CULISE DE EDITOR/ Noutati la Corint junior, Publica, RAO, Humanitas fiction, Humanitas

Autor: Stelian Turlea 24.02.2010
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de Duminica", care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica "Avanpremiera". In sftrsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita.
La Editura Corint junior:
Kenneth Oppel - "Zburatorul"
Traducere si note de Adrian Deliu.
Matt Cruse este steward pe Aurora, un imens aerostat care zboara la sute de metri deasupra oceanului, transportând pasageri bogati dintr-un oras in altul. Este viata pe care Matt si-a dorit-o dintotdeauna. Convins de faptul ca este mai usor decât aerul, isi inchipuie ca pluteste la fel de lesne ca hidriul care propulseaza nava. Intr-o noapte, salveaza un calator cu balonul, care-i vorbeste despre minunate creaturi ce plutesc pe cer. Abia dupa ce o cunoaste pe nepoata calatorului, Matt isi da seama de faptul ca aiurelile acestuia ar putea, de fapt, sa reprezinte adevarul si ca straniile creaturi sunt intru totul reale si incredibil de misterioase.
"Kenneth Oppel isi poarta cititorii sus pe cer, intr-o aventura cu ritm alert, bine construita in jurul personajelor. La rastimpuri, actiunea te tine cu sufletul la gura, dialogul fiind alert si viu. Descrierile lui Oppel prind radacini adânci in memoria noastra." (Quill & Quire)
Intr-o aventura fantastica, amintind de Jules Verne si de Robert Louis Stevenson, Kenneth Oppel, autorul trilogiei bestseller "Silverwing", creeaza o lume imaginara in care vazduhul este populat de drumeti intercontinentali, de pirati si de fiinte niciodata visate de oamenii ce calatoresc pe cer.
Romanul a castigat urmataorele premii: Governor General's Award for Children's Literature; Michael L. Printz Honor Book (ALA); Red Maple Award (Ontario Library Association); Ruth and Sylvia Schwartz Children's Book Award; 2006 IBBY Honor Book; Honour Book, Canadian Library Association Young Adult Book Award; Red Cedar Book Award (B.C.); Honour Book, Canadian Library Association Book of the Year for Children Award; Honour Book, TD Canadian Children's Literature Award; Rocky Mountain Book Award (Alberta); Honour Book, Manitoba Young Readers' Choice Award; An ALA Notable Book for Children; A BBYA Top Ten book; A YALSA Quick Pick for Reluctant Readers; A SLJ Best Book; A BCCB Blue Ribbon Book; Amazon.Ca #1 Editor's Pick for Children, 2004; A Quill & Quire Best Children's Book; A CCBC Starred Choice; New York Public Library Book for the Teen Age, 2005. A fost nominalizat la Carnegie Medal (Marea Britanie).
Pe baza cartii va fi realizat filmul "Airborn", in regia lui Stephen Sommers, regizorul seriei "Mumia",care va fi lansat in 2011.
Kenneth Oppel este autor al mai multor carti, printre care si trilogia bestseller "Silverwing", si câstigator al mai multor premii, dintre care amintim Canadian Library Association Book of the Year for Children.
Despre "Zburatorul", el scria: "Am fost de multa vreme fascinat de aeronave. Mie imi par miraculoase. O nava de pasageri de lux, mai mare decât Titanicul, si totusi mai usoara decât aerul. Au fost cele mai mari obiecte zburatoare din toate timpurile. Dar daca aeronavele nu ar fi fost inventate? In lumea Zburatorului, vehiculele aeriene stapânesc cerurile". Nascut in Canada, Kenneth Oppel locuieste in Toronto, impreuna cu sotia, cu fiica si cu fiul sau.
Mike Wilks - "Mirrorscape"
Traducere de Emma Moldovan.
Ascunsi pe unul dintre culoarele vechii scoli de pictura, Mel, Ludo si Wren devin martorii unui ritual straniu: maestrul lor, Ambrosius Blenk, aflat in fata uneia dintre minunatele sale picturi, deseneaza in aer un semn enigmatic, dupa care dispare brusc. Cei trei prieteni descopera cu uimire ca maestrul a patruns in propriul sau tablou. Dar breslele corupte ale Misterelor din Nem afla acest secret si il rapesc pe Ambrosius Blenk. Pentru a-l salva, Mel, Ludo si Wren pleaca intr-o calatorie plina de aventuri in imparatia tablourilor de pe tarâmul Mirrorscape.
