Banii au venit cu o surpriza: FMI afirma ca Guvernul va mai taia din cheltuieli

Autor: Mihaela Claudia Medrega 21.02.2010

FMI considera ca Romania se confrunta cu dificultati fiscale majore in ciuda eforturilor recente de consolidare si solicita reducerea deficitului bugetar pentru stabilizarea ponderii in PIB a datoriei publice, aratand ca autoritatile romane sunt pregatite sa ia masuri suplimentare pentru atingerea obiectivelor fiscale.

Board-ul FMI a aprobat vineri raportul de evaluare a acordului stand-by cu Romania si eliberarea transelor trei si patru in valoare de 2,45 mld. euro, din care jumatate - circa 1,2 mld. euro - vor ajunge la buget pentru finantarea deficitului.

"Autoritatile sunt pregatite sa ia masuri suplimentare, daca va fi necesar, pentru a asigura atingerea obiectivelor fiscale propuse. Reformele suplimentare pentru consolidarea controalelor fiscale sunt cruciale", a declarat intr-un comunicat John Lipsky, director adjunct in cadrul FMI. El apreciaza ca tinta de deficit bugetar fixata pentru 2010, de 5,9% din PIB, realizeaza un echilibru adecvat intre ajustarea situatiei economice in continuare problematica si obiectivele de consolidare pe termen mediu.

"Strategia de ajustare prevede decizii politice dificile in ceea ce priveste cheltuielile si va necesita o implementare puternica si stabila."

Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 7,2% din PIB, usor sub tinta agreata cu FMI, iar in acest an dezechilibrul fiscal trebuie ajustat cu mai mult de un punct procentual. In conditiile in care Guvernul va intarzia sa ajusteze cheltuielile din sectorul bugetar, persista amenintarea majorarii unui impozit precum TVA, avand in vedere ca avansul economiei prognozat pentru anul acesta, de 1,3%, nu va fi suficient pentru a determina o crestere consistenta a veniturilor bugetare. Reforma pensiilor, ocuparea fortei de munca in sectorul public, reformele salariale si imbunatatirea eficientei din sectorul public vor fi esentiale, in opinia oficialului FMI.

Ce trebuie sa finanteze statul

Statul trebuie sa acopere in acest an cele 1,4 mld. euro din titlurile in valuta pe care le-a vandut bancilor pe piata locala la sfarsitul lunii noiembrie din 2009, precum si o emisiune de eurobonduri de 700 mil. euro care ajunge la scadenta in iulie.

La acestea se adauga scadente la titlurile de stat in lei, in conditiile in care mare parte din sumele imprumutate anul trecut pe piata interna au scadente scurte.

Anul trecut, Trezoreria a vandut titluri de stat de circa 65 mld. lei, statul fiind principalul client al bancilor, care, in absenta unei cereri solvabile din mediul privat, si-au putut plasa fara risc si la randamente bune lichiditatile.

In 2010 deficitul bugetar va fi finantat in proportie majoritara din emisiuni de euroobligatiuni si alte surse externe. Pana la sfarsitul lunii martie, autoritatile intentioneaza sa atraga de pe pietele internationale pana la 1 mld. euro prin vanzarea de eurobonduri.

Finantarea deficitului bugetar presupune costuri destul de mari, diminuand potentialul de alocare a banilor pentru investitii.

Ce spune FMI despre sistemul financiar