Exclusiv online - Care sunt cele mai performante cinci fonduri mutuale in 2010

Autor: Roxana Pricop 24.02.2010

Fondul de actiuni BT Maxim, administrat de societatea BT Asset Management, este performerul inceputului de an cu un randament de 17,6%, potrivit datelor publicate de administratori. BT Maxim are o expunere de peste 80% din activele nete de 57,7 mil.lei pe piata de actiuni. La finele lunii ianuarie, in fondul BT Maxim investeau un numar de 1.912 de persoane.

Principalele plasamentele ale fondului sunt actiunile celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF-uri) si actiunile companiei petroliere Petrom. |n acest an, principalul indice bursier BET, care include evolutia celor mai lichide zece actiuni listate, s-a apreciat cu 14%, in timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, a crescut cu 25%.

Pe locul secund in clasamentul celor mai performante fonduri mutuale se situeaza fondul de actiuni Romania Actiuni, administrat de societatea Raiffeisen Asset Management, cu un plus de 14,8% al unitatii, urmat la scurta distanta de fondul diversificat Carpatica Stock, administrat de Carpatica Asset Management, cu un randament de 14,1% in 2010. Clasamentul celor mai performante cinci fonduri mutuale este completat de alte doua fonduri de actiuni: OTP Avantis, administrat de OTP Asset Management, cu o performanta de 11,7% si BCR Expert, gestionat de Erste Asset Management, cu un randament de 11,2% in 2010.

|n cele 51 de fonduri mutuale de pe piata locala investesc peste 170.000 de investitori, cea mai mare parte din acestia prefer=nd fondurile monetare si de obligatiuni, produse caracterizate printr-un grad redus de risc si randamente usor peste dob=nzile bancare. Industria fondurilor a incheiat luna ianuarie cu active nete record de peste 3,65 mld. lei.