Exclusiv online - Jumatate din banci au acordat bonusuri in 2009

Autor: Adelina Mihai 24.02.2010

O mare parte din angajatorii din sistemul bancar nu au renuntat anul trecut la acordarea de prime de vacanta, de Craciun sau de Paste si nici la cel de-al 13-lea salariu, arata cel mai recent studiu al companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC). Studiul HR Barometer a fost realizat in luna decembrie a anului trecut pe un esantion de 98 de companii locale, din care 20 de provin din sectorul serviciilor financiare.

Jumatate din bancile participante la studiu au pastrat primele de Craciun si in 2009, in timp ce 45% au acordat si cel de-al 13-lea salariu. De asemenea, peste 20% din angajatorii din sistemul bancar au acordat prime de vacanta sau de Paste si anul trecut. De altfel, nici beneficiile precum tichete de masa sau asigurari de accidente nu au fost eliminate pentru majoritatea angajatilor din sistemul bancar.

"Primele de Craciun si de Paste sau tichetele de masa sunt adesea rezultatul unor negocieri din contractele colective de munca si nu reprezinta o suma extraordinar de mare. De regula, o prima de Craciun are jumatate din valoarea salariului mediu din banca", sustine Ruxandra Stoian, partener si director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul PwC. Studiul a fost prezentat in cadrul unui eveniment organizat de IBR pe tema tendintelor de pe piata muncii in industria serviciilor financiare.

Bancherii sunt cel mai bine platiti salariati din economie, cu un castig lunar net de 4.111 lei (980 de euro), potrivit datelor de la Institutul National de Statistica din luna decembrie. La polul opus se afla angajatii din hoteluri si din restaurante, unde se inregistreaza cele mai mici salarii, de 810 lei (192 de euro).

"In general, tichetele de masa au fost reduse pentru anumite grupuri-tinta de angajati, in special pentru manageri", a mai spus Stoian. O schimbare s-a produs si la nivelul beneficiilor de tip masina sau telefon de serviciu, unde companiile si-au rationalizat costurile. Valoarea tichetelor de masa pentru angajatii din banci a scazut pentru 10% din respondenti, iar asigurarea de viata sau de accident a fost eliminata pentru 11% din banci.

Salariile "bancherilor" cresc cu 5,5% anul acesta

Numai 60% din banci au acordat anul trecut cresteri salariale tuturor angajatilor, in timp ce in industrie sau in sectorul farmaceutic peste 80% din angajatori au operat majorari de salarii.

Cu toate acestea, 2009 a fost primul an in care bancile au inregistrat scaderi in ceea ce priveste nivelul de cresteri salariale. Daca 70% din companiile care activeaza in toate sectoarele de activitate de pe piata au crescut salariile tuturor angajatilor, in banci numai iar 60% din jucatori au facut acest lucru.

"Daca in 2009 cresterea salariilor in banci a fost de 5,3% (la o rata a inflatiei de 4,7% - n.r.), in 2010 estimam o crestere de 5,5% pentru acest sector. Bancile reprezinta singurul sector in care se exista o crestere salariala mai mare anul acesta decat anul trecut, fata de diferentele de crestere din restul sectoarelor. Acesta este un semnal pe care l-au dau colegii din HR din banci, in conditiile unei inflatii asteptate sub 5%", a explicat Stoian.

In sectorul farmaceutic, 86% din companii au acordat cresteri salariale in 2009, iar anul acesta se estimeaza ca 60% vor mai opera majorari salariale pentru angajati.

"Cred ca si in salariile de baza vom vedea cresteri diferentiate, pentru ca exista angajati din banci care au <rabdat> pe tot parcursul anului trecut si care trebuie sa beneficieze de stimulente", a mai spus Stoian, care a precizat ca vom mai vedea si modificari in structura de personal a bancilor.

"Angajatii din banci nu au nevoie de facultate"

Majoritatea angajatilor din sistemul bancar nu au nevoie de studii superioare, in conditiile in care competentele cu care vin tinerii angajati de pe bancile scolii nu sunt conforme cu nevoile angajatorilor, este de parere Gabriela Tudor, director general adjunct in cadrul Institutului Bancar Roman (IBR).

"Mai mult de 60% din angajatii din banci nu au nevoie de facultate. Desi majoritatea acestor angajati au cate o facultate, poate chiar cate doua, la o evaluare a competentelor s-ar putea sa observam ca nu sunt suficient de bine pregatiti", a spus Tudor. Ea a mai precizat ca in Europa nu se ajunge la nivelul 6 de educatie, corespunzator studiilor superioare, pentru angajatii din banci.

Toti membrii conducerii BNR au absolvit ASE

Nu de aceeasi parere este insa Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE).

"In bancile din Romania, peste jumatate din angajatii de top provin de la ASE. Spre exemplu, toata conducerea BNR e formnata din absolventi de ASE si sunt convins ca majoritatea bancilor din Capitala au angajat absolventi de-ai nostri", a spus Rosca. ASE are 10.000 de absolventi si scolarizeaza in prezent aproximativ 38.000 de studenti.

Totusi, Radu Furnica, presedintele firmei de executive search LDS, partenerul pentru Romania al firmei Korn/Ferry International, crede ca numarul de diplome de facultate nu reprezinta criteriul de confirmare a calitatii in invatamantul romanesc. Cu toate acestea, el a mai spus ca, prin comparatie cu alte industrii, sistemul bancar a facut pasi uriasi pentru modernizare.

"Am clienti bancheri care lucreaza in toata lumea si care ma suna pentru ca vor sa vina acasa. Pe langa motivatiile personale, ei au vazut care sunt standardele, au mai scapat de complexele pe care le aveau atunci cand au plecat si vor sa revina sa lucreze in tara", a spus Furnica.