Danone: In Romania nu exista suficiente ferme echipate pentru a produce numai lapte de calitate europeana

Autor: Diana Tudor Stoica 25.02.2010

Bogdan Ioachim, directorul de comunicare nutritie si stiinta al Danone Romania, sustine ca fermierii nu investesc in utilaje necesare pentru obtinerea de lapte conform cerintelor Uniunii Europene din cauza reticentei bancilor de a acorda credite.

"70-80% din laptele folosit de Danone este de calitate europeana. Nu exista suficiente ferme echipate pentru a produce numai lapte de calitate europeana. Fermele sunt pe nivele diferite de dezvoltare si ca sa poti produce numai lapte de calitate europeana necesita investitii de sute de mii de euro, iar multi fermieri fie nu au apucat sa faca aceste investitii (n.red.-inainte de criza economica) fie nu le-au finalizat", a explicat directorul de comunicare al Danone Romania, companie cu afaceri de aproape 115 mil. euro in 2008 care lucreaza cu aproximativ 70 de fermieri pentru lapte materie prima.

El a adaugat ca un fermier trebuie sa investeasca intr-o sala de muls intre 500.000 si un milion de euro prin intermediul fondurilor Sapard sau celor structurale. "Bancile sunt insa destul de reticente in aceasta perioada si dau mai putine credite. De aceea, Romania a primit doi ani derogare, pana la finalul anului 2011, in care toti producatorii trebuie trebuie sa ajunga sa proceseze numai lapte conform cerintelor Uniunii Europene", a completat Ioachim.

Diferenta dintre laptele romanesc si cel european

In prezent, majoritatea companiilor din industria locala a lactatelor produc fie folosind numai lapte de calitate romaneasca, fie detin doua linii de productie separata - una pentru procesarea laptelui de calitate romaneasca si una pentru laptele de calitate europeana.

Diferenta intre cele doua sortimente este ca laptele de calitate romaneasca neprocesat poate avea intre 100.000 si 500.000 de germeni per mililitru de lapte, in timp ce laptele de calitate europeana are maximum 100.000 de germeni pe mililitru de lapte, potrivit reprezentantilor Danone.

"Ambele tipuri de lapte sunt bune pentru prelucrare, insa este mai bine sa fie mai putini germeni, atat pentru sanatatea consumatorului cat si pentru calitatea produsului. Laptele cu mai multi germeni scade calitatea nutritionala a produsului", a declarat profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.