Topul celor mai scumpe case si terenuri scoase la licitatie de catre banci

Autor: Cristi Moga 24.02.2010

Vanatorii de chilipiruri imobiliare au o baza de cautare tot mai extinsa in portofoliile executate de catre bancile de pe piata. Cel putin 500 de licitatii vor fi organizate in martie de catre banci. Nu toate sunt insa transparente in ceea ce priveste clientii executati.



Bancile de pe piata locala au inceput sa execute din clientii care nu mai pot rambursa imprumuturile in fiecare zi, astfel ca oferta de terenuri si apartamente de pe piata creste si pe filiera licitatiilor organizate pentru recuperarea creantelor.

O analiza a ZF arata ca doar sapte dintre bancile de pe piata au spre vanzare aproximativ 500 de proprietati in urmatoarea luna. Terenurile si casele sunt cel mai des intalnite active din portofoliul bancilor, dar nu lipsesc si oferte pentru vanzarea de masini de spalat vase, televizoare, filtre de cafea sau autoturisme.

Una dintre cele mai scumpe proprietati va fi scoasa la licitatie chiar maine de catre banca israeliana Leumi, care va incerca sa vanda pentru un pret de pornire de 650.000 de euro un hotel de doua etaje plus mansarda situat pe un teren de 960 mp, precum si o pasune de 2.130 de metri patrati, imobile situate in localitatea Paraul Rece din judetul Brasov, pe drumul dintre Predeal si Rasnov.

Hotelul apartinea unei familii de bucuresteni care au obtinut un credit de la sucursala Victoria a Bancii Leumi, iar acum au fost obligati la plata sumei de 776.000 de euro. Cei care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna o garantie reprezentand 10% din pretul de pornire. Banca nu se afla la prima incercare de a vinde aceste proprietati, astfel ca pretul de pornire a fost diminuat cu 25% fata de raportul de evaluare intocmit in toamna anului trecut. O a doua proprietate scumpa scoasa la vanzare de catre banci se afla in portofoliul BCR si este reprezentata de o cabana cu doua etaje situata pe un teren de 2.600 de metri patrati luat in concesiune de la Primaria comunei Sant din judetul Bistrita Nasaud, proprietate al carei pret de strigare este de 585.000 de euro. Tot in portofoliul BCR se afla si locul trei in topul celor mai scumpe proprietati executate, respectiv un spatiu comercial in localitatea Medias din judetul Sibiu, pe care cea mai mare banca din sistem incearca sa obtina cel putin 425.000 de euro.

De-abia pe a patra pozitie apare un teren din Bucuresti, de pe strada Humulesti din sectorul cinci al Capitalei, scos la vanzare pe site-ul austriecilor de la Volksbank pentru un pret de pornire de 415.000 de euro. Lotul, situat intre cartierele Rahova si Ferentari, are o suprafata de 10.500 de metri patrati, astfel ca pretul solicitat este sub nivelul de 40 euro/metrul patrat.

Terenurile din zone fara un potential de dezvoltare pe termen scurt sunt insa in aceasta perioada greu tranzactionabile, acesta fiind motivul pentru care preturile au scazut mai mult decat in zonele centrale.

Tranzactie de peste 5 mil. euro pe Sos. Nordului

In ciuda faptului ca cea mai mare parte a investitorilor se feresc deocamdata de achizitii imobiliare, unele proprietati, situate in zone cu potential, isi gasesc cumparatori.

Una dintre licitatiile pentru care s-a gasit cumparator a fost cu un teren de 7.250 de metri patrati situat pe Soseaua Nordului din Bucuresti, al carui pret de pornire se ridica la 5,3 milioane de euro, circa 734 euro/metrul patrat.

Anuntul de vanzare a terenului de 7.250 de metri patrati de pe Soseaua Nordului din Capitala era postat pe site-ul bancii OTP, iar executarea silita a fost inceputa impotriva societatii Nik Import Export, ca urmare a solicitarii de catre firma Melix Real Estate, pentru recuperarea unei creante de 500.000 de euro. Licitatia a fost organizata la biroul executorului judecatoresc Culea Marian Orlando la data de 16 februarie.

