Economiile din Vest au un efect de tractor asupra businessului romanesc, spune seful A&D Pharma

Autor: Ioana David 02.03.2010

Robert Popescu, CEO al A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic local, cu afaceri in jurul a jumatate de miliard de euro, crede ca revenirea economiilor din statele vest-europene va atrage si cresterea economica in Romania, iar un prim domeniu in care se va vedea acest lucru este industria auto.



"Nu am motive sa cred ca prima jumatate a anului va arata mai bine. Speranta mare este pentru a doua jumatate a anului si se bazeaza pe niste factori externi. In masura in care Europa de Vest incepe sa inregistreze crestere economica, va genera, cu o anumita intarziere in mod evident, un efect de "tractor" si pentru noi. Pentru ca avem o gramada de fabrici care produc pentru export. Daca incep sa se miste lucrurile in industria auto (din Vest - n. red.), vor incepe sa se miste si aici pentru ca piata este integrata vertical", a spus Popescu intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Spre exemplu, exporturile Dacia au depasit 10% din exporturile Romaniei, ajungand la aproximativ 2 mld. euro in 2009 conform estimarilor ZF, iar in industria auto principalii jucatori asigura zeci de mii de locuri de munca. Companii precum Continental (peste 7.000 de oameni), Draxlmaier (mai mult de 14.000 de oameni) sau Takata Petri (aproape 6.000) se numara printre cei mai mari angajatori, dar si printre cei mai mari exportatori din industria auto.

Popescu, care a preluat conducerea A&D Pharma in vara anului 2008, initial ca interimar pentru ca apoi sa fie numit pe acest post, este de parere ca revenirea economica nu va aduce aceeasi "exuberanta" caracteristica anilor premergatori crizei, deoarece managerii au vazut ca se pot obtine cresteri si profit chiar si intr-o perioada de criza.

Unu, doi ani de precautie

"Sunt absolut convins ca desi este posibil sa vedem un efect de crestere in a doua jumatate a anului, atat managerii, cat si companiile vor avea o atitudine foarte precauta. Au vazut ca se pot obtine rezultate, se poate supravietui si chiar se poate rentabiliza o afacere in conditii dificile, cheltuind mai putin, rationalizand dur resurse. Nu cred ca in momentul in care vor aparea primele semne de crestere economica vom vedea la nivelul companiilor si al managerilor o exuberanta", a continuat Popescu. El conduce o afacere intr-un domeniu relativ stabil, afectat de criza indirect prin prisma termenelor mai lungi la care se recupereaza bani din piata. Piata farmaceutica a crescut cu 13% in lei, dar a scazut cu aproape 2% in euro anul trecut, dar potrivit companiilor din industrie exista inca potential mare de crestere.

Inainte sa vina la A&D Pharma, Popescu, 44 de ani, a condus operatiunile Relad, unul dintre cei mai mari distribuitori locali, concurent al A&D Pharma. A intrat in distributia de medicamente in 2001, iar anterior a fost business analist si project manager in cadrul companiei Apache Software Inc. Toronto.

"Sunt convins ca pentru unu - doi ani de zile vom asista la o atitudine mult mai precauta in orice dezvoltare de business", a adaugat Popescu. Pentru Romania, iesirea din criza ar trebui sa se produca pe o panta de crestere, si in niciun caz de stagnare. "Stabilitatea la nivelul de astazi inseamna o economie sever contractata fata de acum doi ani de zile si pentru o tara ca Romania care are un decalaj de recuperat fata de alte state din UE, fara crestere economica avem o problema."

Reluarea trendului economic pozitiv ar putea fi semnalata de doua elemente: cateva trimestre de crestere economica consecutiva si disponibilitatea bancilor de a finanta economia.

Ce le da dureri de cap managerilor?

"Puterea de cumparare este prima durere de cap care afecteaza orice manager si orice operator economic. Ne uitam ca americanii se chinuie de doi ani de zile sa restarteze consumul. Si la noi se pune aceeasi problema", mai spune executivul A&D Pharma. Cat timp consumatorii nu vor simti un trend favorabil si nu vor simti ca se pot imprumuta, nu vor cheltui. Popescu nu este insa prima voce din mediul de business romanesc care vorbeste despre imperativul revenirii pe crestere a consumului. Executivi de top din mai multe industrii au declarat in ultimele doisprezece luni ca fara creditare si consum economia nu poate reveni la nivelul din 2008.

"Consumatorul roman nu are exuberanta din tarile foarte dezvoltate ca de exemplu SUA, unde consumul se bazeaza foarte mult pe senzatia de incredere si dorinta de a cheltui mai mult decat ai. Noi avem oameni destul de conservatori si in aceste conditii nu ne putem astepta ca ei sa inceapa sa cheltuiasca daca nu simt ca bancile sunt dispuse sa le ofere bani in conditii mai relaxate."

Seful A&D Pharma compara nevoia de creditare bancara din economie cu nevoia de combustibil a unei masini. "Cresterea economica este ca o masina care ar putea sa mearga mai repede, dar nu vrei sa pui benzina in ea. Categoric finantarea este una dintre solutii. Categoric putem sa vorbim si despre finantarea de stat pentru ca am luat bani de la FMI, dar nu-mi este extrem de clar unde se duc acesti bani", mai spune managerul.

Strainii sunt mai atenti cu creditele comerciale acordate companiilor romanesti

Recuperarea banilor din piata, principala problema ridicata de companiile farmaceutice in ultimele luni, determina producatorii internationali de medicamente sa priveasca mai atent creditul comercial (termenele de plata) acordat companiilor romanesti.

"Toti (companiile internationale - n. red.) se intreaba de ce nu suntem capabili, pentru ca avem niste sume foarte importante intrate de la FMI, sa restructuram costurile in domeniul sanatatii astfel incat sa avem o stabilitate", afirma Popescu.

Referior la evolutia cursului de schimb, el spune ca nu intelege de ce acesta scade.

"Toata lumea se uita inspre niste fluxuri investitionale care au impact pe curs. Nu este economia reala care genereaza acest fenomen. Ca manager, nu pot decat sa ma intreb daca aceste cursuri isi inverseaza directia la un moment dat, in ce masura ne putem trezi cu un alt curs, care risca sa dea peste cap totul."

A&D Pharma a cumparat anul trecut operatiunile Arishop din Bulgaria si diviziile Ozone din Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia, in urma unei tranzactii de 23,15 mil. euro. Aceste afaceri erau detinute de propriii actionari ai grupului, respectiv Ludovic Robert, Walid Abboud, Roger Akoury si Michel Eid.

"In fiecare saptamana imi ajung pe masa propuneri ca exista lanturi de farmacii, mici distribuitori sau companii de marketing & sales de vanzare in toata zona in care operam. Cred ca trebuie sa fie foarte interesant sau extrem de bine aliniat competitiv din punctul de vedere al pretului ca sa ne lansam in alte achizitii in cursul acestui an. Acest lucru nu inseamna ca nu o vom face, dar avem destul de multe pe cap cu integrarea si eficientizarea."

A&D Pharma nu a facut inca publice rezultatele financiare pe anul 2009. Pe bursa din Londra, unde compania este cotata, ultimele tranzactii s-au inchis la un pret de 3,2 euro pentru un GDR, nivel la care capitalizarea este de 106,7 mil. euro.