Fermierii cu terenuri nelucrate nu vor mai primi bani la hectar

Autor: Cristina Stoian 01.03.2010

Ministrul agriculturii Mihail Dumitru a declarat ca incepand din acest an nu va mai acorda subventii directe la hectar platite din bugetul statului celor care nu-si lucreaza terenurile agricole.

"Vom propune identificarea tuturor terenurilor nelucrate. Din datele pe care le avem, 15% din terenurile pentru care s-a solicitat sprijin, adica 1,2 milioane ha, sunt nelucrate", a spus Dumitru.

Pentru 2010, Uniunea Europeana acorda 731 milioane euro, ceea ce inseamna 81 euro la hectar, la acestea adaugandu-se de la bugetul de stat 635 milioane euro, adica 85 euro la hectar. In total, agricultorii vor primi 166 euro la hectar, cu circa 50 euro mai mult decat anul trecut. Fermierii sunt insa obligati sa isi lucreze terenurile pentru a primi bani de la bugetul de stat si sa-l mentina macar in conditiile optime de mediu pentru a primi si bani de la UE.

Astazi s-a lansat campania de depunere a cererilor de sprijin pe suprafata. Pentru a primi subventii directe la hectar, fermierii trebuie sa-si declare suprafata detinuta in perioada 1 martie-17 mai 2010, cererile depuse ulterior urmand sa primeasca penalitati 1% pentru fiecare zi lucratoare.