Cum va da Romania gaze pana in Austria inainte de Nabucco

Autor: Roxana Petrescu 23.02.2010

Primul proiect care va putea aduce gaze din regiunea caspica in Europa de Vest va fi cel realizat la initiativa Romaniei, Georgiei si Azerbaidjanului care prevede construirea a doua terminale de gaz natural lichefiat, devansand astfel proiecte despre care se discuta de zece ani cum ar fi gazoductul Nabucco, potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban.

"Proiectul cu Azerbaidjan si Georgia se va dezvolta mai repede decat Nabucco. Saptamana viitoare la Baku se va semna acordul trilateral dupa care se va infiinta compania mixta de proiect din care va face parte Romgaz, SOCAR, precum si compania nationala de gaze a Georgiei. Acestor companii li se vor alatura investitori financiari care vor veni cu banii. In 3-4 ani, Romania va da gaze pana in Austria", a spus Serban.

Primele detalii concrete despre acest subiect au aparut saptamana trecuta. Astfel, valoarea proiectului care presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul la Constanta si unul intr-o zona din Georgia, se ridica la 4-6 miliarde de euro.

Gazul ar urma sa provina din Azerbaidjan, in Romania putand intra la finalizarea proiectului intre 3 si 8 miliarde de metri cubi de gaze anual.

Astfel, in 2013 - 2014 proiectul celor doua terminale de gaz natural lichefiat ar putea intra in functiune, 2014 fiind si anul in care este estimata intrarea in functiune a gazoductului Nabucco, proiect din care face parte si Romania prin Transgaz si care-si propune sa aduca gaze naturale din regiunea Marii Caspice spre piata vest-europeana, puternic dependenta in prezent de o singura sursa de alimentare: Rusia.

Singura problema, cel putin in prezent, este faptul ca Romania nu poate exporta nicio molecula de gaz natural, nefiind deocamdata interconectata la sistemul european de conducte. Desi sistemul de transport al gazelor din Romania trebuia legat anul acesta de cel al Ungariei, conducta Arad-Szeged inca nu este in functiune dupa zece ani de discutii despre acest proiect.

In afara de acest proiect, Romania a primit saptamana trecuta si invitatia de a face parte din South Stream, proiect facut de gigantul rus Gazprom, cu scopul de a evita Ucraina in tranzitul gazelor rusesti spre piata europeana.

Reprezentantii Gazprom au declarat ca in urma vizitei de la Bucuresti au plecat cu toate datele necesare realizarii studiului de fezabilitate pentru o eventuala portiune a gazoductului pe teritoriul Romaniei.