Brokerii: S-a dat semnalul unei corectii prelungite pe SIF-uri

Autor: Vlad Anastasiu 01.03.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare pe indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, insa societatile financiare, grupate sub BET-FI, au pierdut aproape 1% fata de cotatia de vineri. Brokerii apreciaza ca amanarea discutiilor din Camera Deputatilor cu privire la majorarea pragului de detinere la SIF-uri ar putea fi interpretat ca un semnal de alarma pentru investitori si nu exclud o corectie pe societatile financiare de pana la 10%, care ar putea fi de mai mica amploare la restul indicilor din piata.

"Se tot asteapta o corectie pe piata locala si cred ca amanarea discutiilor din Camera Deputatilor pentru majorarea pragului de detinere este tocmai semnalul asteptat de investitori. Pe SIF-uri nu exclude o corectie ceva mai pronuntata, de pana la 10%, scadere care nu se va generaliza insa si la restul indicilor din piata", a apreciat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare a fost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut peste 1,8% fata de referinta, coborand la pretul de 0,82 lei/titlu. In top au urmat corectiile SIF Moldova (SIF2), de 1,4% si SIF Banat-Crisana (SIF1), de 0,7% fata de nivelul de vineri. Sectorul bancar a inregistrat corectii ceva mai accentuate, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile BRD, de peste 2%. Titlurile Bancii Transilvania au revenit in schimb pe plus, cu un avans de aproape 1%.

"Corectia o apreciez ca fiind oportuna pentru piata locala. In conditiile in care indicii tot urcau, toata lumea devine mai nervoasa si reactioneaza sub impuls, isi pierde rabdarea. Mai sunt bani multi care trebuie sa intre in piata, dar cei care au bani stiu regulile jocului si asteapta", a adaugat Dragolea.

Valoarea tranzactiilor de ieri a depasit media lunii februarie, rulajul pietei ridicandu-se la peste 7 mil. euro, din care 6,4 mil. euro doar pe piata de actiuni. Cel mai mare rulaj l-au consemnat si de aceasta data titlurile SIF Oltenia, respectiv 5,1 mil. lei. "Scaderile intotdeauna genereaza o crestere a lichiditatii si este posibil sa asistam la rulaje ceva mai ridicate in aceasta perioada, daca indicii trec pe scadere", a mai spus Dragolea.

Sectorul energetic a inregistrat cea mai mare apreciere din sedinta de ieri, indicele de profil BET-NG urcand cu peste 1,2% fata de referinta. Aprecierea a fost sustinuta in principal de avansul puternic al titlurilor Transgaz (TGN), care au urcat cu aproape 5% ieri. Companiile petroliere au trecut si ele pe plus, cel mai mare avans fiind inregistrat de titlurile OMV Petrom (SNP), de peste 1%.

"Corectia de pe SIF-uri o sa aiba o oarecare influenta si la nivelul intregii piete, dar nu cred ca BET-ul sa scada cu 10%. In BET sunt companii care potrivit rezultatelor financiare stau bine si contrabalanseaza evolutia. Ma astept la aprecieri in special in sectorul energetic", a continuat Dragolea.

Pe plus au inchis si titlurile societatii de intermediere Broker din Cluj (BRK), actiunile companiei de brokeraj urcand cu 2,9% fata de cotatia de vineri.

Pe extern principalii indici europeni au evoluat si ieri in urcare, cel mai mare avans fiind consemnat de piata germana, redata de indicele DAX, care urca cu 1,5% aproape de inchidere.

De urmarit astazi