Lui Mel nu-i vine sa creada ce noroc are când i se ofera ocazia de a studia in renumitul atelier artistic al lui Ambrosius Blenk. Impreuna cu prietenii sai Ludo si Wren descopera apoi ca in vechea scoala se petrec lucruri ciudate. Picturi ce contin un simbol reprezinta portalul spre o alta lume: Mirrorscape.
La inceput, prietenii sunt fascinati de explorarea lumilor infatisate in tablouri. Dar frumosul tarâm Mirrorscape ascunde si multe pericole - creaturi infricosatoare, care nu pot fi decât rodul imaginatiei.
Iar dupa ce are loc o tradare, pâna si complicii Misterelor folosesc imparatia tablourilor pentru masinatiile lor macabre. In acest scop, rapesc si cea din urma persoana influenta care ii infrunta -Ambrosius Blenk.
Doar Mel, Wren si Ludo il mai pot salva acum. Dar, pentru a reusi, au nevoie de ajutorul rebelilor, care se ascund in subteranele orasului de teama oamenilor din Mistere…
Mike Wilks, nascut in 1947 la Londra, este pictor, ilustrator si scriitor. La vârsta de 13 ani a primit o bursa pentru scoala de arte. A studiat design grafic si timp de câtiva ani a condus cu succes propria sa agentie, inainte de a se dedica exclusiv scrisului si picturii. Cartile sale se afla pe listele internationale de bestselleruri, in timp ce autorul si opera sa au devenit subiectul unui documentar BBC, ulterior premiat. Picturile sale originale, reprezentând deseori o lume de vis suprarealista, sunt expuse printre altele la Museum of Modern Art din New York, la Victoria and Albert Museum din Londra sau fac parte din numeroase colectii private.
Chris d'Lacey - Focul din adanc
Traducere de Adriana Tudor. Carte câstigatoare a Rotherham Children's Book Award.
David ii descopera repede pe dragoni când se muta in casa lui Liz si a lui Lucy. Figurinele de lut ocupa fiecare loc liber din casa! Dar când lui David i se da propriul dragon special, incepe sa dezlege misterioasele lor secrete si sa descopere focul din adânc.
"O poveste sclipitoare, neobisnuita si bine scrisa. O carte magica, inteligenta si sensibila." - The Bookseller
La Editura Publica:
Alexander Bard, Jan Söderqvist - "Netocratia"
Prima editie a cartii "Netocratia" (2000) a ajuns direct pe lista bestsellerurilor non-fiction din Suedia. Trei ani mai târziu era publicata in engleza si incepea astfel sa faca ocolul lumii, fiind tradusa in cincisprezece limbi.
Internetul a fost proclamat drept un fenomen absolut descentralizat, situat dincolo de controlul indivizilor, corporatiilor sau guvernelor. In "Netocratia", Bard si Söderqvist afirma ca societatea transparenta si non-ierarhizata visata de pionierii internetului e unul dintre cele mai mari mituri ale erei informatiei. Societatea viitorului va fi ierarhizata. Nu in functie de avere si performanta, ci in functie de capacitatea de a controla noile mijloace interactive de comunicare. Restul oamenilor vor ingrosa rândurile consumtariatului, noul proletariat consumerist.
"Netocratia"propune o viziune. Autorii ei nu au pretentia ca au de spus ultimul cuvânt, dar mai toti cei care le-au citit cartea au fost de acord ca au pus punctual pe i. Ei sunt nici pentru, nici impotriva schimbarilor pe care le prevestesc. Ei pur si simplu privesc atent lumea din jur, aflata in plina revolutie digitala, si ii fac portretul-robot. "Netocratia" este un eseu complex cu o premisa simpla: daca vrem sa nu fim luati pe nepregatite de viitor, trebuie sa stim ce e cu prezentul si cu trecutul nostru.
