Unde au disparut banii din economie si cand vor fi din nou pe aceeasi lungime de unda bancherii si antreprenorii? Comentati aici!

Autor: Andrei Nastase 01.03.2010

Bancherii ii acuza pe antreprenori, antreprenorii arata cu degetul inspre bancheri si stat, iar statul acuza contextul economic. Cine sunt vinovatii pentru slaba finantare a economiei reale si ce perspective sunt ca aceasta sa se reia? BUSINESS Magazin a incercat sa vada unde se intrerupe drumul banilor intre bancheri si antreprenori.



"Finantarile vor reporni atunci cand va exista un semnal clar de reluare a cresterii economice in majoritatea statelor din Uniunea Europeana, crestere ce ar antrena revenirea economica si pentru Romania", declara analistul financiar Dragos Cabat, presedintele companiei de consultanta Financial View.

Omul de afaceri George Copos, in schimb, nu crede ca bancile vor relua refinantarile, desi lucrul acesta ar fi neaparat necesar. "Finantarile reprezinta oxigenul mediului de afaceri, iar Banca Nationala, dupa cum vedeti, se straduieste sa revigoreze acest mecanism", spune Copos. Din pacate, apreciaza el, inertia sistemului financiar va determina mentinerea situatiei actuale in materie de credite in cel mai bun caz inca sase luni de acum inainte.

Supraindatorarea care a acompaniat explozia consumului pare sa fie una din principalele explicatii pentru situatia din prezent. Marius Stancescu, presedintele Riff Holding, un one-stop-shop cu arii de practica de la audit si consultanta pana la finantari si brokeraj de companii, e de parere ca sansele relansarii creditului in 2010 sunt reduse. "Pe unii, criza ne-a prins in masinile cumparate cu bani inca nemunciti. Ni s-a spus sa ne punem centurile de siguranta, dar nu ne-au avertizat ca se poate termina benzina."

Rasvan Radu, CEO al bancii UniCredit Tiriac Romania, continua tabloul problemelor: imprudenta specifica perioadei de boom s-a reflectat si in comportamentul multor antreprenori, care si-au dezvoltat afacerile fara a-si lua masuri de precautie pentru eventuala crestere a costurilor de finantare sau pentru fluctuatiile mai ample de curs valutar. De multe ori, afirma bancherul de la UniCredit, cash-flow-ul companiei a fost folosit in investitii speculative, de genul celor imobiliare, in domenii exterioare afacerii de baza. "Bancile, la randul lor, au tolerat acest comportament in lupta lor pentru cota de piata, dar cred ca am invatat cu totii foarte multe in ultimii doi ani", conchide Radu.

In ceea ce il priveste, Copos spune ca si-a pastrat relatia buna cu bancherii. De-a lungul timpului, Copos a lucrat cu BRD - Soc Gen si spune ca trecerea prin criza a intarit si mai mult relatia. Anul trecut, BRD i-a oferit un imprumut de 25 mil. euro, una dintre cele mai mari finantari obtinute de o firma romaneasca.

La randul sau, Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii AdePlast, considera ca bancile din Romania au un mare avantaj - "statul a avut nevoie sa se imprumute masiv din sistemul bancar autohton, deci de ce ar mai fi avut nevoie bancile sa finanteze si afacerile locale?". Pe de alta parte insa, continua Barbut, bancile isi tin inca banii ramasi in vistierii, iar "asta e pacat si de neinteles. Economia reala este uitata, de parca nu din aceasta zona ar veni banii". Explicatia lui tine de efectul "pervers" al faptului ca sistemul bancar este dominat de capitalul strain, or, bancile straine sprijina cu precadere companiile din tarile de origine.

Principala problema a bancherilor este una de incredere in afacerea clientului. Dinu Malacopol, directorul executiv al operatorului Digital Cable Systems (DCS), admite ca finantari exista si ca bancile inca ofera bani. "Problema este la ce cost sunt dati respectivii bani. Ei (bancherii - n.r.) nu inteleg ca noi nu avem garantii imobiliare. (...) Deci sunt bani de dat, dar nu sunt oameni care sa inteleaga afacerile. Iar asta nu se intampla numai in telecom".