Produsele derivate CDS, care au ajutat Grecia sa isi ascunda datoriile, ar trebui reglementate mai strict sau chiar interzise - oficial francez

Ziarul Financiar 28.02.2010

Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, considera ca produsele derivate CDS (credit default swap), din datoriile suverane, ar trebui reglementate mai strict, limitate sau chiar interzise, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

"Cred ca produsele derivate ar trebui sa fie foarte strict reglementate, limitate sau chiar interzise. Aceasta este o opinie personala referitoare la instrumentele financiare", a afirmat Lagarde la postul de radio Europe 1.

Produsele CDS, utilizate de investitori pentru a se proteja de riscul unei eventuale incapacitati de plata a debitorului, sunt tot mai mult subiectul criticilor, in conditiile in care se considera ca derivatele au ajutat Grecia sa ascunda problemele legate de datorii.
Rezerva Federala din SUA si alte institutii de control cerceteaza modalitatile prin care banca Goldman Sachs ar fi putut ajuta autoritatile elene sa ascunda amploarea reala a deficitului bugetar prin folosirea derivatelor.