Perlele lui Calburean, Dafora si Condmag, stralucesc din nou la Bursa

Autor: Vlad Anastasiu 22.02.2010

Actiunile Dafora Medias au castigat 25% in ultima saptamana, pe fondul unor tranzactii tot mai mari, in timp ce titlurile Condmag Brasov au urcat cu 10%.



Titlurile companiilor de constructii si cu activitati in domeniul forajelor, Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI), ambele controlate de omul de afaceri Gheorghe Calburean, au inregistrat de la inceputul anului si pana in prezent cresteri puternice de pana la 30%, analistii fiind de parere ca sunt in principal aprecieri speculative. Titlurile Dafora s-au apreciat in ultimele doua sedinte cu peste 15% in ciuda rezultatelor in scadere raportate de companie pentru 2009.

"Aprecierile puternice pe titlurile Dafora si Condmag, in special dupa publicarea rezultatelor, au o doza speculativa. Daca anul trecut, preferatele speculatorilor erau Azomures si Amonil, pentru inceputul acestui an, preferatele par sa fie aceste doua companii. Speculatorii au asteptat oarecum si sustineri financiare, care au venit din partea Condmag, care a raportat o dublare a profitului. Companiile evolueaza in tandem insa, pentru ca la nivel de actionariat sunt legate", a explicat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Compania Dafora detine circa 44,6% in cadrul Condmag, in timp ce Calburean este raportat cu o participatie de 48,5% din titlurile Dafora, potrivit informatiilor BVB.

Profitul Condmag s-a ridicat in 2009 la 4,4 mil. euro, in crestere cu 111% fata de nivelul din 2008, in timp ce profitul Dafora s-a redus aproape la jumatate, la 0,3 mil. euro.

La sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an compania Dafora a anuntat in schimb incheierea mai multor contracte pentru lucrari de infrastructura utilitara si foraj, valoarea acestora depasind 34 mil. euro. In acelasi timp, conducerea companiei Condmag, a anuntat participarea in cadrul licitatiei pentru proiectul conductei de gaze Nabucco.

"Contractele incheiate de Dafora in ultima perioada au amplificat asteptarile investitorilor, ceea ce a dus mai departe la accentuarea factorului speculativ. Nu cred ca principalul motiv de crestere sa fie tocmai aceste contracte, pentru ca investitorii nu stiu cat din valoarea contractelor reprezinta efectiv cifra de afaceri a companiei. In mod sigur insa au contribuit la aprecierea titlurilor", a adaugat Brendea.

Titlurile celor doua companii s-au situat anul trecut in top 5 cresteri pe BVB, actiunile Condmag inregistrand o crestere de peste 188%, in timp ce titlurile Dafora au urcat cu 160%. "Este greu de spus cum vor evolua actiunile in urmatoarea perioada, mai ales ca pe extern s-a redus considerabil entuziasmul, ceea ce pe piata locala ar putea duce la cresterea presiunii pentru marcarea de profit", a incheiat Brendea.

Cele doua companii valoreaza impreuna 82 mil. euro, fata de aproape 500 mil. euro in 2007.