Piraeus si-a conservat businessul in trim. IV

Autor: Liviu Chiru 25.02.2010

Piraeus Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare elene, si-a mentinut aproape neschimbate in trimestrul al patrulea (T4) din 2009 portofoliile de credite si de depozite, cat si reteaua teritoriala.

Soldul creditelor era in decembrie de 1,81 miliarde de euro, nivel similar cu cel inregistrat in luna septembrie, potrivit datelor prezentate la Atena de grupul Piraeus. Fata de sfarsitul anului 2008, soldul inregistreaza insa o scadere cu 7%. Din totalul creditelor, 59% au mers in sectorul corporate, 10% sunt imprumuturi de retail garantate cu ipoteca, iar 24% sunt credite de consum.

Calitatea portofoliului a continuat sa se inrautateasca, ponderea creditelor neperformante (cu intarzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile) urcand la 5,8% din total in decembrie, adica 105 milioane de euro, fata de 4,9% in septembrie si 2,4% in decembrie anul trecut. Acoperirea creditelor neperformante prin provizioane a urcat la 86%, de la 78% in luna septembrie. In raportul financiar pe 2008, Piraeus nota ca pentru creditele neperformante de 61,5 mil. euro (la luna decembrie) avea provizioane de 57 mil. euro si garantii reale sau personale, care urcau gradul de acoperire la 155%.

Pe plan local, Piraeus Group nu a prezentat date privind rezultatele financiare pe 2009, iar reprezentantii bancii nu au oferit explicatii suplimentare privind evolutia afacerilor.

Piraeus se numara printre cele noua grupuri financiare straine care in primavara lui 2009 au semnat in fata BNR, a Comisiei Europene si a Fondului Monetar International un angajament de a-si mentine expunerea pe Romania. Datele prezentate la Atena reflecta doar bilantul local al Piraeus Bank si nu includ finantarile inregistrate in bilanturile altor subsidiare ale grupului. Activele totale ale bancii au urcat in trimestrul al patrulea cu 270 de milioane de euro, la 2,6 miliarde de euro, insa nu au recuperat integral scaderea din prima parte a anului, ramanand astfel usor sub nivelul din decembrie 2008.

Depozitele atrase de la clientela au batut, de asemenea, pasul pe loc in trimestrul al patrulea, la 1,1 miliarde de euro. Nivelul este cu 21% peste cel din decembrie 2008.

Reteaua teritoriala s-a mentinut la 186 de unitati, iar numarul angajatilor la 1.972 de persoane.