Ce considera FMI ca trebuie facut pe piata bancara, de asigurari si de capital

Autori: Ciprian Valentin Botea , Roxana Daniela Pricop 01.03.2010

Imbunatatirea accesului populatiei la servicii financiare, suplimentarea capitalurilor bancilor si modificarea legislatiei privind piata de asigurari si cea de capital sunt principalele masuri la care ar trebui sa lucreze autoritatile de reglementare in perioada urmatoare, se arata intr-un raport de evaluare al Fondului Monetar International (FMI).

Raportul urmeaza dupa vizita de evaluare a FMI in Romania in urma careia au fost eliberate doua transe in valoare de 2,3 mld. euro din acordul stand-by incheiat anul trecut.

Oficialii FMI spun ca desi accesul romanilor la servicii financiare s-a imbunatatit in ultimii ani, o parte importanta a populatiei este exclusa in continuare de la astfel de servicii. Ei argumenteaza in acest sens prin ponderea scazuta a creditului privat in Produsul Intern Brut (PIB), de circa 39%. In multe tari europene, valoarea imprumuturilor depaseste valoarea PIB.

Analistii spun ca in ciuda scaderii din ultima perioada a veniturilor populatiei si companiilor, argumentul FMI este valid si poate fi luat in calcul intr-o perspectiva pe termen lung.

"Faptul ca in Romania ponderea creditarii in PIB este inca la un nivel scazut este o realitate si aceasta va reprezenta intotdeauna un instrument pentru a masura potentialul activitatii de creditare. Bineinteles ca in 2009 veniturile au scazut, dar potentialul de creditare trebuie privit pe termen mediu si lung si cred ca din aceeasi perspectiva vorbeste si raportul FMI", noteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING.

Una din solutiile pentru cresterea accesului la servicii financiare ar fi dezvoltarea unor programe guvernamentale care sa acorde garantii in special pentru credite in mediul rural si in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.

"Cred ca interventia statului ar trebui limitata la cateva sectoare, cum ar fi infrastructura. Iar legat de agricultura si mediul rural nu cred ca cererea de credite va fi foarte mare, avand in vedere veniturile mici din aceasta zona. Cred ca mai degraba in agricultura ar fi nevoie de investitii stimulate de stat prin politici economice", comenteaza Chidesciuc.

FMI: Banca Nationala a avut o atitudine proactiva privind lichiditatea

In acelasi timp, oficialii FMI apreciaza ca Banca Nationala a adoptat o atitudine proactiva privind lichiditatea de pe piata interbancara, organizand licitatii repo (credite pe termen scurt acordate de banca centrala in schimbul carora primeste drept garantii titluri de stat) si acordand credite de urgenta, dar spun ca este nevoie ca BNR sa accepte mai multe tipuri de garantii si sa dea imprumuturi cu scadente mai lungi pentru a se asigura ca exista suficienti bani pe piata. De exemplu, BNR a organizat in ultimele doua luni licitatii repo in valoare de 24,8 miliarde de lei, dar cu maturitati scurte, de cinci sau sapte zile.

In ceea ce priveste piata de asigurari, FMI recomanda revizuirea legii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor si eventuala modificare a politelor pentru a permite desfasurarea fara probleme a operatiunii de reasigurare. De asemenea, politele pentru asigurarile RCA si CASCO ar trebui rediscutate pentru ca valorile acestora sa fie corelate cu riscurile existente in aceste sectoare.

Privitor la sistemul de pensii, oficialii FMI spun ca cerinta privind garantarea contributiei minime ar trebui aplicata in cazul in care beneficiarul iese la pensie, dar nu si in momentul in care acesta se transfera la alt fond. Si introducerea randamentului minim anual egal cu inflatia ar trebui amanat pana cand piata locala de capital va putea furniza instrumente care sa protejeze fondurile de pensii impotriva riscurilor de crestere a preturilor.

Principalele recomandari ale FMI privind piata de capital fac referire la intarirea independentei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), la adoptarea unei abordari de supraveghere care sa ia in calcul riscurile, precum si la dezvoltarea unui dialog mai constructiv cu entitatile supravegheate.

Punctul cheie in intarirea independentei CNVM consta in modificarea procesului de numire a comisarilor. FMI spune ca ar trebui sa existe criterii mult mai detaliate de numire a comisarilor, anunturi de numire a comisarilor si liste scurte pregatite de firme specializate inainte ca Parlamentul sa faca numirile. Evaluatorii isi exprima ingrijorarea fata de numirea candidatilor pentru un post de comisar in functie de puterea unui partid politic.