Fondul STK Emergent a urcat cu 35% in doua saptamani

Autor: Vlad Anastasiu 24.02.2010

Fondul inchis de investitii STK Emergent (STK) a inregistrat in ultimele doua saptamani o crestere de peste 35%, ocupand astfel o pozitie in topul celor mai bune zece aprecieri pe BVB din 2010.

Doar ieri, actiunile STK au castigat peste 10%, pe fondul unuia dintre cele mai mari volume de tranzactionare de la listarea fondului, in august 2008.

Cresterea titlurilor STK vine in conditiile in care actiunile SIF, care reprezinta peste 35% din portofoliul fondului, au crescut de la inceputul anului cu 25%. Anul trecut SIF-urile au castigat peste 90%, in timp ce STK a stagnat.

"In ultimul an, titlurile STK au evoluat intr-un palier orizontal, in intervalul 30-40 de lei pentru o unitate. In conditiile in care raportul dintre pret si valoarea companiei este de 0,27, este clar ca societatea este subapreciata. Cresterea puternica din ultimele luni se datoreaza in principal lipsei la vanzare a actionarilor si cererii ridicate", a explicat Darie Moldovan, directorul de tranzactionare in cadrul societatii de intermediere Broker din Cluj.

In prezent, unitatile fondului se tranzactioneaza la un pret de 54,5 lei/unitate, la aceasta cotatie, capitalizarea bursiera fondului fiind de aproximativ 8 mil. euro, in conditiile in care activul net al fondului era la finele lunii ianuarie de 20 mil. euro.

"Un factor important pentru crestere puternica este subevaluarea din prezent, care poate crea atractivitate pentru investitori. Pe de alta parte, cresterea vine in contextul unei evolutii constant pozitive a Bursei in ultimul an si in acest context titlurile STK mai au de recuperat in comparatie cu Bursa", explica Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, compania care administreaza fondul STK Emergent.

Aproape jumatate din activul fondului este format din actiunile societatii imobiliare STK Properties, evaluata la valoarea contabila de 38,9 milioane de lei (9,6 milioane de euro). "In mod clar piata evalueaza valoarea portofoliului imobiliar la zero. Capitalizarea bursiera a fondului este putin peste 30 de milioane de lei, in conditiile in care valoarea portofoliului de actiuni este de peste 44 de milioane de lei", spune Pascu.

El spune ca pe viitor conducerea fondului se va concentra pe cresterea ponderii plasamentelor in actiuni. "In prezent, plasamentele bursiere par a avea potentialul de a aduce castiguri insemnate in urmatorii ani.

Din acest motiv estimam o crestere a ponderii plasamentelor in actiuni. In plus, ne asteptam ca Bursa sa aiba o evolutie pozitiva. Dupa analizele fundamentale, rezulta ca in acest moment cele mai importante actiuni de pe piata sunt subevaluate cu procente intre 30% si 50%", a concluzionat Pascu.