"Netocratia"- forma de organizare si de conducere a unei societati, in care cei conectati la retele interactive detin puterea; noua elita a erei informationaliste. O noua clasa dominanta, globala, a intrat in scena: netocratia. Si, cum vechiul aparat capitalist de productie a devenit, in consecinta, redundant, va exista si o noua subclasa; in locul vechiului proletariat, se dezvolta nou-aparutul consumtariat. Impunerea interactivitatii digitale ca mediu dominant de comunicare reprezinta o schimbare de paradigma care implica, la rându-i, o schimbare de putere de aceeasi amploare si cu aceeasi semnificatie ca si atunci când burghezia a preluat controlul de la aristocratia feudala odata cu patrunderea industrialismului. (Alexander Bard si Jan Söderqvist)
"El a vazut viitorul. Enciclopedist talentat, Bard e ori genial, ori nebun. Voi hotarâti." (Times Magazine)
"O explorare mai amanuntita decât oricare alta din sfera analizelor revolutiei informationale, Netocratia face parte din bibliografia obligatorie. Netocratia este abecedarul acestei revolutii." (Kjell A. Nordstrom si Jonas Ridderstrale, autorii cartii "Funky Business")
Alexander Bard face parte din echipa SpeakersNet, având clienti printre care se numara Ericsson si Stockholm School of Economics (unde a si studiat geografie economica). E interesat de sociologie, religie, filozofie, compozitor si cofondator al Stockholm Records, cea mai mare casa de productie independenta din Peninsula Scandinava (promotoare a trupei Cardigans, printre altele). In anii '90 a creat mai multe trupe, dintre care cea mai cunoscuta a fost Army of Lovers, iar acum face parte dintr-o trupa al carei nume, Body Without Organs, i-a fost inspirat de eseul "Anti-Oedip", al lui Deleuze si Guattari. Jan Söderqvist este scriitor, editor, producator TV si conferentiar al SpeakersNet. Scrie articole despre politica si critica de film pentru cotidianul suedez Svenska Dagbladet. La inceputul anilor '80 a urmat cursuri de film la Los Angeles, optând in cele din urma pentru studierea literaturii. A editat reviste importante si a scris cam despre tot ce se poate scrie, de la moda pentru barbati pâna la arta culinara, criza asiatica si revolutia infotehnologiei.
La Editura RAO:
Brad Meltzer - "Milionarii"
Traducere de Andreea Seler.
La inceput, parea infractiunea perfecta; apoi insa lucrurile au luat o intorsatura periculoasa. Charlie si Oliver Caruso sunt doi frati care lucreaza la Greene & Greene, o banca privata atât de exclusivista, incât trebuie sa ai minimum doua milioane de dolari pentru a te numara printre clientii ei. Dar când usa catre succes li se inchide brusc in fata, se iveste o ocazie imposibil de ignorat: trei milioane de dolari, intr-un cont abandonat. Nimeni nu stie ca exista si, chiar mai mult de atât, nu apartine nimanui. Parea ocazia perfecta. Mai mult, pentru Charlie si Oliver, reprezinta modul de a scapa de datorii si de
a incepe o viata noua. Tot ce trebuie sa faca este sa ia banii.
Dar, când o fac, isi dau seama ca au pus mâna pe ceva mai mult decât niste simpli bani. Pâna sa se dezmeticeasca, un prieten de-al lor e omorât - iar banca, Serviciul Secret si un detectiv particular pornesc pe urmele lor. Ce sfori invizibile erau legate de acel cont? Cum isi vor dovedi cei doi nevinovatia? Si de ce incearca cei de la Serviciul Secret sa ii omoare? Charlie si Oliver vor descoperi curând ca nu este asa de simplu sa te numeri printre milionari.
Absolvent al Universitatii Michigan si al Facultatii de Drept Columbia, Brad Meltzer este autorul a sapte thrillere, primite cu entuziasm de cititori si de critica. In septembrie 2006, Meltzer a participat la un grup de lucru, impreuna cu CIA, FBI, diversi psihologi si Departamentul de Securitate Interna, subiectul dezbatut fiind posibilele variante pe care teroristii le-ar putea utiliza pentru a ataca SUA. In prezent locuieste in Florida impreuna cu sotia sa, Cori.
