Noua metoda de cost-cutting: Firmele trimit angajatii in somaj sau in somaj tehnic "de forma", dar continua sa ii cheme la lucru. Cum comentati?

Autor: Adelina Mihai 02.03.2010

Somajul clasic si somajul tehnic, doua masuri menite sa-i protejeze pe angajati de disponibilizarile operate de companii, au devenit subterfugii prin care angajatorii reduc costurile si totodata folosesc forta de munca mult mai ieftina pentru continuarea activitatii.

"Sunt in somaj tehnic de o luna, timp in care am mers la serviciu, dar am stat cu usa incuiata, ca sa nu ne gaseasca (Inspectia Muncii - n.r.) acolo in cazul unui control", spune Adela C., 27 de ani, angajata la o firma de constructii.

Angajatorii au putut sa beneficieze de somaj tehnic incepand cu prima zi a lunii februarie, cand Guvernul a decis ca firmele sa fie scutite de plata CAS pentru o perioada de trei luni daca isi trimit angajatii in somaj tehnic si daca le platesc 75% din salariu.

Firmele reduc de doua ori costurile in acest fel. Pe de o parte, platesc doar 75% din salariul angajatilor, fiind scutiti si de plata CAS. Spre exemplu, in cazul unui salariu brut de 1.000 de lei, angajatul primeste in mod normal un salariu net de 740 de lei, iar in cazul in care va fi trimis in somaj tehnic, va incasa o indemnizatie reprezentand 75% din salariul brut. Compania nu va mai achita contributiile la asigurari sociale, economisind aproximativ 1.500 lei.

"Compania pentru care lucrez a trimis aproape toti angajatii in somaj de mai bine de doua luni. Cei care conduc departamente si mare parte din personalul TESA (personal administrativ - n.r.) continua sa vina la munca, desi nu suntem platiti. Oamenii spera ca in acest fel vor fi reangajati in momentul in care firma va avea din nou comenzi", spune seful departamentului de resurse umane al unei firme de constructii din Piatra-Neamt.

Inspectia Muncii nu poate face nimic

La Inspectia Muncii nu s-au sesizat cazuri in care angajatii aflati in somaj tehnic sa lucreze in continuare, fara forme legale.

"Angajatii nemultumiti au posibilitatea sa se adreseze inspectorilor de munca, mai ales ca acestia au obligatia de a pastra confidentialitatea surselor", spune Eugen Tifin, purtator de cuvant in cadrul Inspectiei Muncii. Cu toate acestea, angajatii nu apeleaza la inspectoratele teritoriale de munca.

"Angajatii nu vor merge niciodata la inspectorii de munca, pentru ca, daca fac reclamatie, e posibil sa isi piarda locul de munca. Daca ai 10 angajati trimisi in somaj tehnic, e foarte usor ca angajatorul sa isi dai seama cine a facut o sesizare. De regula, ei sunt multumiti ca nu li s-a desfacut contractul de munca", spune Valentina Sgarbura, managing partner la firma Advise-expert accounting.

Teoretic, daca sunt in somaj tehnic, angajatii nu ar trebui sa lucreze, pentru ca ar presta activitate fara forme legale. "Initial, era vorba ca muncim in perioada aceasta ca sa luam salarii normale, insa si pentru luna ianuarie, cand nu eram inca in somaj tehnic, am luat 75% din salariu. Nu stiu ce va fi, pentru ca ne tot santajeaza ca, in cazul in care nu predam proiectele, nu mai primim banii", mai spune Adela. Cei aflati in somaj tehnic trebuie totusi sa ramana "la dispozitia angajatorului", in sensul ca, daca firma primeste comenzi noi, de exemplu, si are nevoie de forta de munca pentru a-si relua activitatea, perioada de somaj tehnic se poate incheia si angajatii se intorc la serviciu.

Nu exista sanctiuni pe care inspectorii de munca sa le poate aplica in cazul in care o firma care a apelat la somaj tehnic isi cheama angajatii la serviciu, pentru ca sanctiunile intra in aria de expertiza a Garzii Financiare.

Una din cinci firme foloseste somajul tehnic

La finele lunii ianuarie erau peste 740.000 de someri inregistrati in evidentele Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), cu 300.000 mai multi decat in perioada similara a anului trecut.

Ordonanta guvernamentala prin care angajatorii nu platesc contributii sociale pentru angajatii trimisi in somaj tehnic, aplicata si anul trecut, a fost adoptata dupa o perioada in care sindicatele au facut presiuni puternice si au amenintat cu proteste. De altfel, sindicalistii au spus ca 200.000 de angajati riscau sa fie disponibilizati in martie in lipsa unei astfel de masuri.

Aproape 80% din companiile private nu au folosit anul trecut somajul tehnic, insa numarul celor care ar putea sa beneficieze de aceasta masura ar putea creste anul acesta, arata o cercetare recenta a companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC). Studiul HR Barometer a fost realizat in luna decembrie a anului trecut pe un esantion de 98 de companii locale.

Somajul tehnic a fost o masura folosita mai ales in randul companiilor din industrie, intrucat 55% din firmele din acest sector participante la studiu si-au intrerupt activitatea pentru o luna (20%), pentru doua luni (20%) sau chiar trei luni (15%). Firmele din IT, servicii financiare sau FMGC aproape ca nu au folosit deloc aceasta masura, mai arata studiul PwC.