Cel mai cautat subiect al anului Dacia Duster. Puneti aici intrebari legate de primul SUV de la Dacia redactorului nostru specializat pe segmentul auto, Bogdan Alecu

Ziarul Financiar 22.02.2010

Intrebare: Care este garda la sol exact benzina/motorina ?

Garda la sol a unui Duster cu tractiune integrala va fi de 21 de centimetri, similara cu cea a unui off-roader. Celelalte SUVuri compacte de pe piata au o garda la sol de sub 20 de centimetri. Spre comparatie, Hyundai Tucson, unul dintre cele mai bine vandute SUVuri compacte de pe piata locala din ultimii ani, are o garda de 20 cm.

Intrebare: Se cunosc cumva detalii tehnice legate de diferentialul spate? Este blocabil?

Raspuns: Dacia Duster are acelasi sistem de tractiune integrala ca si Nissan Qashqai, X-Trail sau Renault Koleos, sistem care dispune numai de diferential central blocabil, asadar nu va dispune si de diferential spate. Cu ajutorul selectorului amplasat la baza consolei centrale se poate comuta intre 3 moduri - 4x4 Auto (puterea este repartizata in principal catre puntea fata, si atunci cand aceasta pierde aderenta automat si catre rotile din spate) 4x4 Lock - (diferentialul central repartizeaza in mod egal puterea motorului intre rotile fata si spate, mod recomandat la rularea pe teren accidentat sau cu aderenta scazuta) si 4x2 (puterea este transmisa doar rotilor din fata, pentru a se obtine pe asfalt uscat o economie a consumului de combustibil).

Intrebare: Pana la urma are sau nu Euro 5 Dacia Duster????

Raspuns: In 2010 Duster se va comercializa atat cu motorizari Euro 5, cat si cu motorizari Euro 4. Spre exemplu, versiunile de baza cu tractiune fata si motorizari diesel de 1,5 litri dCi de 85 CP si benzina de 1,6 litri 105 CP, vor respecta normele de poluare Euro 4 deoarece pretul acestora este mai mic.

Versiunile de top, cu tractiune integrala si motoare 1,5 dCi de 107 CP diesel si 1,6 litri 105CP benzina vor respecta normele Euro 5, pentru care pe piata locala nu se va plati taxa de poluare.

La nivelul pietelor vest-europene impozitele auto sunt calculate in primul rand in functie de emisiile de dioxid de carbon, fapt pentru care Duster are in gama doua motorizari diesel de 1,5 litri dCi, cu emisii de sub 120 de g CO2/km.

Puneti aici orice intrebari aveti legate de primul SUV de la Dacia redactorului nostru specializat pe segmentul auto, Bogdan Alecu.