Premierul le reproseaza dur ministrilor Vladescu si Seitan ca vorbesc prea mult

Autor: Iulian Anghel 23.02.2010

Pentru prima data de cand este sef la Palatul Victoria, premierul (care ieri a implinit doua luni de la depunerea juramantului in fruntea Guvernului Emil Boc 3) a pus piciorul in prag: scotandu-i din sala de sedinta a Guvernului pe secretarii de stat, el le-a spus ministrilor sai ca, daca mai lanseaza ipoteze care nu au fost discutate in guvern, vor fi dati afara.

Printre cei vizati s-ar fi numarat, potrivit Mediafax, ministrul muncii, Mihai Seitan, si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Supararea premierului a plecat de la o declaratie a sefului finantelor, potrivit careia toate pensiile ar putea fi impozitate, o declaratie facuta intr-o dimineata si pe care premierul a trebuit sa o dezminta cateva ore mai tarziu.

Nu este prima data cand Emil Boc se vede obligat sa infirme proiecte lansate de ministri. Seitan a sustinut ca din administratie vor fi disponibilizati in acest an 80.000 de oameni si a afirmat ca drepturile de autor vor fi impozitate. Boc a negat: simple ipoteze! Ministrul sanatatii, Attila Cseke, a prezentat taxa fast-food ca pe o certitudine. Premierul a intervenit: nu s-a discutat in guvern. Proprietatile trebuie impozitate la valoarea de piata, a sustinut Vladescu. Premierul a scos cu mana lui castanele din foc. Pana ieri.

Putine vesti bune pentru business

Ieri s-au implinit doua luni de cand Guvernul Boc 3 a depus juramantul si a inchis criza politica ce a condus apoi la deblocarea discutiilor cu FMI. Insa, din masurile luate de guvern in aceasta perioada, doar cateva reprezinta, in opinia mediului de afaceri, vesti bune. Restul, dupa cum spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de afaceri (AOAR), pot fi considerate masuri impotriva mediului de afaceri.

"Prelungirea masurii somajului tehnic si a programului Rabla sunt singurele masuri bune. Altele, precum plata anticipata a impozitului pe profit, sunt masuri impotriva mediului de afaceri", spune el.

Oamenii de afaceri se plang ca nu sunt luati in seama

Parvan afirma ca Guvernul nu a luat in seama nimic din observatiile AOAR.

"Impozitul minim nu a disparut asa cum s-a promis; s-a anuntat un impozit forfetar, dar inca nu stim nimic despre el. Apoi apar tot felul de amenintari, cum ar fi plata CAS pentru drepturile de autor. Se anunta ca vor fi facute investitii, dar am cerut lista cu aceste investitii, insa nimeni nu o are. Am cerut cresterea sumelor pentru reabilitarea termica a blocurilor, nu s-a facut; am dorit ca programul Prima Casa sa se adreseze doar locuintelor noi, dar ei au extins-o la ANL", spune Parvan.

Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), spune ca doar doua masuri sunt de laudat la actualul guvern, anume prelungirea somajului tehnic si o ordonanta adoptata ieri, prin care angajatorilor care angajeaza someri le este scutita, pentru o vreme, contributia la asigurarile sociale.

"Premierul a promis disparitia impozitului minim, dar el exista inca. Apoi, legea 320/2009 prevede scutirea de la impozit a profitului reinvestit, dar acest lucru este doar pe hartie, pentru ca te impiedici de alte legi. Lucrurile majore, precum relaxarea creditarii, nu s-au rezolvat."

Contributii zero pentru somerii angajati: "Degeaba suntem scutiti de taxe, daca nu gasim oameni calificati"

Firmele care vor angaja someri anul acesta vor fi scutite de plata tuturor contributiilor sociale pentru o perioada de sase luni, daca cel angajat este in somaj de trei luni si ramane in functie cel putin un an, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate ieri de Guvern. Angajatorii din mediul privat spun ca iau in considerare masura, dar nu cred in eficienta ei, intrucat cei care fac angajari au nevoie de personal calificat, cu experienta de lucru si este putin probabil sa gaseasca oamenii de care au nevoie in randurile somerilor. "Masura are o tenta de protectie sociala, dar n-o vad ca pe un motor de business. Angajatorii din mediul privat au facut «curat» in 2009, pe considerente de business, iar noile angajari se vor face pe criterii de performanta. Nu ma gandesc sa iau in calcul o astfel de masura, pentru ca in sectorul IT avem nevoie de forta de munca calificata", sustine Adrian Lupulescu, directorul de resurse umane al Freescale Semiconductor Romania, filiala unuia dintre cei mai mari producatori mondiali de semiconductori. De aceeasi parere este si Mihai Sindrilaru, director general in cadrul retailerului german de imbracaminte si accesorii New Yorker, care nu ar angaja someri doar pentru a scapa pentru o perioada de taxe. "Degeaba esti scutit de taxe daca angajatul respectiv nu are experienta, de exemplu. Nu cred ca o companie multinationala ar angaja someri doar de dragul de a nu plati taxele, pentru ca luam in considerare alte criterii la angajare", spune Sindrilaru. Maria Grapini, director general al firmei Pasmatex si presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS), care reprezinta 10.000 de firme din Romania din domeniul textilelor, confectiilor si pielariei, crede ca este posibil sa foloseasca noua masura la compania pe care o conduce. "Singura problema o reprezinta pregatirea pe care acel somer o are pentru locul de munca oferit de angajator." Noua masura ar putea aduce o economie de peste 110 mil. euro la bugetul asigurarilor de somaj, in timp ce bugetul asigurarilor sociale s-ar putea reduce cu 43 mil. euro. Adelina Mihai

Ce masuri anticriza a luat guvernul Boc 3

Prima casa 2

Incepand cu acest an, prin «Prima casa» pot fi cumparate si locuintele ANL. Programului i s-au alocat 700 mil. euro. Pragul pana la care statul garanteaza imprumuturile bancare a crescut la 70.000 - 75.000 de euro in cazul locuintelor noi si a ramas la 60.000 de euro la locuintele vechi.

Somajul tehnic

Dupa o perioada de incertitudine, guvernul a decis prelungirea masurii somajului tehnic, in care angajatorul il poate trimite acasa pe angajat cu 75% din salariu, vreme de trei luni, fiind scutit de plata CAS. Efortul prognozat de Guvern este de 349 mil. lei.

Acordul cu FMI

Adoptatea legii bugetului de stat si a bugetului asigurarilor, la mijlocul lui ianuarie, a deschis calea deblocarii transelor trei si patru din acordul cu FMI (2,3 mld. euro), lucru care a contribuit la mentinerea stabilitatii leului.

Noua lege a pensiilor

A intrat in dezbatere proiectul legii unice a pensiilor, care, ca si legea salarizarii din sistemul bugetar, a produs dispute.

Programul Rabla

Programul a fost prelungit si in 2010. Prima de casare a ramas la 3.800 de lei, dar a fost introdus un sistem de vouchere transmisibile. Un client poate folosi pana la trei vouchere simultan si poate obtine, astfel, o reducere pentru o masina noua de 2.700 de euro.