Cartile sale au petrecut mai mult de 10 luni pe listele de bestselleruri si au fost traduse in 25 de limbi.
La Editura Humanitas fiction:
Jennifer Cody Epstein - Pictorita din Shanghai
Cartea care apare in colectia Raftul Denisei,va fi cartea lunii martie la Humanitas Fiction. Bucurându-se de un mare succes de public si de critica, romanul reconstituie povestea lui Pan Yuliang, una dintre cele mai talentate - si nonconformiste - personalitati artistice chineze ale secolului XX.
"Pictorita din Shanghai" isi poarta cititorul pe apele tulburi ale fluviului Yangzi, in camerele "Salonului Eternei Splendori", in cosmopolitul Shanghai antebelic, in Parisul boem al "anilor nebuni" si in China sfâsiata de razboi civil si aflata in prag de revolutie.
In spatele tablourilor lui Pan Yuliang se afla un destin ale carui meandre par sa respinga verosimilul. Vânduta de unchiul opioman unui bordel, tânara orfana Xiuquing isi schimba numele si incepe ucenicia dezumanizanta a sexului venal. Yuliang ajunge cea mai cautata fata a Salonului Eternei Splendori, ceea ce nu inseamna decât ca umilintele la care este supusa imbraca forme mai subtile, cu atât mai dureroase. Dupa ani de calvar si degradare, salvarea ei va fi Pan Zanhua: acesta se indragosteste de ea si o rascumpara. Alaturi de el, Yuliang isi gaseste fericirea si isi descopera vocatia pentru pictura. Nimic nu pare sa ii stea in cale tinerei aparent libere acum: studiaza, cu sacrificii, la Academia de Arta din Shanghai, la scoala de Arte Frumoase din Paris si Academia de Arta din Roma. Numai ca, pentru a-si implini destinul artistic, va trebui sa infrunte din nou prejudecatile unei lumi in care nu doar trecutul ei scandalos, ci si simplul fapt ca este femeie reprezinta un stigmat.
Pâna la "Pictorita din Shanghai", romanul ei de debut, intâmpinat cu cronici elogioase dublate de succes de public, scriitoarea americana Jennifer Cody Epstein a scris pentru Self, Wall Street Journal si Chicago Tribune. A publicat nuvele si fost finalista a concursului de proza Glimmer Train. Traieste in prezent la New York, dar in trecut a calatorit si locuit in Japonia, China, Hong Kong, Thailanda si Italia.
La Editura Humanitas:
Gianni Rodari - "Gramatica fanteziei. Introducere in arta de a nascoci povesti"
Este o carte de capatâi pentru pedagogi si parinti a unuia dintre cei mai importanti autori de carti pentru copii din secolul XX. "Gramatica fanteziei" poate fi la fel de utila tuturor celor ce cred ca e nevoie ca imaginatia sa joace un rol in educatie; tuturor celor care au incredere in capacitatea creatoare a copilului; celor care stiu ce valoare eliberatoare poate avea cuvântul. "Toti oamenii sa foloseasca cuvintele in toate modurile" mi se pare un bun motto, cu frumoasa rezonanta democratica. Nu pentru ca toti sa devina artisti, ci pentru ca nimeni sa nu fie sclav. (Gianni Rodari)

Gianni Rodari (1920-1980), scriitor si jurnalist italian. Unul dintre cei mai importanti autori de carti pentru copii din secolul XX. In 1970 i-a fost acordat Premiul Hans Christian Andersen, cunoscut si sub numele de "Micul Premiu Nobel". Intre 1950 si 1980 a publicat peste treizeci de carti, printre care "Il Romanzo di Cipollino" ("Aventurile lui Cepelica"), "Favole al telefono" ("Povesti la tele­fon"), "Gelsomino nel paese dei bugiardi" ("Gelsomino in tara minci­nosilor"), "Il libro degli errori" ("Cartea greselilor"), "C'era due volte il barone Lamberto" ("A fost de doua ori baronul Lamberto"). "Gramatica fanteziei", publicata in 1973, a devenit o carte de capatâi pentru pedagogi si parinti.