Finantele trebuie sa diminueze cheltuielile, dar se mai gandesc cum fac disponibilizarile

Autor: Claudia Medrega 25.02.2010

Finantele nu au stabilit un numar de disponibilizari in sectorul public pentru a reduce cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB (peste 200 mil. euro), dar spera sa recupereze drepturi banesti ilegale acordate in ultimii doi ani, in suma de 2 mil. euro.

Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI sa reduca in 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin diminuarea personalului din sectorul public, o economie similara urmand sa rezulte si prin diminuarea platilor cu orele suplimentare si prime.

In opinia ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, cheltuielile bugetare sunt mult peste eficienta angajatilor si nivelul pe care statul si-l poate permite pentru a asigura sustenabilitate pe termen mediu si lung, impiedicand investitiile in infrastructura.

Insa el spune ca nu a fost stabilit un numar de disponibilizari in sectorul public prin care sa fie reduse cheltuielile de personal. "Nu este vorba de un numar de salariati. Una este sa reduci doua posturi cu salarii mari si alta sa...", a spus Vladescu, precizand ca va fi organizata o alta conferinta de presa pentru discutarea conditiilor din scrisoarea de intentie.

"Niciodata aceasta tara nu va putea sa creasca, daca nu va cheltui bani pentru investitii. O tara care nu investeste nu va putea plati salarii si pensii mai mari." Finantele au promis sa introduca masuri de reducere in continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o inghetare a tuturor salariilor cu exceptia celui minim (pentru a realiza o economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de inlocuire doar a unui angajat din 7 care parasesc sistemul.

Vladescu a aratat ca la nivelul UE Romania se afla pe locul al saptelea in ceea ce priveste cheltuielile cu salariile. Potrivit datelor Eurostat, nivelul remuneratiilor din Romania reprezinta 31,1% din veniturile bugetare si 10,2% din PIB.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor, supranumit "tatal bugetului", a explicat ca un numar de circa 400.000 de angajati din administratia locala au incasat in perioada 2008-2009 drepturi banesti care exced cadrul legal, in suma de 2 mil. euro, care trebuie recuperate.

"Curtea de Conturi a facut mai multe controale. Pana la sfarsitul lui 2008, Curtea a identificat 235.000 de salariati din autoritatile locale care au luat drepturi pe langa lege. La sfarsitul lui 2009 au ajuns la circa 400.000 de salariati care au luat drepturi pe langa cele prevazute de lege. Din ultimele centralizari rezulta ca trebuie recuperate drepturi stabilite pe langa lege in suma de doua milioane de euro."

Gherghina a explicat ca nu se diminueaza salariile stabilite prin lege, ci sumele acordate ilegal. Sporul pentru tinuta decenta, sporul de functie publica, sporul de cantina, sporul pentru imbunatatirea conditiilor de munca, sporul pentru refacerea dupa concediul de odihna, indemnizatii de hrana calda sunt cateva dintre exemplele date de oficialii de la Ministerul Muncii. Secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu considera ca, potrivit legislatiei si in interpretarea Curtii de Conturi, contractele colective de munca nu pot fi invocate pentru salariatii din sectorul public, care au un regim special si ale caror venituri sunt reglementate prin lege, a precizat Mocanu.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) ia in calcul renuntarea la plata anticipata a impozitului pe profit, potrivit lui Vladescu. "Nu e un subiect, dar luam in calcul", a declarat Vladescu.

Rambursarile de TVA de sub 10.000 euro vor fi decontate automat. "Suna bine, dar impactul va fi minim", raspund managerii

Sumele mai mici de 10.000 de lei pe care statul le datoreaza firmelor pentru decontul TVA ar urma sa fie returnate automat, fara actiuni de control anterior efectuarii platii. Practic, aceste sume vor fi returnate in urma depunerii decontului si a unei declaratii pe propria raspundere, controlul urmand sa fie efectuat ulterior, a anuntat premierul Emil Boc marti seara la B1 TV. Pe de alta parte, Guvernul se pregateste sa adopte o o ordonanta de urgenta prin care orice cerere privind rambursarea TVA va trebui sa fie insotita de stampila unui consultant fiscal, lucru care, in opinia oamenilor de afaceri, va intarzia cu mult mai mult procesul rambursarii TVA care dureaza si luni de zile peste perioada stabilita prin lege, de 45 de zile. Mai mult, ea va creste costurile firmelor, pentru ca toate cele aproximativ 700.000 de societati comerciale din Romania va trebui sa ceara, lunar, avizul unui consultant, in conditiile in care numarul acestora este mic, drept urmare ei vor face legea pe piata. "Suna bine aceasta poveste cu rambursarea automata. Problema este ca efectul va fi minim pentru ca suma este foarte mica. Si apoi nu stiu cum se va impaca aceasta masura cu ordonanta in pregatire prin care cererea de rambursare a TVA trebuie sa fie insotita de avizul consultantului fiscal. Avizul cerut va intarzia mult lucrurile", spune Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS). In afara de aceasta rambursare automata anuntata de premier si de faptul ca cererile de decont a TVA ar urma sa fie insotite de semnatura unui consultant fiscal, alte mutari pe aceasta zona nu vor mai fi facute curand, i-a anuntat marti pe senatorii PD-L, in cadrul unei intalniri, ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice

Mihai Seitan, ministrul muncii