"Pot sa va spun ca respectivul activ a fost vandut, dar nu pot mentiona la ce pret si cine a fost cumparatorul", au declarat reprezentantii executorului cu privire la terenul situat pe una dintre cele mai cautate artere de catre dezvoltatorii de locuinte de lux, pe latura de nord a Parcului Herastrau.

Tranzactiile cu proprietati de milioane de euro sunt insa, de regula, gestionate separat fata de activele cu un pret mai mic.

Gigant Construct, in faliment

Anul trecut, pe fondul acutizarii crizei din imobiliare, o serie de dezvoltatori imobiliari au solicitat intrarea in insolventa, o parte dintre acestia urmand sa intre in faliment, iar activele vor fi executate de creditori.

Drumul de la insolventa la faliment poate dura insa intre unul si trei ani, astfel ca numarul executarilor ar putea creste in zona corporate de-abia in cea de-a doua jumatate a acestui an.

Una dintre primele insolvente de pe piata locala a fost semnalata in luna noiembrie 2008. Intre timp, firma Gigant Construct, aflata in portofoliul unor investitori islandezi care au construit doua proiecte de locuinte in estul Capitalei, a intrat in faliment, urmand ca activele, cel mai probabil, sa fie scoase la licitatie in urmatoarele luni.

Gigant Construct cumparase in anul 2007 un teren de 10.200 de metri patrati in zona Pietei Trapezului din estul Bucurestiului, pe care intentiona sa construiasca 400 de locuinte. Odata cu venirea crizei, compania nu a mai inceput lucrarile la proiect, astfel ca nu a putut rambursa un imprumut de 3,5 mil. euro luat pentru achizitia terenului. Marfin Bank a solicitat de asemenea insolventa dezvoltatorului, in calitate de creditor, tribunalul pronuntand falimentul companiei in data de 8 decembrie 2009, potrivit datelor de pe site-ul tmb.ro.

Instanta a stabilit ca firma Rovigo SPRL va fi lichidatorul judiciar al firmei, in urmatoarea perioada urmand a fi stabilit tabelul definitiv al creantelor.

In ultimele sase luni pe lista jucatorilor imobiliari aflati in insolventa au intrat si firmele Ozer Construction, Copper Beech Capital, Maurer & Kasper Construct, Plus Development, Cefin Real Estate Alpha sau Sigma Proiect Development.

Ce banci au portofolii spre vanzare

Doar un sfert dintre bancile de pe piata locala au pe site-uri listele cu proprietati scoase spre licitatie si informatii privind procedurile.

Dintre acestea, cel mai mare portofoliu expus este al Bancii Comerciale Romane, cea mai mare banca din Romania, care in primele trei luni ale anului a scos sau urmeaza sa scoata la vanzare aproape 200 de proprietati, potrivit unei informari de pe site.

O banca mult mai mica, israelienii de la Leumi, are la randul ei mai mult de 50 de proprietati spre vanzare in Bucuresti, dar si in alte judete din tara.

Printre bancile cu peste 30 de licitatii de vanzare a unor active imobiliare se numara si austriecii de la Raiffeisen, grecii de la Alpha Bank sau ungurii de la OTP. Cresterea numarului de proprietati scoase la vanzare de catre banci poate fi considerat un semnal pozitiv in ceea ce priveste atingerea pragului de jos al crizei imobiliare.

Majoritatea consultantilor apreciaza ca bancile vor putea relua creditarea in real estate doar dupa ce vor curata bilanturile de creditele neperformante acordate in perioada de boom.

Cu toate acestea, pana in prezent bancile s-au atins in special de "micii datornici", in timp ce pentru proprietarii unor active de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de euro au preferat sa restructureze creditele, cu speranta traversarii perioadei critice fara a fi nevoiti sa vanda la discount-uri semnificative.