Bursa va evolua lateral, cel putin pana saptamana viitoare

Autor: Vlad Anastasiu 25.02.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere, cea mai mare corectie din piata fiind inregistrata de societatile financiare, grupate sub BET-FI, care au pierdut aproape 2,2% fata de cotatia de miercuri. Restul indicilor au inregistrat corectii cuprinse intre 0,1% pe indicele energetic BET-NG si respectiv 0,5% pe indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata. Brokerii apreciaza ca piata va evolua in continuare in linie, fara variatii prea mari si pe o lichiditate in scadere. Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la putin peste 11,2 mil. euro, din care mai mult de 3,5 mil. euro au reprezentat tranzactii cu obligatiuni.

"Decizia de amanare a discutiilor privind majorarea pragului a impins Bursa intr-o evolutie laterala si ma astept la aceasta evolutie cel putin pana saptamana viitoare. Bursa lasa din nou impresia unei expectative, in conditiile in care volatilitatea nu este una foarte ridicata, iar volumele de tranzactionare sunt reduse si in scadere", a declarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Cele mai tranzactionate actiuni din piata din sedinta de ieri au fost titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 0,3% fata de referinta, foarte aproape de pretul din oferta de preluare, la 0,0746 lei/actiune.

Tot in sectorul energetic, actiunile Transgaz au inregistrat cea mai mare apreciere din sector, de 1,2 procente fata de cotatia de miercuri. Actiunile OMV Petrom (SNP) au coborat cu putin peste 1% dupa publicarea rezultatelor.

"Ma astept la scaderi moderate in piata, pana saptamana viitoare, cu aprecieri si cresteri ale volumelor de tranzactionare in preajma dezbaterilor. Daca va exista o noua amanare, nu cred ca vom vedea o iesire violenta la vanzare, pentru ca asteptarile mari privind majorarea pragului de detinere se pastreaza, iar decizia finala oricum este luata in plen. In cazul unui aviz favorabil, nu exclud ca SIF-urile sa atinga noi maxime", a adaugat Lupsan.

Cele cinci SIF-uri au evoluat in minus in sedinta de ieri, cea mai mare corectie fiind inregistrata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut peste 2,9%.

Cel mai mare rulaj la aceasta categorie l-au inregistrat si de aceasta data titlurile SIF Oltenia (SIF5), valoarea transferurilor depa­sind 5,4 milioane de lei.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au revenit pe scadere, cu o corectie de 0,5%, in timp ce actiunile BRD au inregistrat cel mai mare declin din sector, de aproape 1,4%.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) au inregistrat una dintre cele mai mari co­rectii din piata, de peste 4,1%, in timp ce actiunile Boromir Prod (SPCU) au urcat cu aproape 7%, com­pania urmand sa publice astazi rezul­ta­tele financiare.

"Pe piata locala nu exista cer­titudini din nicio directie, iar investitorii isi indreapta atentia catre principalele piete externe. Este de asteptat sa vedem o corelatie mai stransa cu externul in astfel de pe­rioa­de, iar pe extern, pietele bursiere au redus din ritm in ultima perioada. Din aceasta cauza vedem si variatiile mici de pe piata locala", a mai spus Lupsan.

De urmarit astazi