Ce a restructurat pana la urma Guvernul?

Autor: Iulian Anghel 25.02.2010

La trei luni de cand premierul Emil Boc a anuntat ca a desfiintat 112 agentii din subordinea Guvernului si a ministerelor, situatia acestei restructurari, in urma careia au fost desfiintate 9.000 de posturi, ramane neclara, conform unei analize a ZF.

Anexa legii prin care s-a facut aceasta restructurare arata ca, practic, doar 53 de agentii au fost efectiv desfiintate sau comasate, in restul facandu-se reduceri de posturi.

Solicitati de ZF sa prezinte lista celor 112 agentii desfiintate, reprezentantii Guvernului au trims la Legea 329/2009, adica tocmai la cea din care reiese ca desfiintate si comasate au fost doar 53 de agentii.

In unele agentii supuse restructurarii, procesul nu s-a incheiat, altfel spus, inca nu se stie cate posturi vor fi desfiintate pe hartie (posturi care existau in schema, dar nu erau ocupate) si cati oameni vor fi disponibilizati.

Desi in toamna trecuta premierul afirma ca in fiecare minister vor ramane cate doi secretari de stat pentru a se face economii, in cateva dintre aceste ministere numarul secretarilor de stat este acum de cinci.

Spre exemplu, la Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, sunt in prezenti cinci secretari de stat adica tot atatia cat in vremea Guvernului Tariceanu 2 cand Finantele erau unite cu Economia. Finantele au si ele trei secretari de stat. Ministerul Dezvoltarii condus de Elena Udrea are, la randu-i, cinci secretari de stat. La Justitie sunt patru secretari de stat, la fel ca la ministerul condus de Radu Berceanu, cel al Transporturilor.

Un minister important care respecta criteriul de anul trecut al premierului Emil Boc este cel al Muncii unde sunt doi secretari de stat.