Stirile negative au saltat volumele pe BVB, dar brokerii sunt optimisti

Autor: Vlad Anastasiu 23.02.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri pe minus la nivelul tuturor indicilor, cea mai mare corectie fiind inregistrata de societatile financiare, care au pierdut peste 2,5% pe BET-FI. Restul indicilor au inchis in coborare, cu corectii cuprinse intre 0,2% pe BET si 1,1% pe BET-XT. Rulajul pietei a sarit in schimb de 10,2 mil. euro, aproape dublu fata de media valorii tranzactiilor de saptamana trecuta.

"Evolutia de astazi a fost evident generata de stirile negative venite pe SIF-uri, dar si de parcursul in scadere al pietelor internationale si al rezultatelor negative raportate de Raiffeisen International. Toti acesti factori au facut ca investitorii sa iasa din piata, insa apreciez ca este vorba doar despre o evolutie pe termen scurt, care va duce la cresterea volatilitatii", a declarat Valerian Ionescu, directorul de tranzactionare din cadrul BCR.

Ieri deputatii din Comisia de buget-finante au luat hotararea de a amana discutiile referitoare la majorarea pragului de detinere de 5% pentru saptamana viitoare, iar banca austriaca Raiffeisen International, care detine si Raiffeisen Bank Romania, a anuntat un profit in scadere cu 78% pentru 2009, analistii fiind de parere ca portofoliul de credite neperformante al bancii este in crestere.

"Nu cred ca valoarea foarte mare a volumelor de tranzactionare se va pastra si in sedintele urmatoare. Si nici nu cred ca putem vorbi despre o inscriere a pietei locale pe un trend negativ. In continuare piata evolueaza indecis si ma astept la aceeasi evolutie cel putin pana se termina perioada de raportari financiare atat pe intern, cat si pe extern", a continuat Ionescu.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au realizat ieri cel mai mare rulaj din piata, de peste 10,8 mil. lei, actiunile societatii financiare coborand insa cu 2,4% sub cotatia de referinta. Cea mai mare corectie la aceasta categorie a fost insa inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut aproape 2,9% fata de cotatia de luni. In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au continuat aprecierea, insa au redus din ritm, la o crestere de doar 0,9%, in timp ce actiunile BRD au coborat cu 0,7% fata de referinta. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat cea mai mare corectie din domeniu, de 2,4%, coborand la pretul de 116 lei/titlu.

"Piata locala a inceput sa reactioneze foarte rapid la rezultatele companiilor straine, ceea ce denota o tendinta a pietei de la Bucuresti de recorelare cu externul. Pana acum, piata locala a evolat oarecum decorelat fata de extern, pe fondul asteptarilor pe SIF-uri pentru majorarea pragului. In cazul unui rezultat negativ in acest demers, piata va reveni la o corelatie mai stransa cu externul", a adaugat Ionescu.

In sectorul energetic, doar titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inschis pe plus, cu un avans de putin peste 1%, in timp ce titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au coborat cu aproape 1,1% fata de cotatia de luni. Si titlurile societatilor de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au inchis in scadere, cu corectii de 0,5% si respectiv 1,8%. Indicele de profil BET-NG a coborat cu 0,6%.

Pe extern, principalele piete bursiere au evoluat in scadere in sedintele de ieri, indicele paneuropean Euro Stoxx 50 inregistrand o corectie de 0,6%.

De urmarit astazi