Ministerul Sanatatii trimite acasa unul din trei directori de spital

Autor: Ioana David 24.02.2010

Aproximativ unul din trei directori de spitale va ramane fara pozitiile pe care le ocupa in prezent in spitalele de stat, potrivit unui proiect demarat de Ministerul Sanatatii care presupune reducerea functiilor de conducere ocupate interimar.

In spitalele publice din Romania exista 2.069 de functii de conducere (fara manageri), iar dintre acestea 577 vor fi desfiintate a anuntat institutia, care a justificat masura prin faptul ca in majoritatea cazurilor functiile de directori din cadrul comitetului director sunt ocupate interimar si este nevoie de reducerea cheltuielilor salariale.

"Avem in vedere reducerea numarului de directori cu 28%. (...) Sunt diferente mari de cheltuieli cu salariile intre diferite unitati. La Spitalul Judetean de Urgenta din Buzau cheltuielile cu personalul sunt de 71% din total, iar la Targoviste sunt de 54%", a spus Cseke Attila, ministrul sanatatii. El a precizat ca ambele spitale au peste 900 de paturi si sunt judetene.

Potrivit ministrului, salariul unui director interimar poate varia intre 2.300 lei (547 euro) si 7.825 lei (1.863 de euro).

Diferente exista si la numarul functiilor de conducere. La Spitalul Ju­detean de Urgenta din Targu Mures, spre exemplu, exista 10 astfel de functii, dintre care doi directori medicali, in timp ce la spitalele similare din Galati si Iasi sunt numai sapte functii.

Ministerul va plafona numarul maxim de functii de conducere la cinci (manager, director medical, director financiar, director de cercetare-dezvoltare si director de ingrijiri) pentru unitatile cu peste 400 de paturi si la patru functii (fara directorul de ingrijiri) la cele cu mai putin de 400 de paturi. Se va renunta in principal la functii de director de resurse umane, IT, logistic, director administrativ.

Potrivit lui Cseke Attila, aceste masuri vor determina reducerea cu 1mil. lei (230.000 de euro) pe luna a cheltuielilor cu salariile. Acest lucru inseamna ca in medie un director din cei 577 castiga aproximativ 1.733 lei (412 euro) pe luna.

"Prin comparatie acum patru-cinci ani, inainte sa se introduca aceste functii, spitalele se descurcau. Acum depinde insa si de activitatea spitalului respectiv si cat de justificate au fost acele functii", a spus Florian Stroe, director financiar-contabil al Spitalului Floreasca.

In ceea ce priveste descentralizarea, ministrul a anuntat ca pana la 1 iulie propune ca 373 de spital dintr-un total de 439 sa fie transferate catre autoritatile locale.

"Lucram la taxa pe fast-food. Reactiile externe au fost bune"

Ministerul Sanatatii lucreaza in continuare la lista de alimente nesanatoase care urmeaza sa fie taxate, insa un termen pentru finalizarea acesteia nu a fost avansat. Cseke Attila, ministrul sanatatii, a spus ca impactul la nivel international cu privire la acest proiect a fost mai bun ca in Romania. "Intentia a fost corecta", a spus ministrul. Potrivit Mediafax, Alianta Europeana pentru Sanatate Publica, organism finantat de CE, a adresat, in februarie, o scrisoare deschisa premierului Emil Boc si ministrului sanatatii, prin care si-a expri­mat sprijinul fata de intentia de a descuraja consumul de alimente nesanatoase.