Creditul privat nu isi revine, iar banii se duc tot la stat

Autor: Ciprian Botea 23.02.2010
  • Bancile nu au dat nici in ianuarie semne ca incearca o reluare a creditarii economiei, soldul creditului privat coborand cu aproape doua procente fata de sfarsitul lui 2009
  • Economiile populatiei si ale companiilor au inceput sa dea semne de slabiciune
  • Doar creditul acordat statului a urcat in ianuarie cu aproape 6% fata de sfarsitul anului trecut.


Soldul creditelor acordate populatiei si companiilor a scazut la sfarsitul lui ianuarie cu 8,2% in termeni reali comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 199,3 mld. lei, in conditiile in care cererea solvabila din partea clientilor ramane scazuta, iar bancile isi mentin atitudinea de precautie pe fondul deteriorarii portofoliilor de credit, arata datele BNR. Fata de luna decembrie scaderea in termeni reali este de 1,9%. Creditul in lei a scazut cu 8,9% in ultimul an, in timp ce imprumuturile in valuta, exprimate in euro, au crescut usor, cu 0,7%. Doar companiile si-au majorat soldul imprumuturilor, in timp ce populatia continua sa isi reduca datoriile la banci.

Creditul guvernamental a continuat sa creasca in ianuarie, ajungand la 49,6 mld. lei, in crestere cu 5,9% fata de luna anterioara si dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit statisticilor BNR. In conditiile scaderii veniturilor la bugetul public, statul s-a imprumutat agresiv, multe dintre credite avand scadente scurte si fiind rostogolite de mai multe ori. Bancile au preferat sa crediteze statul avand in vedere riscurile in crestere la nivelul companiilor si populatiei, dar si randamentele ridicate ale titlurilor emise de Ministerul de Finante.

Depozitele constituite la banci de populatie si de companii au scazut in ianuarie cu 2% la valori exprimate in lei fata de luna anterioara, acesta fiind primul declin inregistrat din martie 2009 incoace. Fata de ianuarie 2009, depozitele pastreaza totusi o crestere cu 6%. Comparativ cu luna anterioara, doar economiile in lei ale populatiei au inregistrat o crestere usoara, de 1,2%, in timp ce in cazul companiilor depozitele in lei au scazut cu 6,6%. Exprimate in euro, depozitele in valuta ale populatiei si companiilor au crescut cu 0,6% fata de decembrie si 13,4% fata de ianuarie 2009.