Soldul creditelor Marfin, minus 11%

Autor: Angela Placinta 28.02.2010

Marfin Bank, o institutie de credit de talie mica, a inregistrat anul trecut o scadere de 11% a soldului creditelor acordate, pana la 468 mil. euro, potrivit datelor publicate de banca-mama.

Valoarea activelor subsidiarei locale a grupului elen Marfin era de 621 mil. euro la sfarsitul anului trecut, cu 14% sub nivelul din 2008. In acelasi timp, depozitele bancii s-au redus cu 6%, pana la nivelul de 135 mil. euro.

Pe de alta parte, veniturile bancii s-au majorat anul trecut cu 11%, ajungand la 33,4 mil. euro. Veniturile nete din dobanzi au ajuns la 18,4 mil. euro, cu 20% peste valoarea din anul anterior. Banca a inregistrat anul trecut cheltuieli operationale de 19 mil. euro, in crestere cu 22%.

Marfin Bank a inregistrat un profit inainte de provizioane de 14,4 mil. euro.

Grupul nu a raportat nivelul provizioanelor si nici rezultatul net al operatiunilor din Romania, profit sau pierdere. Pe plan local grecii opereaza o banca si o societate de leasing. Potrivit datelor disponibile pe piata, banca merge pe profit, insa societatea de leasing se confrunta cu pierderi importante, care trag in jos rezultatul consolidat pentru piata din Romania. In 2008 rezultatul consolidat al operatiunilor Marfin pe piata romaneasca a fost o pierdere de 1,7 mil. euro.

Compania de leasing a Marfin se ocupa in prezent in special de recuperarea de bunuri de la clientii rau-platnici si de revanzarea acestora, acordarea de noi finantari fiind pentru moment suspendata. Pe site-ul firmei de leasing este prezentata o lista cu peste 270 de bunuri recuperate, oferite spre revanzare, printre care masini, echipamente si imobile.