Finantele vor sa excluda locuintele vechi din „Prima casa 2”. Incepe goana dupa certificatul energetic?

Autori: Liviu Chiru , Catalin Lupoaie 23.02.2010

Guvernul si-a propus sa finanteze prin programul "Prima casa 2" doar imobilele incadrate in categoriile de eficienta energetica A, B sau C, astfel ca locuintele vechi, care au reprezentat 70% din totalul imobilelor achizitionate in prima etapa a programului, adica aproape 10.000 de case, ar putea fi excluse in noua forma.

Majoritatea locuintelor se incadreaza in prezent in clasele energetice C si D, avand un consum de peste 200 kWh/mp/an. Pana in prezent au fost reabilitate termic doar 30.000 de apartamente, echivalentul a 1% din necesar.

Reglementarile privind certificatele de eficienta energetica ar fi trebuit sa intre in vigoare la inceputul anului, insa aplicarea lor a fost amanata pe termen neprecizat, astfel ca aceasta segmentare in functie de eficienta energetica nu poate fi realizata in prezent. Ultimul termen avansat pentru aplicarea certificatelor energetice a fost luna martie.

Pana la momentul intrarii in vigoare a reglementarilor, clientii vor putea totusi sa obtina finantari pentru imobile chiar daca acestea nu au certificata eficienta energetica, au explicat reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, institutia care administreaza garantiile oferite de stat in cadrul programului.

Circa 3 milioane de apartamente trebuie reabilitate termic, avand o vechime mai mare de 20 de ani, ceea ce reprezinta o treime din totalul fondului locativ din Romania.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, dupa ce va intra in vigoarea obligativitatea introducerii certificarii energetice la incheierea tranzactiilor imobiliare va fi creata o baza de date care sa cuprinda informatii despre clasa energetica a apartamentelor.

Expertizarea tehnica a unui apartament costa in medie 1-2 euro/mp si difera in functie de suprafata. Pentru un apartament de 100 mp, certificatul energetic va costa 150-200 de euro.

Bancile trebuie sa vina cu noi oferte de pret pentru credite

Bancile care doresc sa participe si anul acesta la programul "Prima casa" va trebui sa depuna pana la 1 martie noi oferte privind structura costurilor, precum si volumul finantarilor pe care planuiesc sa le acorde.

"Ofertele institutiilor de credit interesate vor fi depuse cel mai tarziu pana la data de 1 martie 2010, ora 24:00, la sediul Ministerului Finantelor Publice si la sediul FNGCIMM", potrivit reprezentantilor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, institutia care administreaza garantiile din partea statului.

Dupa scaderile de dobanzi din ultimele luni, ofertele bancilor la creditele ipotecare in conditii standard s-au apropiat destul de mult de cele agreate in vara trecuta cu statul pentru "Prima casa". Potrivit unui studiu al ZF, cele mai bune cinci oferte de rate prin "Prima casa", la un credit ipotecar de 40.000 de euro pe 30 de ani, au o medie de 205 euro, fata de 253 de euro, media celor mai bune cinci oferte in conditiile standard.

"Ar trebui sa se mai reduca un pic preturile si pentru «Prima casa» , contextul nu mai e acelasi ca in vara trecuta", admite un bancher, care a preferat insa sa isi pastreze anonimatul.

Potrivit Fondului, sunt mentinute conditiile generale de finantare impuse anul trecut: la creditele in euro, bancile pot aplica o marja de cel mult 4 puncte procentuale peste indicatorul Euribor (pentru maturitatea de trei luni), respectiv 2,5 puncte procentuale peste indicatorul Robor (pentru maturitatea de trei luni), la creditele in lei.

In prezent, nivelul Euribor a coborat la 0,66% pe an, astfel ca dobanda la credit nu mai trece de 5% pe an, un nivel considerat oricum destul de redus de catre bancheri.

Anul trecut, majoritatea bancilor au ales sa mearga pe marja maxima, insa cativa jucatori si-au imbunatatit ofertele pe parcurs. Ramane de vazut cu ce preturi vor veni bancherii de data aceasta.