112 agentii desfiintate? Doi secretari de stat pe minister? Doar vorbe. Realitatea e cu totul alta

Autor: Iulian Anghel 26.02.2010

Premierul Emil Boc anunta de cate ori are ocazia ca a desfiintat 112 agentii, dar la numaratoare nu ies decat 53. La fel, in cazul secretarilor de stat, in loc de 30 in total, adica doi pe minister, sunt cu totul 54.



Premierul Emil Boc anunta in urma cu trei luni ca a desfiintat 112 agentii guvernamentale si ca a adus un miliard de euro la buget prin trecerea veniturilor acestora la bugetul de stat. Insa felul in care aceasta restructurare a fost facuta ramane un mister.

"Am luat si am desfiintat 112 agentii, am adus un miliard de euro de la agentii si am pus la bugetul de stat iar acesti bani nu au mai fost cheltuiti discretionar", afirma premierul, in noiembrie trecut, intr-o emisiune televizata - era saptamana in care fusese adoptata decizia de restructurare a agentiilor.

La trei luni de atunci, ZF a cerut guvernului lista celor 112 agentii care au fost efectiv desfiintate potrivit declaratiei premierului.

In vara anului trecut ZF a intrat in posesia unei liste cu agentii, companii, institute, regii, din care reiesea ca in subordinea Guvernului si a ministerelor se afla 256 de astfel de structuri.

Premierul a vorbit de mai multe ori, anul trecut, de existenta a 226 de astfel de organisme.

In luna mai, el spunea ca din acestea vor ramane 107, adica mai putin de jumatate. In noiembrie a anuntat ca a desfiintat 112. Insa lista intreaga a acestora este un mister.

La solicitarea ZF de a oferi aceasta lista la mai bine de trei luni de la decizia de restructurare, reprezentantii Guvernului au facut trimitere la legea 329/2009 privind restructurarea unor institutii. Anexa acestei legi prevede institutiile si autoritatile publice supuse restructurarii.

Insa, din aceasta rezulta ca desfiintate sau comasate sunt doar 53 de institutii, in celelalte s-au facut reduceri de posturi.

Unde sunt restul pana la 112? Nici Secretariatul General al Guvernului nu a putut sa ofere o explicatie.

Aceeasi lege spune ca, prin restructurare, vor fi reduse in jur de 9.000 de posturi. Dar inca nu exista o statistica cu cati oameni au fost disponibilizati.

La Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), unde au fost desfiintate 252 de posturi, lucrurile nu sunt clare nici acum. Purtatorul de cuvant al ANCPI, Adrian Nica spune ca se lucreaza inca sa se vada daca pleaca cineva acasa.

"Unele posturi care nu erau ocupate vor fi desfiintate. Probabil vor pleca si oameni, dar acum stabilim", afirma el.

La Inspectia Muncii au fost reduse 400 de posturi. Purtatorul de cuvant al institutiei, Eugen Tifin, arata ca, la nivelul central al Inspectiei, au fost reduse posturile care existau in schema, dar nu erau ocupate. Apoi, intre angajatii care au plecat s-au numarat doar cei care aveau varsta legala de pensionare si s-au pensionat. Insa, la nivel de teritoriu, chiar au fost oameni care au plecat acasa, arata el.

Numarul de secretari de stat, aproape dublu fata de promisiuni

Pe de alta parte, desi se vorbeste de restructurari, lista secretarilor de stat nu s-a scurtat, ba, mai mult, numarul lor a crescut in anumite cazuri. In total sunt 54 de secretari de stat la cele 15 ministere, desi ar fi trebuit sa fie doar doi pe minister, adica in total 30.

Premierul afirma, in octombrie trecut, ca, dupa plecarea PSD de la guvernare, secretarii de stat ai acestui partid au fost dati afara si nu va veni nimeni pe functiile lor pentru a se face, in acest fel, economii: "In fiecare minister vor ramane doi secretari de stat. Toti secretarii de stat ai PSD de la toate ministerele au fost demisi. Nu vom proceda decat la o inlocuire punctuala pentru a face economii".

In Guvernul Boc III insa, numarul secretarilor de stat a crescut la loc. Niciun secretar de stat nu si-a pierdut jobul dupa ce ministerul din care facea parte a fost restructurat. Asa se face ca la Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, sunt in prezent cinci secretari de stat adica tot atatia cat in vremea Guvernului Tariceanu 2 cand Finantele erau unite cu Economia. Finantele au si ele trei secretari de stat. Ministerul de Externe are si el acum cinci secretari de stat, insa au fost perioade in trecut, cand lucurile nu stateau din punct de vedere economic atat de prost si cand acest minister avea patru secretari de stat sau chiar trei.

Ministerul Dezvoltarii condus de Elena Udrea are, la randu-i, cinci secretari de stat. La Justitie sunt patru secretari de stat, la fel ca la ministerul condus de Radu Berceanu cel al Transporturilor. La Agricultura sunt trei secretari de stat.

Un minister important care respecta criteriul de anul trecut al premierului este cel al Muncii, unde sunt doi secretari de stat.

Ce a spus premierul Emil Boc

...in noiembrie 2009

Am luat si am desfiintat 112 agentii, am adus un miliard de euro de la agentii si am pus la bugetul de stat, iar acesti bani nu au mai fost cheltuiti discretionar.

...si ce a facut

...in octombrie 2009

In fiecare minister vor ramane doi secretari de stat. Toti secretarii de stat ai PSD de la toate ministerele au fost demisi. Nu vom proceda decat la o inlocuire punctuala pentru a face economii.

...si ce a facut