei de la Bucuresti, unde controleaza direct si prin intermediul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare circa 4,21% din actiuni.

Este cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu, unde detine 8% din actiuni, prin HTI.

Controleaza 99% din actiunile firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, dupa ce a rascumparat anul trecut pachetul majoritar de actiuni de la banca americana Morgan Stanley, care cumparase in 2007 de la Tepes 51% din actiuni.

Si-a inceput activitatea pe Bursa in 1997, ca ofiter de back-office la Vanguard, firma controlata de Siminel Andrei.

HTI Valori Mobiliare este una dintre firmele de brokeraj de talie mica de pe Bursa, cu tranzactii de 8 milioane de euro in 2009, ocupand locul 49 in topul brokerilor.

In 2007, HTI a negociat o fuziune cu Broker Cluj, care insa a esuat, ulterior firma fiind preluata de Morgan Stanley.

Mircea Botta (40 de ani)

presedintele Romcapital Group Timisoara

A candidat la presedintia Bursei de Valori Bucuresti impotriva lui Stere Farmache si a lui Dan Paul, insa a avut doar al treilea rezultat.

A fost membru in CA al Bursei de Valori Bucuresti din 2009.

Botta controleaza firma de brokeraj Romcapital, care a realizat anul trecut tranzactii de 47 mil. euro, ocupand locul 19 in topul brokerilor.

Este al treilea actionar al BVB, controland prin intermediul Romcapital 3,05% din actiuni, dar nu are actiuni la Bursa din Sibiu.

Si-a inceput activitatea pe piata de capital in 1996 si a fost vicepresedinte al Bursei RASDAQ intre 2004 si 2006.