40% din femeile-CEO spun ca nu au suficient timp pentru viata personala

Autor: Adelina Mihai 01.03.2010

Formarea unei familii, discriminarile sociale si de sex reprezinta principalele cauze care limiteaza dezvoltarea profesionala a femeilor CEO de pe piata locala. Patru din zece femei cred ca nu au suficient timp liber pentru viata personala, arata o cercetare realizata de compania de executive search Stanton Chase International in intervalul octombrie-noiembrie 2009.

Studiul "Women in management" a fost efectuat pe un esantion de 150 de femei cu functii de CEO din companiile de pe piata locala, cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani.

"Peste jumatate din femeile chestionate (54%) cred ca pot sa echilibreze viata de familie cu viata profesionala, insa este probabil ca viata de familie sa insemne pentru ele cateva ore petrecute seara cu copilul si unele activitati de recreere in weekenduri", spune Loreda Dragomir, chief operating officer in cadrul Stanton Chase International din Bucuresti si project manager al studiului.

Totusi, pentru 47% din femeile cu functii de conducere ideea de a avea un copil si de a intra in concediu de maternitate reprezinta un factor care limiteaza dezvoltarea profesionala.

Mai mult, 75% din femeile-manager de pe piata locala spun ca ar fi pregatite sa lucreze in strainatate, pe cand numai 14% nu si-ar schimba tara in care lucreaza.

Aproape sapte din zece din respondenti (60,8%) considera ca pentru o femeie este mai greu sa-si contruiasca o cariera decat pentru un barbat. Cu toate acestea, femeile nu considera ca exista vreo diferenta intre cooperarea si comunicarea dintre femei si barbati in cadrul companiilor in care lucreaza.

Femeile din Romania castigau, in medie, anul trecut, cu aproape 13% mai putin decat barbatii, potrivit datelor Eurostat. Rezultatele studiului Stanton Chase insa arata ca, daca ocupa aceeasi pozitie, femeile sunt la fel de bine platite precum barbatii, in opinia a peste jumatate (51,3%) din respondenti.

Femeile-executiv "gospodaresc" mai bine banii decat barbatii

Aproape una din cinci femei (18,2%) care ocupa o functie de conducere intr-o companie de pe piata locala considera ca deciziile pe care le iau femeile au o eficienta mai mare pentru firma decat cele luate barbati. "Femeile sunt «gospodine» in adevaratul sens al cuvantului in companiile pe care le conduc. De exemplu, ele nu reduc din costuri prin restructurare, ci pur si simplu gospodaresc altfel banii decat barbatii", este de parere Dragomir. Astfel, femeile obisnuiesc sa aleaga pentru companie, la fel ca pentru casa, produse sau servicii la reducere sau pachete mai mari la preturi mai bune. "O femeie-CEO din FMCG a venit cu ideea ca fiecare manager din departament sa faca un training pe specificul lui pentru ceilalti angajati, pentru a reduce din costuri. Astfel, directorul financiar a pregatit un program de training pentru angajatii din zona non-finance, iar costurile au fost extrem de mici", explica Dragomir.

Femeile sunt lideri mai buni in companiile dezvoltate

Majoritatea femeilor care au participat la studiu au o experienta in management de peste cinci ani si lucreaza in sectoare precum bunuri le larg consum (38%), servicii financiare (25,6%) sau servicii profesionale (13%).

"O femeie aflata intr-o pozitie de top se descurca mai bine in companiile mature pentru ca femeile sunt mai analitice, mai ales din punct de vedere financiar si in ceea ce priveste procesele de cost-cutting. Barbatii insa isi asuma mai bine riscurile decat femeile in start-up-uri", mai spune Dragomir. Astfel, daca un barbat de pe o pozitie de top poate castiga mai usor increderea colegilor printr-o actiune "indrazneata", pentru o femeie din conducere este mai greu sa dovedeasca faptul ca merita increderea subordonatilor.

Athena Tavoulari, noul director al Stanton Chase

Athena Tavoulari (foto), 32 de ani, a preluat de la inceputul acestui an conducerea filialei locale a companiei de executive search Stanton Chase International, dupa plecarea Mihaelei Damian, care a ocupat aceasta pozitie in ultimii doi ani. De origine greaca, Tavoulari detine in prezent doua functii in cadrul companiei, cea de managing director al biroului din Capitala si regional manager pentru birourile Stanton Chase din Bulgaria, Serbia si Grecia. Licentiata in psihologie la Universitatea Pantion, ea a urmat cursurile unui program de masterat in managementul resurselor umane si al relatiilor cu angajatii in cadrul Keele University.

Tavoulari si-a inceput cariera in anul 2000, cand s-a angajat ca researcher la biroul Stanton Chase din Atena. In 2005, ea a primit o oferta de la filiala greaca a companiei de consultata in resurse umane Hay Group, care in acel moment avea o divizie de executive search. In luna septembrie a anului trecut s-a intors in Stanton Chase, ca director regional pentru Romania, Bulgaria, Serbia si Grecia.

Stanton Chase este una din cele mai mari companii de executive search de pe piata locala, cu afaceri de aproximativ 900.000 de euro in 2008, in scadere cu 10% fata de 2007. In cadrul biroului din Capitala al Stanton Chase lucreaza in prezent noua consultanti.