Opinie Sorin Paslaru: Despre ce sa scriem, despre Duster sau despre fonduri europene?

Autor: Sorin Pâslaru 23.02.2010

Patru din cele mai citite cinci stiri din ultima luna pe site-ul Ziarului Financiar, www.zf.ro, sunt despre lansarea Duster, primul 4x4 produs de Dacia.

Motorizare, ampatament, ce sistem de tractiune are, unde si cand va fi lansat - orice stire despre Duster trece pe locul intai la numar de citiri in cateva ore de la plasarea pe site.

In acelasi timp, de aproape un an, Ziarul Financiar publica in fiecare zi o informatie despre o companie care a reusit sa ia fonduri de la Uniunea Europeana. Interesul, masurat in numarul de accesari, este mult mai redus.

Este un paradox? Este rau ca oamenii sunt interesati mai mult de cum se cheltuie banii decat despre cum se fac banii?

Nu, este chiar foarte bine. Este normal. Abia in momentul in care oamenii sunt interesati mai mult de productie decat de consum trebuie sa apara un semn al intrebarii.

Inainte de 1989, in fiecare zi se discuta despre productia de motoare sau de porumb, dar realitatea era ca oamenii stateau in frig in case, fara curent electric, umblau dupa salam peste hotare si toate discutiile erau cum sa mai faci rost de un kil de carne.

Multi ani dupa 1990, inamicul a fost inflatia. Omul normal nici nu se putea gandi sa-si schimbe frigiderul sau sa-si cumpere o masina de spalat automata, pentru ca salariul valora peste o luna cu 5-10% mai putin.

Nici nu putea fi vorba de economisire in vederea unei achizitii de bunuri de folosinta indelungata, iar cat despre credite - nici nu putea fi vorba.

Dobanzile de 40-60% faceau ca rata lunara sa fie cat un sfert dintr-un frigider cumparat cu banii jos.

Cum a scazut inflatia, oamenii s-au repezit sa cumpere.

Ne-am imprumutat, am consumat in perioada 2004-2008, economia a crescut peste potential. Dar chiar sunt vinovati oamenii ca si-au cumparat un televizor sau o masina noua?

Businessul inseamna bucurie, nu tristete. Adica bucuria de a descoperi ceva nou, care arata mai bine, merge mai repede si functioneaza mai bine. Oricat ne-ar povesti macroanalistii despre deficite, oamenii se bucura sa consume, le place sa manance la un restaurant bun, sa-si faca vacanta daca nu in Maldive macar in Antalia.

Este posibil insa ca romanii, care au avut la dispozitie doar 4-5 ani de salarii in crestere anuala cu 25% si acces la credite cu 15% dobanda fata de 45% inainte, sa fi ajuns sa traiasca "un pic" peste limite.

Dar nu poti sa condamni o tara unde o familie medie dintr-un oras mic, de profesori sa spunem, nu a reusit sa-si schimbe frigiderul sau aragazul de 20 de ani si s-a gandit ca este cazul sa faca un credit de consum pentru asta.

Nu poti sa condamni o familie ca si-a pus problema sa cumpere o centrala de apartament pentru ca ingheta de frig si nu avea apa calda.

Acum se vorbeste despre credite luate iresponsabil si ca oamenii si-au cumparat case, masini si televizoare fara sa aiba bani pentru ele.

Dar cine le-a imprumutat acesti bani? Recent, Valdis Dombrovkis, primul-ministru din una din cele mai incercate tari de criza, Letonia, a spus citat de Financial Times: "Bineinteles ca se poate spune ca letonii au imprumutat iresponsabil, dar ca sa imprumuti iresponsabil trebuie ca si cineva sa dea credite in mod iresponsabil. Creditele s-au dat foarte usor cand economia mergea bine. Acum nu mai avem deloc credite, cand economia scade cu 18% pe an".

Sigur, capitalismul nu este doar o plimbare prin supermarket. Echilibrul intre economisire, investitie si consum trebuie insa invatat, nu vine de la sine.

Dar libertatea de a alege ceva mai bun, mai ieftin, mai rapid nu va putea fi oprita.