Bancile care au ajutat Grecia sa isi ascunda datoriile pariaza acum pe caderea ei

Autor: Cristina Roşca 25.02.2010

Pariurile realizate de aceleasi banci care au ajutat in trecut Grecia sa isi ascunda adevarata valoare a datoriilor ar putea duce statul mediteraneean mai aproape de un faliment national, scrie The New York Times.

In conditiile in care situatia financiara a Greciei s-a inrautatit, rolul Goldman Sachs si al altor banci importante care au ajutat guvernele de la Atena sa isi ascunda amploarea problemelor statului a atras criticile liderilor europeni. Inca dinainte ca aceasta situatie sa devina de interes general, o companie relativ necunoscuta, sustinta din spate de Goldman Sachs, JPMorgan Chase si alte 12 banci, a creat un indice, iTraxx SovX Western Europe, care permite jucatorilor de pe piata sa parieze pe falimentul Greciei sau al altor state europene.

Acelasi tip de tranzactii care aproape au ingropat asiguratorul american AIG, tot mai popularele asigurari impotriva unui posibil faliment, ingreuneaza situatia pentru autoritatile de la Atena care incearca sa stranga banii necesari pentru achitarea datoriilor, potrivit unor traderi si unor manageri de fonduri.

Aceste contracte, cunoscute sub denumirea de credit-default-swaps (CDS-uri), permit efectiv bancilor si fondurilor de hedging sa parieze pe eventualitatea unui faliment al unei companii sau cum este cazul Greciei, al unui stat. Daca Grecia nu va putea sa isi plateasca datoriile, traderii care detin aceste contracte swap vor avea de profitat.

"Este ca si cand ai cumpara o asigurare impotriva incendiului pentru casa vecinului. Tu poti actiona astfel incat casa lui sa ia foc", a spus Philip Gisdakis, seful diviziei de strategie la UniCredit din München.

In luna septembrie a anului trecut compania Markit Group din Londra a introdus indicele iTraxx SovX Western Europe, care are la baza contracte de tip swap si care permitea traderilor sa parieze pe Grecia inca dinainte de izbucnirea crizei nationale. Astfel de derivative au inceput sa aiba un rol din ce in ce mai important in conditiile in care traderii urmaresc evolutia lor zilnica.

In conditiile in care bancile si alti investitori se grabesc sa incheie astfel de contracte, costul asigurarii datoriei Greciei creste. Alarmati de aceasta evolutie, investitorii de pe pietele de obligatiuni "marginalizeaza" titlurile elene si astfel ingreuneaza situatia statului. Aici intervin temerile si panica si totul incepe sa mearga in aceeasi directie.

Aceasta situatie a ridicat o serie de intrebari. Cine este vinovat pentru criza din Grecia? Aceste contracte swap stau la baza problemelor sau situatia financiara din Grecia?